Pindurpalota Blog

5 gyakorlat és játékfajta, ami erősíti a koncentrációs készséget

Pindur Anett
2023.06.06 15:12
5 gyakorlat és játékfajta, ami erősíti a koncentrációs készséget

5 játék, amivel fejlesztheted gyermeked koncentrációs képességét letölthető sablonnal

A figyelem és az összpontosítás fontossága, a koncentrációs képesség alapvetően gyermekkorban alakul ki. Ezek a készségek baba, az óvodás és az iskolás korban, de akár még felnőtt korban is jól fejleszthetőek. Minden gyermek életében eljön az az időszak, amikor el kell kezdenie koncentrálni, figyelni az információkra és azokat megérteni. A koncentrációs készségek nélkülözhetetlenek az iskolai életben, azonban fontosak az élet minden területén.

Mire figyelj, ha a koncentrációt szeretnéd fejleszteni?

A kellő mennyiségű pihentető alvás, a szabadban való testmozgás de még a minőségi táplálkozás is mind hatással van a gyermekek memóriájára, koncentrációs képességeire és úgy általában az inteligánciájára. Az ingerszegény környezet és a túlzott digitális eszközhasználat negatív hatással lehet a gyerekek figyelem- és koncentrációkészségére. Ezért különösen fontos, hogy olyan játékokat találjunk, játszunk velük közösen, amelyek segítenek a koncentrációs készségek fejlesztésében.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk 5 olyan játékot, amelyek segítenek erősíteni és fejleszteni a figyelmet, összpontosítást.

Elveszett valami

Egy tálcára kirakunk 10 tárgyat, a gyerekeknek alaposan meg kell figyelniük őket. Amíg elfordulnak, mi elveszünk a tálcáról 1-2 dolgot. Ha a gyerekek visszafordultak a tálca felé, meg kell mondaniuk, hogy mi tűnt el. Ezt tovább lehet nehezíteni, ha több tárgyat pakolunk ki, és többet veszünk el. Nagyobb gyerekekkel lehet olyat is játszani, hogy alaposan megfigyelik a tálca tartalmát, majd megpróbálják leírni, amire emlékeznek belőle.

Ha pedig extra hasznot szeretnénk magunknak ezzel a játékkal, akkor csinálhatunk rendrakós játékot belőle. A nagyobbik gyerek eltesz valamit a rendetlen szobából a helyére, a másiknak pedigg meg kell mondani, mi tűnt el, és hova került.


Memóriajátékok


A memóriajátékok egyértelműen az egyik legjobb fejlesztő játékok. Játék közben a gyerekeknek figyelniük kell az általuk, de az ellenfél által felhúzott kártyákra is, megjegyezni hogy honnan is lett felhúzva. Nem szabad, hogy elkalandozzon a figyelmük, mert akkor könnyen veszíthetnek. Rengeteg memóriajáték közül válogathatunk manapság, érdemes olyan témakörű, mesés játékot választani amit a gyerkőc szeret, így biztosan sokszor fogja szívesen elővenni a játékot és játszani vele. A hangmemória játékban a gyerekeknek a hallott hangra kell emlékezniük, ez egy másfajta koncentrációt igény. A tapintós memória játékkal a gyerekek taktilis érzékelésük által fejleszthetjük a koncentáricós képességeket.

Memóriajátékot játszhatunk másféleképpen is. Játszhatunk szóláncot: pl.: valaki mondja, hogy alma. A következő játékos megismétli és mond ő is egy gyümölcsöt, és így tovább. Ugyan ezt a típusú játékot játszhatjuk mozdulatokkal is, ez a cselekvés-memóriajáték.

Játhatjuk ritmusokkal is, letapsolunk egy ritmust, és azt kell a gyereknek visszatapsolniuk. 

Különbség kereső játékok

Ahhoz, hogy megtalálják a gyerekek 2 kép között a különbséget, nagyon kell összpontosítaniuk. A különbség kereső foglalkoztató füzetek nagy segítségünkre lehetnek, ha ilyen típusú feladatokat szeretnénk a gyerekekkel gyakorolni. Különbség keresőt mi magunk is csinálhatunk az otthon fellelhető játékokból. Vegyünk elő fa színes építőkockákat, vagy Unico Plus építőkockákat. Tegyünk ki formákat, kockákat 2 kupacba. A gyerekeknek meg kell találni, hogy mi nem egyezik a 2 kocka kupac között.

Kisebbekkel rendkívül szórakoztató, ha Apa mutat egy pózt, amit Anya leutánoz, és a gyermeknek kell kijavítania azokat a hibákat, amit Anya csinált.  

De visszafelé is működhet, amikor valamit azonossá kell tenni valami mással, mint a Szortírozó és sorrendező fejlesztő játékban vagy meg kell találni a hasonlókat egy nagy kupacból, mint ebben az ingyenesen letölthető sablonban, amit koncentráció fejlesztéshez készítettünk:

Letöltés

Tapsolj, ha meghallod a szót

Kapcsoljatok a háttérbe zenét, hogy a gyermekednek még jobban koncentrálnia kelljen rád, tudjon elvonatkoztatni a zenétől. Beszéljetek meg a gyerkőccel egy egyszerű szót, pl.: virág, és egyezzetek meg, hogy tapsol egyet ha meghallja ezt a szót. Kezdjél el neki szavakat sorolni, amik közé időnként beékeled a virág szót, ekkor neki tapsolnia kell. A zenét semmiképpen se felejtsétek el bekapcsolni közben, így fejleszti igazán a koncentrációs képességet.

Mesélés közben is lehet ilyet játszani. Például olvastok egy állatos mesét, és amikor olvasol egy bizonyos szót, akkor kell tapsolnia, ha pedig egy másik szót hallasz, akkor pedig mondania kell pl azt, hogy csingiling.

Gyertyaláng figyelése

1 percen át a gyerekeknek a gyertyalángot kell figyelniük, tekintetük és figyelmük nem kalandozhat el másfelé. Ez gyerekek számára igen nehéz lehet, de nagyon jó hatással van a koncentrációs képességekre.

+1 Sakk

A sakk ugyan nem feltétlenül az első játék, ami az eszünkbe jut a koncentráció fejlesztése kapcsán, de kiválóan alkalmas erre a célra a nagyobb gyermekek számára. A játék során figyelni kell az ellenfél lépéseire, meg kell tervezni a következő lépéseket, és figyelemmel kell kísérnie a játékot. A sakk rendkívül hatékonyan fejleszti a problémamegoldó képességet, a döntéshozó képességet és a koncentrációt.

A felsoroltakon kívül számos más logikai játékkal is tudjuk fejleszteni a gyermekek koncentrációs képességét és problémamegoldó képességét. Ilyen játékok a sudoku, golyó sorakoztató, a fa montessori kirakó játék is és a puzzle-k is. Az iskolás évek alatt sok olyan terület van, ahol logikai gondolkodásra van szükség, ami miatt ajánlott az ilyen típusú játékokat is a készletünk részévé tenni.

Összefoglalva, a koncentráció és a figyelemfejlesztő játékok rendkívül fontosak a gyerekek életében. A felsorolt játékok, gyakorlatok rendkívül hatékonyak lehetnek ebben az értelemben, és rendkívül fontosak a tanulásban való előmenetelhez. A hosszútávú siker kulcsa a figyelem, az összpontosítás és a megfelelő koncentrációs képesség. A szülőknek és a tanároknak folyamatosan támogatniuk kell a gyerekeket ezeknek a területeknek a fejlesztésében.

Koncentráció fejlesztő gyakorlatok, játékok