Fiús játékok

Fiús játékok a Pindurpalotától

Válogass kedvedre a különböző korosztályoknak összeállított bőséges fiús játék választékunkból! Csecsemő, óvodás, iskolás, vagy nagyfiú? Nálunk mindenkinek megtalálod a megfelelő fiús játékot. A vásárlási folyamat egyszerű, akciós és olcsó termékeket is bőségesen találsz webáruházunkban, bármilyen ünnepi alkalomra, folyamatosan megújuló kínálattal! Ha csak ajándék ötleteket gyűjtesz fiúknak, akkor is érdemes bekukkantanod, és feliratkozni hírlevelünkre, mert a kínálat egyre csak bővül, és folyamatosan változik.

Fiús játékok

Ebben a kategóriában találhatók meg a fiús játékok, amik a fiúk kedvencei - személyes tapasztalataink szerint - és a férfivá fejlődés útján segítik őket. Ide tartoznak a fiús, férfias szerepjátékok, sportjátékok, autók és a kreativitást fejlesztő, szerelős, színező és építőjátékok is, ezenkívül a barkácsolós játékok, a tűzoltós játékok, a rendőrös játékok, a Legok, és a többi menő játék.

Miért fontosak a fiús játékok?

Az otthon látott viselkedésmintákat lehet követni a kategóriában szereplő játékokkal. Vannak olyan játékok, amik úgynevezett unisex játékok, ezek főleg a szerepjátékokhoz kapcsolódó termékek, pl. a konyhák, szeletelhető zöldségek, gyümölcsök, amik a szociális érzékek fejlesztésére vannak jó hatással. A gyerek ugyanúgy szeretne gondoskodni a körülötte levőkről, mint azt látja a szüleitől, nagyszüleitől. Egy fiú viselkedésében fontos szerepet játszik az apa, akinek a munkája, hobbija, ház körüli teendői „érdekesebbek” számára, mikor már azonosulni tud azzal, hogy ő bizony kisfiúnak született.

Az érdeklődési körébe kerülnek ekkor már a különböző szerszámok, szerelős játékok és a kerti  szerszámok, eszközök gyerekeknek szánt változatai, amit a homokozóban is jól tudnak hasznosítani.

Korosztályonként eltérő fiús játékok?

Igen, mindenképpen, mert az érzékelés, koordináció, motorikus és logikai gondolkodás..stb. más-más fejlesztéseket igényelnek, ahogy a gyermekek fejlődnek, nőnek. A legkisebbek 0-6 hónapos gyerekek, még nem rendelkeznek olyan képességekkel, készségekkel, hogy komolyabb játékokkal tudjanak játszani. Ebben a korban a látás, érzékelés fejlődik a legjobban, ennek megfelelően kell a játékokat is kiválasztani. Minden szülő a fiús színeket keresi a baba játékok  kiválasztása során is, ha kisfia van, akár egy rágóka, akár egy csörgő esetében, ami teljesen érthető.

Később a mesehősöket ábrázoló játékok esetében is már főleg a fiús hősök jöhetnek szóba. Talán ebben a korosztályban van még a legtöbb unisex játék, mert pl. a fürdőjátékok még nem tagolódnak nemek szerint, persze vannak már gumikacsák, amik lányosak inkább, de nem ez a jellemző.

Fiús játékok 6-18 hónapos babának

6-18 hónapos korban már egyre erősebb a játékok nemek szerinti különválása, leginkább a színeket tekintve. A fiú babák mondjuk még nem tudják, hogy ők mások, mint a kislány babák, sokszor a felnőttek is csak a ruhájukból. :-) Elindul a mocorgás, hasra fordulnak, ülnek, majd később felállnak, elkezdenek járni a gyerekek. Másfél éves korban egyre jobban figyelik a környezetüket, és próbálják utánozni a látottakat. Hasra fordulásos korban a játszószőnyegek már eltérhetnek nemek szerint, leginkább a színeket, és a mintákat tekintve. A mozgásra ösztönző játékok között az autók, járművek, mint leginkább fiús játékok kapnak egyre nagyobb szerepet, de a játékok jellege nem szelektálódik még fiús és lányos játékokra annyira, mint ahogyan az a későbbiek folyamán jellemzővé fog válni.

Fiús játékok 18-36 hónapos gyerekeknek

18-36 hónapos korban hatalmas változások jönnek, az ember csak úgy kapkodja a fejét, a szókincs, a gondolkodás, és a motorikus készségek egyaránt hétről hétre hatalmasakat változnak. Mikor a gyerekek felállnak és elkezdenek járni, akkor előkerülnek azok a labdák, amiket lehet rúgni és futni utána. Ez az egyik olyan fiús játék, ami egész életében elkísérheti a srácokat, barátságokat építhet, és segítheti a mozgáson alapuló egészséges életmód kialakulását. A szülők egyre jobban figyelnek, hogy a játékok, a játékok színe, a ruházat fiúsabb legyen. Szeretnek firkálni is a gyerekek, amihez nagy odafigyeléssel érdemes kiválasztani a ceruzákat, filceket! Érdemes vastagabb írószereket választani, amiket jobban meg tudnak fogni, markolni. Szerencsére kaphatók mosható filcek is, arra az esetre, ha a szülők nem akarják megtartani a ruhára készült műveket. A labdákon kívül a mindennapi tevékenység részévé válik az autókázás, az építés, és bejön a képbe a szerepjáték. A kicsik szerepjátéka folyamán ne ijedjünk meg, ha kisfiúnk sok lányos tevékenység iránt érdeklődik, hiszen ezt látja az édesanyjától, akivel egész nap együtt van. Ilyenkor a fiúk is játszanak még főzős játékokat, takarítós játékokat. Vannak az unisex foglalkozások, amik szintén érdeklik a kicsiket, mint például az orvosos játékok. Ahogy a gyermek növekszik, és több időt tölt apával, elkezdi az ő tevékenységét is utánozni, és a férfias foglalkozások is felkeltik az érdeklődését. Ilyenkor már a barkácsolás, tűzoltós játékok, rendőrös játékok, és az ezekhez kapcsolódó mesék veszik át a napi rutin játékban a főszerepet.

Webáruházunkban minden tevékenységhez megtalálod a megfelelő termékeket, a korosztálynak megfelelő fiús játékokat!

Fiús játékok 3-5 éves gyerekeknek

3-5 év között fejlődik leginkább a szociális érzék. A kisfiú egyre jobban megérti anya és apa otthoni munkája közötti különbségeket, és érdeklődést mutat az otthonon kívüli nagyvilág iránt, majd elkezdi utánozni az élethelyzeteket. Ebben a korban kérik és kapják a legtöbb  játékszerszámot, kisautót, hogy ők is úgy viselkedjenek, mint a körülöttük lévő felnőttek. A játékok is személyiséget kapnak.

Az apa ideálkép is egyre jobban fejlődik, érdekesebb lesz az, amit apa csinál, és annak az utánzása, mint anya tevékenységei. Előkerül a fiúk örök kedvence a kisautó, amit minden méretben, minden formában szeretnének megszerezni. A televíziós műsorok, rajzfilmek, sorozatok is tudnak segíteni a férfivé válás rögös útján, azokkal a példaképekkel, akikkel a gyerekek találkoznak. Minden időszaknak, korosztálynak megvannak a hősei, akik közül páran több korosztályban is követik a srácokat és segítik fejlődésüket. 3 éves kortól a gyerekek rajza kezd egyre felismerhetőbbé válni. Fontos, hogy színezzenek, rajzoljanak több szempontból is. Először is fejleszti a kézügyességet, a képzelőerőt és a szociális érzékeket, mert az első rajzok a fiúk körül élő családtagokról, kutyákról, macskákról fognak elkészülni. Ezeket a kis remekműveket örömmel ajándékozzák oda a mű alanyául szolgálóknak. Ne feledjük az alkotás pár perc nyugalmat biztosít a szülőknek is. :-) Szóval a rajzolás nem csak lányos tevékenység, ahogyan a többi alkotó kreatív játék sem az. A fiúk motorikus készségeinek a fejlesztéséhez ugyanúgy szükség van az ilyen játékokra is. Ebben a korban azonban már markánsabb nembéli különbségek is megmutatkoznak. A fiúk általában nem babáznak, viszont a szuperhős figurákkal való elfoglaltság már igazi fiús játék. Néha ugyan rávehetőek papás-mamás játékokra, de inkább az építős játékok, szerelős játékok, autós játékok kötik le az érdeklődésüket. 

Fiús játékok 5-7 éves gyerekeknek

Az 5-7 éves gyerekek már nagycsoportosak, iskolára készülnek, vagy már meg is kezdték az iskolát. Megváltozik minden, a fiúkkal, haverokkal történő közös foci, autózás, bringázás lesz a legfontosabb. Már az iskolára való felkészítés a szülők és óvoda pedagógusok legfontosabb feladata. Ebben lehet segítségükre a foglalkoztatók széles választéka, amivel fejleszthetik a gyerekek finommotorikus képességeit, amire nagy szükségük lesz az iskolában a betűk és számok leírásában. Foglalkoztatóból is csak olyan jöhet szóba, ami fiús, „férfias”, pl. autós, repülős. Az építőjátékok jól fejlesztik a kézügyességet, de emellett a koncentrációt, képzelőerőt is. A Legozás is a napi rutin részévé válik, mint az egyik legmeghatározóbb fiús játék a 5-7 éves korosztály számára.

Fiús játékok 7-9 éves gyerekeknek

7-9 év az iskolás korban új barátságok szövődnek, amik új játékokat jelentenek, akár olyanokat is, amik eddig nem voltak meg, de akár régebbi játékok újra előkerülését is jelenthetik. A társasjátékok egyre inkább előtérbe kerülnek. Itt a fiúk megtanulnak győzni, megismerik a vereséget és meg is értik. Bár a korábbi időszakokban is sok társasjátékot vásároltatok, a kisiskolások ajándékai között leginkább a fiús társasjátékok lesznek a hangsúlyosak.

Fiús játékok 9 éves kor felett

9 év felett inkább az építőjátékok és a hőseik foglalják le a fiúkat. Ebben a korban már a fiúk közösségbeli egymásra hatása határozza meg a játékokat. Ezek a játékok csak fiúsak lehetnek, semmi olyat nem szabad venni, adni nekik, amik bármilyen szinten csajosnak tekinthetők, mert nem fog örülni neki! Belépnek a képbe a stratégiai, és party társasjátékok, a Lego nagyfiús változata a Technic, és a makettezés, barkácsolás.

Van-e különbség a fejlesztési területeken nemek szerint?

Természetesen! Mindkét nem esetében kell minden területet fejleszteni, csak más-más korban lesz igény a kiválasztott készség fejlesztésére és ehhez más játékokra lesz szükség. Mást jelent a szociális fejlődés egy fiú esetében, mint egy kislánynál. Ebből adódik, hogy teljesen más játékokkal lehet lekötni a fiúk figyelmét.

A Pindurpalota játék webáruházában külön figyelmet fordítunk arra, hogy a fejlesztési területeit egy-egy fiús játéknak, vagy lányos játéknak megismertessük a szülőkkel, erre ikonokat helyeztünk el a termékleírások alján.

Általános jó tanács fiús játékok vásárlásához:

Érdemes odafigyelni a játékok korosztály szerinti besorolására, mert éles a határ a 3 év alatti és feletti játékoknál, főleg a fiúk esetében, mert szerintünk élesebbek a váltások, mint a lányok esetében.