Pindurpalota Blog

5 +1 játéktipp gyerekkel utazáshoz letölthető sablonnal

Pindur Anett
2023.05.18 16:06
5 +1 játéktipp gyerekkel utazáshoz letölthető sablonnal

5 játéktipp gyerekkel való utazáshoz

Az utazás mindig izgalmas, mégis megterhelő lehet főleg akkor, ha gyerekekkel kell utazni. Lehetetlen a gyerek figyelmét az egész útra lekötni, így az utazás időtartama valóban megterhelővé válhat. Azonban szerencsére ma már rengeteg játékos tevékenységet lehet végezni az autóban, vonaton, buszon vagy repülőn. Ha szeretnéd elkerülni az okoseszközök használatát, olvasd el blogcikkünket, amelyben összegyűjtöttünk 5 játéktippet, amelyekkel garantáltan szórakoztatóvá teheted az utazást.

Barkochba

A barkochba egy nagyon régi, klasszikus játék amit sok szülő bevet, amikor hosszabb útra mennek a gyerekekkel. A gondolónak ki kell gondolnia egy adott témkörön belül egy szót (lehet ez tárgy, állat, személy, fogalom, stb.) majd a témát meg kell mondani a többi játékosnak. A játékosoknak olyan kérdéseket kell feltenniük, amire a gondoló csak igennel vagy nemmel válaszolhat. Ez a játék szuper időtöltés, mindemellett pedig sok nevetésre és tudásra is szert tehetnek a játékosok.

Szólánc, meselánc

A szólánc egy másik klasszikus játék, amelyet bármikor elkezdhetsz játszani, ha úgy érzed, eljött az ideje a gyerekek szórakoztatásának. Ezt a játékot az egész család játszhatja, mindenki tudja és ismeri. Ehhez a játékhoz nincs szükség semmilyen speciális eszközre, csupán egy kezdő szóra. Az első játékosnak ki kell találnia egy szót, és a következőnek olyan szóval kell folytatnia, amelynek az első betűje megegyezik az előző szó utolsó betűjével, és így tovább. Játszhatjátok akár úgyis, hogy az utolsó szótaggal kell mondani egy új szót, így még nehezebb és izgalmasabb lesz a játék.

A meselánc lényege hasonló a szóláncéhoz, csak ebben a játékban az a feladat, hogy egy értelmes mesét találjunk ki. Mindenki 1 mondatot mondhat.

Fekete-fehér-igen-nem

Beszélgessetek, kérdezzetek a másiktól bármit, viszont senki nem mondhatja ki a tiltólistás szavakat: fekete, fehér, igen és nem. Elsőre könnyűnek tűnik, de nagyon figyelni kell, hogy mit mondunk. Kisebbekkel úgy lehet játszani, hogy csak az igen, nemet kell figyelniük.

Rajzolás, foglalkoztató füzetek, könyvek

Ha szeretnénk egy kicsit mi magunk beszélgetni a párunkkal, adjunk a gyerekek kezébe foglalkoztató-, színező füzetet ceruza készlettel. Ezzel sokáig el tudják foglalni magukat, és a felnőttek is tudnak 2 szót váltani egymással.

A sima füzet, elektromos rajzolótábla is jó elfoglaltságot biztosít, ha a gyerekek szeretnek maguk rajzolni.

A könyveket, mesekönyveket kicsik, és nagyobb gyerekek is szívesen nézegetik, olvasgatják utazás közben. Vigyétek magatokkal a kedvenc mesekönyvet, és valami újdonságot is, ez garantáltan le fogja kötni a kicsiket a hosszú út során. A csendes könyvekkel és a matató könyvekkel a kisebb korosztályt tudjuk lekötni egy utazás során. Ezeknek a könyveknek a segítségével a finommotorikus készségeiket és a logikus gondolkodásukat tudják fejleszteni a gyermekek. 

@pindurpalota Piqipi csendeskönyv kutyás verzió. Utazáshoz, vagy otthonra egy kis önálló felfedezés a gyerekeknek. Persze mi is játszhatunk, de elsősorban az önálló játékra érdemes törekedni. ???? #csendeskönyv #matatófal #matatókönyv #piqipi #quietbook #pindurpalota #anyukavagyok #anyavagyok #anyavagyokésélvezem ♬ Funny Kids

Smart games logikai játékok

A Smart Games mágneses logikai játékaival a 4-8 éves gyerekek tudják magukat elfoglalni. Különböző feladványokat kell megoldaniuk a füzetben, mágneses voltának köszönhetően nem szóródik szét a játék. Ezzel a játékkal a gyerekek megtornáztathatják az agyukat utazás közben.

+1 Játékötlet - Mennyit látsz útközben a ...-ból?

Készítettünk nektek egy feladatlapot 6 db ábrával, amik mellé strigulákat húzva feljegyezhetitek, hogy mennyit láttok belőle útközben. Ti magatok is könnyedén készíthettek hasonló feladatlapot a gyerekeknek. Garantáltan leköti a figyelmüket, ha több gyermek is van biztosan verseny lesz belőle, hogy ki látott többet. A feladatlapot letölthetitek itt:

Letöltés


Összefoglalva, az utazás stresszes lehet, de ezek a játékok remek lehetőséget biztosítanak, hogy izgalmasabbá tegyétek a hosszú utat. Csak adjatok egy esélyt néhány játéknak, és garantáltan nagyszerűen fogjátok érezni magatokat! Viszlát unalmas utazás, éljen a játék!