Pindurpalota Blog

7 szórakoztató játék üveggolyókkal

Pindur Anett
2023.06.21 09:04
7 szórakoztató játék üveggolyókkal

7 szórakoztató játék üveggolyóval

..."Talán éppen a Pásztorok" - gondolta Nemecsek, és eszébe jutottak a szép, finom, színes golyók, amelyek közt üveggolyó is volt, és még most is bosszankodott arra a gondolatra, hogy épp akkor hangzott el a borzasztó "einstand" szó, amikor ő gurított, és mindezt a sok szép golyót megnyerte volna... - Molnár Ferenc - A Pál utcai fiúk

Az üveggolyó talán az egyik legrégebbi játékszer, amely számtalan órányi szórakozást nyújthat gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Az üveggolyóval játszás régies hangulatot idéz és még ma is sokan űzik ezt a hagyományos játékot. Azonban, nem csak a szórakozás és a nosztalgia miatt érdemes ilyen játékokkal játszani, hanem a fejlesztő hatások miatt is.

Az üveggolyókkal való játék hosszú távon képes fejleszteni az emberi kéz finommotorikus készségeit. Az ujjak izmait, a mozdulatokat játék közben fejlesztik a gyerekek. Nem csak a kézügyesség fejlesztése fontos, hanem a képzelet, az odafigyelés, a stratégiai gondolkodás, valamint az önbizalom növelése is.

Az üveggolyóval játszás különböző formái közül most 7 játékot mutatunk be, amelyek garantáltan szórakoztatóak és kihívást jelentenek a játékosok számára:

Klasszikus grundjáték - golyózás

Mindenkinek egyenlő számú golyója van. Egy kisebb lyukat készítünk a homokba, és kb. tőle 1 méterre behúzunk egy vonalat, ahonnan a gurítást végezzük. Ha nem sikerül a lyukba begurítani a golyót, akkor azt ott kell hagyni. Ha valaki eltalál egy, már ottmaradt golyót akkor azt is, és a sajátját is magához veheti. Az nyer, akinek a legtöbb golyója van.

Boccia/Petanque üveggolyóval

Ebben a játékban két játékos/csapat játszik egymás ellen. A csatatér egy kör alakú gyűrű, amelynek közepén egy üveggolyó áll. Minden játékosnak/csapatnak van 3 üveggolyója. A cél az, hogy minél közelebb helyezzék el a játékosok a saját golyójukat a középen található üveggolyóhoz. Játék közben az ellenfél golyóját is ki lehet lökni a játékból. Az a játékos/csapat, akinek a legközelebbi üveggolyója van a középső üveggolyóhoz, nyeri a játékot.

Boccia/Petanque üveggolyóval

Golyóvezetés papírtányéron

Ebben a játékban nincs győztes, azonban nagyon szórakoztató játék, ráaadásul a koncentrációt és az egyensúly érzékelést is fejleszti. Fogjatok meg egy papírtányért, és dekorgumiból készítsetek rá alagutakat. Jelöljétek ki az útvonalat, a cél pedig legyen egy lyuk, amin az üveggolyó kieshet. Helyezzetek egy üveggolyót a papírtánnyéra, és menjetek végig a pályán, minden alagutat érintve, majd jussatok el a célba az üveggolyóval.

Kreatív játék üveggolyóval

Az üveggolyót kreatív játékok során is fel lehet használni. Építsétek bele valahogy az alkotásotokba, pl.: készítsetek puputevét gyurmából, aminek a púpja az üveggolyó legyen, vagy akár a csiga háza is lehet üveggolyóból. Egyéb kézműveskedésbe is bele tudjátok csempészni az üveggolyókat. Az üveggolyó lehet egy napnak a közepe, vagy akár a fán lévő terméseket is helyettesíthetitek a golyókkal, csak ragasszátok oda, ahova helyezni szeretnétek a "termést".

Levegőre száradó agyag gyurmával a kis csigából medált is készíthetnek a gyerekek.

Üveggolyó házas csiga gyurmából

Üveggolyó fújás

Ezt a játékot 2 játékos tudja játszani. Az asztal 2 oldalán jelöljetek ki 1-1 kaput. A cél az, hogy az üveggolyót a másik kapujába juttassuk el kéz nélkül, fújás által. Kiegészíthetjük azzal is a szabályt, hogy egy szívószálon keresztül fújunk.

Labirintus

Ebben a játékban egy labirintuson kell végigvezetni az üveggolyót. A labirintust a játékosnak kell felépíteni a lakásban. Az utat kijelölhetitek az otthon megtalálható játékokból. A labirintusban fújás segítségével kell végigvezetni a golyót úgy, hogy nem ér hozzá a pálya 2 oldalához. Ha többen szeretnénk játszani, akkor versenyt is lehet belőle csinálni méghozzá úgy, hogy mérjük mindenki idejét. A leggyorsabb nyer. Felhasználható hozzá fa építőkocka, vagy akár legó is.

Lábboltozat erősítő gyakorlat

Az üveggolyókat a játékosoknak a lábukkal kell behelyezni egy kijelölt dobozba, tányérba. Ebből a játékból is készíthetünk versenyt. Mindenki kapjon 10 golyót, aki a leggyorsabban helyezi át a golyókat a tányérba, az nyer. A következő körben a másik lábbal is végezzük el ezt a gyakorlatot, ami azon kívül, hogy szórakoztató, remek gyakorlat a lábboltozat erősítésére.


Az üveggolyó célzása és egyensúlyozása két igen nehéz képesség, amelyeket ezekkel a játékokkal lehet fejleszteni. Ezek a játékok nem csak szórakoztatóak és hasznosak a gyerekek számára, hanem a felnőttek is élvezhetik azokat. Üveggolyók mozgatásával nemcsak a kéz- és a szem koordinációját fejleszthetjük, hanem a csapatmunkát és az összetett döntéshozatali képességet is erősíthetjük. Azt javasoljuk, hogy próbálj ki minden játékot, hogy megtaláld azt, amelyik a leginkább megfelel az igényeidnek és a készségeidnek. Az üveggolyók szórakoztató, fejlesztő játékok, amelyek segítenek a gyermekeknek kialakítani a kézügyességet, fújás esetén erősítik a száj körüli izmokat, ami szükséges a beszédkészség fejlődéséhez, miközben jól érzik magukat.

Kép forrása: Freepik