Pindurpalota Blog

A demencia megelőzése, azaz hogyan őrizheti meg idős korában is az ember a méltóságát, és a józanság

Pindurpalota
Pindurpalota
2021.01.05 12:24
A demencia megelőzése, azaz hogyan őrizheti meg idős korában is az ember a méltóságát, és a józanság

A kor előrehaladtával mindannyiunkat fenyeget, hogy képességeink kissé megkopnak, és már nem pörög úgy az agyunk… A demencia megelőzése rendkívül fontos, és ebben sokat segíthetnek a játékok is! Segítsd szüleid, nagyszüleid Te is, hogy minél tovább megőrizzék fiatalos gondolkodásukat, képességeiket!

A demencia megelőzése játékokkal - így előzd meg a demenciát!

A demenciáról, és az elöregedésről – miért fontos a demencia megelőzése?

Mindenki életében eljön az idő amikor megöregszik, és bizony már nem úgy működnek, mennek a dolgok, mint korábban. A demencia megelőzésére tett lépések nélkül ez a folyamat sajnos gyorsabban állhat be… A kéz remeg. A memória kihagy. A mozgás lassul, nehézkessé válik, és összemosódik minden.

 

A demencia olyan egyre fokozódó memóriazavar, amelyhez a szellemi, intellektuális képességek romlása és pszichés tünetek egyaránt járulhatnak. E tünetek problémát okoznak a beteg mindennapi életében és teljesítmény romlását okoznak. A betegség kialakulásának legfontosabb kockázati tényezője az életkor és a genetikai hajlam.

 

Az öregedést nem lehet gyógyítani, de lassítani lehet. Ha nem is külsőleg, de belsőleg tudjuk lassítani a folyamatot.

 

Hogyan segítsünk jól? A demencia megelőzése érdekében „dolgoztatnunk kell” a testet és az agyat egyaránt!

Segíteni szeretnénk öregedő szeretteinknek, családtagjainknak. A legnagyobb hiba azonban itt is az, mint a gyermeknevelésnél. Nem azzal segítünk igazán, ha a gyorsaság, és a könnyebbség miatt mindent kiveszünk a másik kezéből, hanem ha hagyjuk, hogy gyermekünk megtanulja felvenni a cipőjét, és ha hagyjuk, hogy idős édesanyánk segíthessen a konyhában.

 

Mindenkit a maga képességeinek megfelelően kell persze önállóan küzdetni, de nem azzal válunk igazán jó segítőkké, ha kikövezzük az utat a jószándékkal, és megcsináljuk amire ők is képesek lennének – hiszen a demencia megelőzésében rendkívül fontos szerepe van annak, hogy ezeket bizonyos határok között „erőltessük”. 

 

“Nem azt adom, amit kérsz, azt adom, amire szükséged van.”

 

Hogyan segíthetjük idős szüleinket, nagyszüleinket a demencia megelőzésében?

Ahhoz, hogy a demencia kialakulását megelőzzük, vagy legalábbis a lehető legjobb módon lassítsuk annak megjelenését, munkára kell fognunk az agyat, és a testet is – természetesen kortól és állapottól függően.

 

Íme néhány ötlet, hogy miben tudna segíteni egy idős családtag.

 

Vond be a házimunkába! A tevékeny élet a demencia megelőzésének kulcsa! 

Nem nagy felfedezés, mindenki észreveszi, aki gyereket nevel, és idős ember is él a háztartásában, hogy mennyi-mennyi közös dolog van bennük. Érdekes megfigyelni, hogyha hagyjuk, mennyire hajlamossá válnak ránk hagyatkozni, és kiszolgáltatni magukat. Ez jelentős többletterhet ró az amúgyis túlterhelt szülőkre. A megoldás leírva egyszerűnek tűnik, megvalósítása, és bevezetése annál nehezebb, állapottól, kortól is függ természetesen. 

 

Ahhoz, hogy segítsünk a demencia megelőzésében szüleinknek, nagyszüleinknek – segítenünk kell őket, hogy még mindig aktívan részt vegyenek, nos, gyakorlatilag az életben… 

 

Ruhák szétválogatása szín szerint – pici segítség nekünk, nagy segítség a demencia megelőzésében

 A legtöbb gyerek, nagyjából 3 éves kortól örömmel részt vesz ebben a munkában, ahogyan a nagyi, és a nagypapa is hasznosnak fogja érezni magát, ha része lehet a család munkájának. Ha érezhetik, hogy hozzájárultak valamivel a közös célhoz, nem csak szellemileg, lelkileg, de testileg is doppingolhatja őket, nekünk pedig levesz egy picikét a feladatlistánkról. 

 

A ruhák szétválogatása nem kíván meg nagy erőfeszítést, a testileg kevésbé épp idősek is el tudják végezni. Ez a pici mozgás a színek szerinti válogatás tökéletes rendszeres feladat egy idős ember számára, ha szeretnénk tudatosan tenni a demencia megelőzése érdekében!
 

Állatok etetése – felelősségteljes feladat a demencia megelőzésére

Ha van otthon háziállat, akkor bízzuk rá ezt a felelősségteljes és fontos feladatot. (Itt persze megint csak akár nagyszülőről, akár gyermekről is beszélhetünk.) Ha mellé megy, az se baj, legfeljebb, ha kimegy a szobából, majd feltakarítunk. :-) Végre egy kis plusz munka.:-) Sebaj, majd belejön!  

 

A legtöbb idős ember az állatok etetését felelősségteljesen végzi, és ez által ő maga is érezheti, milyen fontos feladata van. Ezt az érzést pedig nem szabad alábecsülni! A demencia kialakulásában fontos szerepet játszik, ha egy idős ember „elhagyja magát”, úgy érzi, már nincs szükség rá.

 

Terítés, közös étkezés – a családi életben való aktív részvétel sokat segíthet a demencia megelőzésében! 

A közös családi étkezés legalább néha-néha vacsorák alkalmával elengedhetetlen, és pótolhatatlan. A vacsora asztalnál persze sokszor rá kell szólni a gyerekre, és a nagymamának időközönként akadhat egy-két keresetlen szava az ételek sótartalmával kapcsolatban, ami egy fárasztó nap után nem hiányzik. De ha ezeket el tudjuk engedni, és csak a lényegre koncentrálni, mi a családi közös vacsora, ha nem maga az idill? A valahová tartozás élménye átjár minket is, és őket is. (Persze csak miután jól megsózták az általunk elrontott vacsit.)

 

Hagyjuk, had terítsenek meg, mégha a kés és a villa rossz helyre kerül is. Nem számít. Ami számít, a gondoskodás, és a közös készülődés a közös étkezésre. A valahová való tartozás érzése, a fontos szerep betöltése. Ezek mind rendkívül fontosak az agy épségének megőrzésében, a demencia megelőzésében. 

 

Árösszehasonlítás – egy kis munka az agynak a demencia megelőzéséhez.

Nagyobb gyerkőcöknek, és szellemileg még beszámítható állapotban lévő szeretteinknek remek feladat, és egyben hasznos elfoglaltság ha bevásárló listát írnak, majd a bedobott reklám újságokban lévő termékek árát összehasonlítják. Nézik a számokat, számolnak, jegyzetelnek, keresnek, gondolkoznak, ellenőriznek, fontos dolgot csinálnak. 

 

A gondolkodás, a számokkal való munka nagyon sokat segíthet a demencia megelőzésében, így az ilyen típusú „feladatokat” mindig érdemes idős korú, leépüléssel fenyegetett rokonainkra bízni! Árösszehasonlításra fel! Indítsuk be saját beépített árukeresőinket!

 

Ha a cselédjévé válsz, csak hátráltatod a demencia megelőzését! 

Ne válj a cselédjévé, ezt sose felejtsd el. Amíg csak lehet, ahogyan csak lehet a végsőkig próbáld a türelmed megőrizni, és kivárni, míg önállóan cselekszik. 

 

Gyakran a saját leépülésüket már tapasztaló idősebb emberek hajlamosak „beletörődni”, elveszni az öregedésben. Amit tegnap még frissen, fiatalosan elvégzett, az a demenciának köszönhetően ma már lassabban, talán nem is hiba nélkül készül el… Ez pedig elkeserítő érzés, és ezt meg kell értenünk. Meg kell értenünk, és segítenünk kell abban, hogy szeretteink saját akaratukból igyekezzenek megelőzni, hogy a demencia eluralkodjon rajtuk! 

 

Az egész napos TV-zés a demencia megelőzésének legnagyobb gátja…

Az idősödő emberek, és a gyerekek újabb közös pontja, hogy szeretik ottfelejteni magukat a tv előtt. Azonban nem tesz jót, se nekik, se a kicsiknek. Az agy nem működik, csak passzívan befogad, és egy idő után sokszor keveri a valóságot a téveszmékkel, a tv-ben látottakkal.

 

Arról nem is beszélve, hogy a demencia megelőzésében két rendkívül fontos tényező van, és a tv nézés mindkettőt gátolja! A fizikai mozgás a vér áramlásában játszik szerepet, a gondolkodás pedig „edzi” az agyat, nem hagyja ellustulni azt. 

 

Közös programokkal a demencia ellen! 

Tv helyett irány inkább az esti séta. A ház körül, a parkban, a járszótéren. Egészséges, megnyugtató, kitisztítja a tüdőt, és a gondolatokat. Nem mellesleg nekünk is jót tesz…

 

Ahogy azt már fentebb is említettük, a demencia megelőzésében a mozgásnak, és a gondolkodásnak is rendkívül fontos szerepe van. A séta után üljétek körbe az asztalt, és jöhetnek a kártyajátékok, memóriajátékok vagy épp a jól bevált Scrabble! 

 

Hogyan segít a játék az időseknek a demencia megelőzésében?

A hosszú és rövidtávú emlékezetzavar, időbeli és térbeli tájékozatlanság, és a nem kognitív, lelki természetű tünetek a szorongás, a depresszió velejárói az öregedésnek. Sokszor találkozhatunk üldözési mániával, súlyosabb esetekben az ápoló családtagban is ellenséget vélnek az idősek.

Vajon miért Bingóznak az idősek otthonában? Miért festenek? Miért van agyagozás? Rejtvényfejtés? Kötés? Bizony, visszatérnek a kezdetekhez, a játékhoz… Hiszen ahogy a játékkal a gyermek is tanul, fejleszti önmagát, úgy rendkívül fontos a demencia megelőzésében, a „második gyermekkorban” is!
 

Ahogyan George Bernard Shaw mondta “Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani. “


Ezek a tevékenységek lekötik a figyelmet, mozgatják a berozsdásodott agytekervényeket. Node otthon nem szervezhetünk Bingo estet, mi az azonban amit tehetünk?

 

Melyek azok a játékok amik késleltetik az öregedés tüneteit, segítenek a demencia megelőzésében?

Logikus gondolkodás téri orientáció fejlesztésére alkalmas játékok: 

•    Tangram
•    Memória
•    Puzzle
•    Sodoku
•    Passziansz
•    Gyerekeknek való számoló játékok

 

Motorikus készségek fejlesztésére alkalmas játékok, elfoglaltások: 

•    Gyöngyfűzés
•    Tésztagyúrás - gyurmázás - agyagozás
•    Kockákból torony építés
 

Családi kötelék, szorongás, és depresszió csökkentése:

Minden olyan társasjáték, melyhez kedve van a családnak. 

 

Hajrá együtt a családért!