Pindurpalota Blog

Anyuci és Fortnite - engedjük-e a gyereket lövöldözős játékot játszani?

Pindurpalota
Pindurpalota
2021.01.07 10:11
Anyuci és Fortnite - engedjük-e a gyereket lövöldözős játékot játszani?

Akinek gyermeke van - pláne ha fiú - egy idő után elkerülhetetlenül is szóba jönnek a videójátékok, a lövöldözős játékok kérdései... De mit tehetünk szülőként? Engedjük vagy ne? Jó válasz nincs, de megpróbáltuk több oldalról megközelíteni a kérdést, hogy mindenki maga dönthesse el!

Fortnite - lövöldözős játék a gyereknek: engedjük, vagy ne? 

Mivel a fiam lassan 8 éves, egyre nehezebben tudom őt távol tartani a számítógéptől, telefontól, és egyéb eszközöktől. Állítólag az osztálytársak.. ugye. Eddig leráztam azzal, hogy majd, ha megtanul olvasni akkor. Sajnos ezen túl vagyunk, 1 osztály a végéhez közeledik, jelentem a gyerek olvas.

Szóval, körbekérdeztem, mi a menő manapság, mivel állítólag a “bibip”, meg a Nintendo Supermario már kiment a divatból. Nyilván először valami egyszerűbb játékkal fogunk kezdeni, Need for Speed, vagy Fifa (ezt még ismerem) vagy valami hasonló, de azért nehogy már az legyen, hogy Anya nincs képben!

Mi a menő mostanság?

Tettem fel gyermeki kíváncsisággal a kérdést. Fortnite. Ez volt a legtöbb helyről érkező válasz. Szóval megvolt a nyomozás iránya

Mi is az a Fortnite?

Nos, röviden, ez egy lövöldözős online játék. Nekem spec. ez a rémálmom…  Egyfelől, mert nem illik bele a “jó anya akarok lenni”, “pacifista vagyok”, “az erőszak erőszakot szül”, típusú elveimbe...

Másfelől - de ez titkos! - a rosszabbik énem, akit Betsy névre kereszteltem el - szeret lövöldözni... konkrétan a paintball és lézerharc a kedvencei(m). :-)

De ha őszinte akarok lenni, nagyon szeretem a Marveles szuperhősös filmeket, úgyhogy nyilván sokáig nem fogom tudni a gyerekek előtt titkolni Betsy-t, a rosszabbik énemet.

Szóval, kerestem egy szakértőt, a 9 éves Dávid személyében, aki bőséges felvilágosítást nyújtott:
-A Fortnite-ban harcolni és lőni kell az ellenségre, nyilacskával jelölik a csapattársakat, akiket nem ismerek. Bár egy barátom is játszik. Lehet játszani XboX-on, Playstation-ön, gépen, telefonon.
-Node te kitől tanultad?
-A 11 éves unokatesómtól. Náluk az osztályban minden fiú játszik a Fortnite-tal.
-Nálatok? 
-Nálunk csak egy gyerek játszik, meg a nagyobb osztályokban néhányan.
-Ki a kedvenc karaktered, és miért?
-15-ös Drift, azért mert jó a haja. Először, a játék kezdetén még trikóban van, és kilátszik a haja, de később már más ruhája lesz, kapucnija van. Tapasztalat pontokat kell gyűjteni a játék alatt. Az új játékban a megszerzett eredményekkel lehet folytatni a játékot. 

Mindenesetre a megszerzett tudásom birtokában “gyorsan” fel is telepítettem a telefonomra... Jól jöhet még, ha a gyerekeimmel szeretnék majd beszélgetni, ha kamaszok lesznek. Nem az öregasszony leszek, aki nem tudja a tévé távirányítót használni, hanem a menő anyu, akivel a szomszéd szobából egymással játszunk, és lőjük egymást.. (Most ez így leírva talán az olvasóközönségnek nem tűnik a legjobb alternatívának.:-))

Anyuci élménye a Fortnite-tal

A telepítés, és az első játékba jutás egyébként viszonylag hosszadalmas, és e-mailes regisztrációt is kér, ami valószínűleg csak nekem volt furcsa.

Állítólag vannak különböző kill-ek, akiket össze kell gyűjteni(?!). Azt hiszem ezek lennének a karakterek, akiket fejleszteni kell. A világbajnok Dávid szerint 40 kill-je van, de nem akarok senkit sem félrevezetni…

 Megtudtam, hogy az ejtőernyő megvéd, és a Buttle Bus-on (valami ejtőernyős iskolabusz) küzdő arénába, vagy a szigetre ejtőernyővel érkezünk. Én a magam részéről a “TÁ” szintet értem el első napi próbálkozásom végére, de ezt nagyon jól csináltam. 

A “TÁ” egyébként a Tökéletes Áldozat rövidítése, melyet én találtam ki, de a többiek fedezték fel a tehetségemet hozzá. Kb 3 perc után rájöttek, hogy hót lúzer vagyok, és mielőtt rájövök hogy kell ténylegesen használni a fegyvereket, jobb ha kinyírnak. (Természetesen, tőlem megszokott módon ugyanis megintcsak a csapattársaimat lőttem hátba, mert elfelejtettem amit Dávid mondott, hogy a nyilasok a barátaim.:) ) Így merő önvédelemből, érthetően a csapattársaim rövid idő alatt hidegre tettek, mielőtt felfedezhettem volna, hogy kell irányítani a karaktert.

Pedig Dávid arról is mesélt, hogy lehet építkezni, téglából, fából vasból, és akkor csinálhatok magamnak barikádokat, ahol elbújhatok. Vehetnék magamnak karaktereket, 1000 V-Bucks nagyjából 3490.- forint 2500 (+300 Bonus) V-Bucks 8.990.- forint, stb. Gyűjthetnék Llama-t.  Ez egy lila színű lámás pinyáta, ami nagyon sok értékes dolgot tartalmaz, mint pl csapda, életerő, pajzs. Vagy kincsesládákat is gyűjthetnék. Ő pl egy-egy körben egy csomó ilyet össze szokott szedni. A telefonomon egyébként egy kis kezecske ikon jelenik meg, amikor valamit fel lehet szedni, így már a játék elején a baltám mellé szereztem lőfegyvert, és töltényeket is. Mérhetetlen büszkeség.

A legnépszerűbb karakterek

Asault Rifle, Black Kgnight, Llama, Durrburger, Skull trooper, Bolt action sniper, Rocket Laucher, Graven, Cuddle Teamleader, Diótörő, Ragnarok, Omega

Népszerű fegyverek: Tactical Shotgun, Heavy shotgun, Pump shotgun

Nos én részemről azt sem tudom kivel voltam, mert csak nyomkodtam a tovább gombot.:) Nem állíthatom, hogy a játék egyébként nem tölt el izgalommal, mert van benne feszültség, de segítség nélkül elég nehéz benne eligazodni, egy technikai analfabétának, mint én.

A wikipédián természetesen van egy kis ismertető a Fortnite-ról.

Azonban, ha játszani szeretnél vele – vagy csak kicsit jobban megismerni, mielőtt rászabadítod a gyereket - akkor inkább az ilyen, és hasonló tutoriálokra lesz szükséged:


Szóval a játék összességében elég összetett(nek tűnik nekem), egy kis stratégiai gondolkodás sem árt a lövöldözés mellett, ha életben szeretne maradni a játékos…

Szülők véleménye a Fortnite-ról

Az ilyen, és ehhez hasonló “lövöldözős játékok” általában nagyon megosztó véleményeket generálnak a szülők körében. 

Kérdeztem a szülőket, akiknek a gyermekei ezzel játszanak, hogy nem érzik-e, hogy rossz hatással volna a gyermekükre a videójáték. Úgy éreztem, hogy valahogy egyetértettek benne, hogy pontosan meghartározott keretek között tartva szerintük nem árt, de ha átbillen a játékra fordított idő, akkor a tanulási eredmények romlásával is járhat. Dávidnak például napi 1 óra van maximum megengedve, és emellett kiváló iskolai eredményeket ér el, és nagyon jól nevelt kedves segítőkész fiú, elképesztő ismerettel, úgyhogy én csak ámultam, és bámultam rajta.

Gyermeknevelési szakember véleménye a videójátékokról

Ezzel kapcsolatban jutott eszembe egy korábbi kísérlet, melyet Jo Frost csinált évekkel ezelőtt, mivel felmérésük szerint az Angol gyerekek átlagosan napi 6 órát töltenek gép előtt. 

Átlag!

Doug Jentay kutató professzor aki az erőszak hatásait vizsgálja a gyerekeknél. Negyven 12 éves kisfiú közreműködésével végeztek kísérletet, melyben azt vizsgálták, hogy az erőszakos játékok érzéketlenné teszik-e a gyerekeket. 20 percig játszanak 12 éveseknek szánt játékokkal. A csapat fele erőszakos háborús játékokkal játszik, a másik fele baráti focimeccset. Kimutatták, hogy az erőszakos játékokkal játszó gyerekek érzéketlenebbé váltak a valódi erőszakos tartalmú film részletre, és kevésbé hajlamosak segíteni egy olyan szituációban, mikor módjukban állna segítséget nyújtani.  

Jo Frost önmaga is azt tanácsolja, hogy mindenképpen, ha a gyermekünk ilyesmivel akar játszani, akkor szabjunk pontos határokat annak, hogy meddig játszhat harcolós játékkal.

Egy gyermek viselkedését sok tényező befolyásolja, szülők, környezet, hangulat, barátok, stb. Nem valószínű, hogy egy videójáték hatására tündéri gyermekünk egyszer csak teljesen kifordulna Önmagából, de az biztos, hogy én részemről megvárom, amíg a fiam magától jön, hogy már mindenki ezzel játszik, és ő is szeretne, konkrét időhatárokat fogok szabni a játékra szánható időnél, és ha bevesz a csapatba ott leszek vele, és én is játszani fogok vele, addig pedig játszunk minden mással ami érdekli őt, meg a tesóját.

Egy idősebb játékos véleménye

A Fortnite annyira elterjedt és menő játék manapság, hogy bőven nem csak gyerekeket találni a “harcmezőn”. Kíváncsi voltam arra is, hogy látja ezt a játékot egy “bennfentes” felnőtt ember, aki az enyémnél “kicsit” több tapasztalattal rendelkezik a csatatéren…

-Na kérlek, 27 éves vagyok, nagyjából fél-egy éve Fortnite-ozok. Leginkább PS4-en játszom. Kedvenc karakterem az ikonikus láma.
Főleg barátokkal szoktam játszani, de akarva akratlanul is keverednek a négy fős csapatba idegenek is. Voicechatet általában ignorálom, mert többnyire annyit hallasz ahogy egy túlsúlyos orosz kisfiú hangosan chipset eszik és az anyukájával vitatkozik. Jellemzően a Battle Royale módot szoktam játszani. Azt szeretem benne, hogy eléggé kompetetív, verseny szerű. A legjobb eredményem egy győzelem, de a meccsek 8-10%-ában Top 10-ben végzek, de a végén már nagyon ügyesek szoktak lenni. 

-Találkoztál már a lámával?

-Találkoztam a lámával, kedvelem a lámát. 

-Miért játszol?

- A célom a szabadidő kellemes eltöltése. Heti maximum 5-8 órát játszom EZZEL. 

Érzem a fejlődést, a legjobb fegyver a shotgun, ha nem vagy félvak hikomat és tudsz fejre célozni. A gyerekek a kompetetív mivolta miatt hamar felidegesítik rajta magukat, de a rajzolt erőszaktól nem gondolom, hogy bárki bekattanna. Az öcsém legtöbbször csalódott. Ez ajánlható bárkinek, mert nem olyan durván erőszakos, és abszolút gyerek barát grafikával rendelkezik.

Akik féltik a gyereküket egy videójátéktól azokkal nem értek egyet. Nem a videójáték rontja el a gyerek agyát, hanem ha nem tudja feldolgozni amit lát, ez pedig szerintem annak köszönhető, ha egy szülő ingerszegény környezetben neveli a gyerekét, aki ezáltal nem kap megfelelő mennyiségű ingert a valóságból és így teljesen befordul a videójátékok felé. 

A Fortnite-ot azért játszom, mert Bence csőbe húzott. Rengeteg más játékot játszom, Apex Legends, Bloodborne, God of War, For Honor, Hearthstone.
A Fortnite összes játék módját próbáltam de a battle royale a legnépszerűbb.

Forrás: Freepik

Akkor most videojátékozzon a gyerek vagy se?

Az tehát már kiderült, hogy a Fortnite az egyik legmenőbb játék. Hogy akár már 8 évesek is játszák, a 12 éves korosztályban pedig abszolút elterjedt – de akár felnőtt korban is élvezhető. 

Tudjuk, hogy a túlzásba vitt videójáték ronthatja az iskolai teljesítményt és azt is, hogy a lövöldözős játékok – még ha nem is szélsőségesen realisztikusak – nem kifejezetten segítik a gyermeki ártatlanság megőrzését. 

Van azonban a mérlegnek egy másik nyelve is, mégpedig a társadalmi nyomás… Ha mindenki ezzel játszik, ha mindenki erről beszél – a gyereknek igen kellemetlen perceket, és akár további problémákat (kirekesztés, kinevetés) is okozhatunk. 

Ráerőltethetjük a saját világképünket a gyerekre, és mondhatjuk, hogy nekem se volt telefonom, neked se lesz, csak az első fizetésedből 25 évesen. Vagy mondhatjuk, hogy én is szalmakalapot hordok télen, te is azt fogsz, ne törődj vele, ha nevetnek. Mondhatjuk, hogy márpedig fiam, te nem fogsz nekem itt erőszakos játékokkal játszani, meg lövöldözni.

Azonban lehet, hogy ő lesz az egyetlen. Az egyetlen az osztályban, aki kilóg a sorból, akit kinevetnek, vagy kibeszélnek – hiszen ha a szünetben az egész baráti társaság a tegnapi Fortnite csatáról beszél, és ő nem tud hozzá szólni, azzal mindenképp kirekesztettnek fogja érezni magát. És aki ismeri ezt a korosztályt azt is tudja, hogy gyakran akár nevetség tárgya is válhat a gyerekből…

Ezek tehát az általunk felfedd pro- és kontra érvek. Mindenki döntse el önmaga, hogy mit tart fontosabbnak a gyermeke szempontjából. Mivel mindkét oldalon vannak érvek, és ellenérvek, én a magam részéről azt is el tudom fogadni, ha valaki eltiltja tőle a gyerekét, és azt is, ha valaki megengedi.