Pindurpalota Blog

Csütörtöki csendes doboz - foglalkoztató és fejlesztő ötletek gyerekeknek

Pindurpalota
Pindurpalota
2022.03.17 07:00
Csütörtöki csendes doboz - foglalkoztató és fejlesztő ötletek gyerekeknek

Csütörtöki Csendes doboz

Egy újabb nap otthon a gyermekkel és nekünk megint ezer a dolgunk. Mivel lehetne lefoglalni egy kicsit? Erre adunk neked ötleteket a csütörtöki csendes dobozról szóló bejegyzésünkben. 

Csütörtöki csendes doboz

Csütörtöki Csendes doboz

Mára is összegyűjtöttünk pár izgalmasnak ígérkező fejlesztő, ugyanakkor szórakoztató játékötletet, amivel egyedül elfoglalhatja magát a gyermekünk, amíg mi a házkörüli munkáinkat és egyéb teendőinket intézzük.

Formák, színek, betűk és számok:

Forma és színegyeztető fa játékkal már 18 hónapos kortól ismerkedhetnek a kicsik. Akár csak a színes állatokkal díszített oldala nézegetése is lekötheti, de amint elkezd a kis elemekkel foglalkozni és próbálja megtalálni a helyüket, remekül fejleszti a szem-kéz koordinációját.

Ha már a formákat és a színeket ismeri, jöhetnek a betűk és számok. A legösszetettebb mind közül, a Montessori fa fejlesztő játék 6in1 abakusz, horgász, számok és betűk, formák játék. Gyakorolhatja vele a formák beillesztésén túl a számolást is. Ez a termék hosszú időn át elkísérheti az óvodáskorú gyerkőcöket a mindennapok során. Ha pedig már unja a tanulást, következhet egy kis ügyességi játék a horgászkodással.

Kreatív fakk a csendes dobozban:

A mai nap inkább a nagyobbakra gondoltunk, mikor a kreatív részt alakítottuk ki. Egy kézműves dobozból sem maradhat ki a hátoldalán ragasztós Kreatív matrica EVA betűk/számok. A kb. 130 színes, csillámos, puha habszivacsból készült darabokat bárhova ragaszthatják, a nagyobbak akár üzenetet is kirakhatnak belőle. Persze kisebb gyerekek esetén ez bármilyen ragaszthatós kreatív alapanyagra becserélhető.

Szerepjátékok:

Bár alapvetően a csendes dobozokba nem jellemző, hogy szerepjátékokat teszünk, de találtunk nektek egy fa játék tortát, amit úgy gondolunk, jó helye lenne a mai szettben. A szerepjátékok az életre való felkészülés legnagyobb segítői. Olyan szerepeket játszhat el, amelyekkel későbbi életük során találkozhatnak majd. A kislányok játékkonyhájukban az anyukájukat mintázzák, ehhez nagyszerű kiekészítőket találtok a webáruházunkban, ilyen például a Szülinapi torta - fajáték. Szeletelheti, díszítheti gyertyákkal, számokkal, a fantáziájára van bízva, hogy mit kezd a tortájával. A kisfiúknak pedig a barkácsolós játékok tökéletesek erre a célra. Remek időtöltésnek ígérkezik igaz?

Vario Faház építőjáték:

Építsünk! A Vario Faház építőjáték készletben található különböző hosszúságú farönköket és egyéb elemeket variálva 12 faház változat építhető meg. Ezzel a játékkal garantált a hosszútávú elfoglaltság. Már 1 változat megépítésével is sok idő megy el, nem hogy még mind a 12-vel. Az építés élménye mellett fejlődik a kézügyessége, kreativitása és a koncentrációja is. A sikerélményről nem is beszélve, egy-egy ház megalkotása után. Rendkívül jól megmunkált faanyagból készültek az építőelemek, így nem kell aggódni, hogy esetleg szálka megy a gyerekek kis kezébe. Az alábbi videóban láthatjátok, milyen gyünyörű épületek készíthetők belőle:

Ügyességi játékok:

Egy retro ügyességi játékot helyeztünk el a csütörtöki csendes dobozunkban, a labirintust, amiben két kis fém golyót kell eljuttatni a célig.

A mágneses kirakók kiválóan lekötnek és fejlesztenek egyben. Felnőttként már nem emlékszünk, milyen nehéz kezdetben a rész és egész viszonyát értelmezni. Ebben nyújt segítséget a mágneses képalkotó játék. A könyv formájú dobozban található alkatrészekből kell kirakniuk a kártyán látott képet, de a gyerekek a saját elképzeléseik szerint is dolgozhatnak.

IQ játék a csendes dobozban:

Az IQ ügyességi kirakós egy szuper szórakoztató játék 120 db egyre nehezedő feladattal. A feladványnak megfelelően úgy kell elhelyezni a kirakós darabjait, hogy ne maradjon üres lyuk a táblán. Kihivást jelent rájönni a helyes megoldásra, ezáltal logikus gondolodásra is készteti a gyermeket.

Ügyeskedjünk!

Végezetül egy szivacslabdát raktunk még a dobozba, mert minden, ami gurul csak jó szórakozás lehet a legkisebbektől a nagyobbakig bárkinek. Használhatók lakásban és a szabadban is. Dobálhatja egymaga is a falnak, a visszapattanó labdák elkapását gyakorolva. Adhatunk neki feladatokat is, dobja föl a labdát és tapsoljon, amíg az a levegőben van, forduljon meg vagy guggoljon le és álljon föl, mire visszaesik a labda. Ezeket a feladatokat lehet nehezíteni és variálni.