Pindurpalota Blog

Hétfői Csendes doboz - foglalkoztató és fejlesztő ötletek gyerekeknek

Pindurpalota
Pindurpalota
2022.03.16 07:00
Hétfői Csendes doboz - foglalkoztató és fejlesztő ötletek gyerekeknek

Hétfői Csendes doboz

Avagy foglalkoztató és fejlesztő ötletek gyerekeknek egy dobozba zárva. Hasznos tippek, játék ötletek arra, hogyan töltse hasznosan és vidáman a gyermek otthon az idejét. 7 részes blog cikk sorozatunkba összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót, tippet. Olvasd el, mit ajánlunk egy hétfői napra!

 

hetfoi-csendes-doboz-otletek

Hétfői Csendes doboz

A hétfői csendes dobozunkba bepakolt játékok közé került kreatív játék, építő, és foglalkoztató is. Alapvetően úgy véljük, hogy nem árt, ha sokoldalú tevénységet kínálunk a gyerekeknek sok-sok felfedezni valóval. A célja ugyebár ezeknek a csendes dobozoknak az, hogy az önálló tevékenység, elfoglaltság felé terelgessük a gyerekeket. Minél jobban el tud merülni a saját maga által választott tevékenységekben, annál jobb. Egyrészt neki is jót tesz, nekünk pedig remélhetőleg felszabadul némi idő. 

Papír, zsírkréta, ragasztó a csendes dobozban:

Majdhogynem alapfelszerelésnek is mondhatnánk, de itt is próbáljuk meg a csendes dobozok alapszabályait figyelembe venni! Ha az egyik nap ceruzát kap a gyermek, és színezőt, akkor a másik nap zsírkréta, és üres papír. A következő nap vászon, és festék például. Erre a hétfői napra mi egy marok zsírkrétát választottunk. Egyrészt lehet pakolászni. Rá lehet húzni az ujjunkra, úgy is lehet vele rajzolni, de marokra fogva is. Főleg kisebb gyermekek szeretik használni. A zsírkréta azért is jó, mert nagyobb területeket tudnak vele egyszerre lefedni, nem kell annyira aprólékosan dolgozni vele, mint egy ceruzával. A nagyobb gyerekek is szívesen kísérletezgetnek vele. Ha nagyobb a gyermek, akkor adhatunk neki ragasztót, és akár ollót is erre a napra. 

Az önálló munka remek dolog, de ha nincs ötlete, hogy mit csináljon, bátran mutassunk neki pár ötletet. A Pindurpalota Pinterest oldalán mi folyamatosan gyűjtjük az ötleteket, hogy milyen szépségeket lehet egy gyerkőccel alkotni. Ezen a linken te is tudsz inspriálódni gyermek diy témákban. 

Színes pálcikák:

A színes pálcikákkal a gyerekek szintén remekül tudnak játszani. Építhetnek belőle autó pályát. Készíthetnek belőle repülőt. Csinálhatnak belőle a nagyobbak ceruza tartót, könyv borítót. A kisebb tesóknak kirakós játékot. Adhatunk mi is feladatokat vele. Például kisebbeknek adunk hasonó színű műanyag poharakat, amibe neki a pálcikákat csoportosítania kell. Írhatunk rá matematikai összeadásokat, kivonásokat, ami mellé neki kell odatolnia a megoldást. Az előbb említett linken ebben a témában is találtok majd ötleteket. Lehet belőle képkeret, kisállat, házikó is. Sőt! Ha forró vízbe tesszük, és utána egy pohárba akkor meg is tudjuk hajlítani, bár ehhez inkább natúr fa pálcikákat használjunk. A hajlított fa pálcikákból remek karkötőt lehet készíteni.

Kirakhatunk egy mintát, aminek a tükörképét kell a gyermekünknek leutánozni. Az ügyesebb nagyobb gyerekek csinálhatnak belőle akár babaházba bútort is. 

Pattogó labda a hétfői csendes dobozban:

Nem kell mindig csak a fejlesztési tevékenységekre koncentrálni, és a gyerekek nagyon szeretik a szabad elfoglaltságokat. Ezért ebbe a dobozba tettünk egy pattogós labdát is, ami ráadásul világít is, emiatt még izgisebb a játék vele. Ha azonban szeretnénk ebbe is egy kis ügyeskedést belecsempészni, akár csinálhatunk egy akadálypályát, amin végig vezetheti a labdáját. Először négykézláb, aztán lábbal vezetve, vagy pattogtatva. Ha ezek már mennek mehet a pókjárás úgy, hogy a laszti a hasán van. Az akadálypályát megcsinálhatjuk a lakásban székekből, vagy kint, ha olyanok a körülmények, akár aszfaltkrétával felrajzolva a betonra. Szintén, ha olyanok a körülmények a labdával lehet célbadobni, például egy félig kibélelt szennyes kosárba. Ha több gyermek van, akkor egymással is tudnak játszani.

Kirakós játék a csendes dobozban:

A kirakós játék garantált nyugi, de csak ha a gyermekünk szeret vele játszani. Ennek az a titka, hogy még viszonylag kis korban a fa puzzlekkal sok sikerélménye legyen. A foganytús forma behelyezős puzzlek amúgy általában ffelkeltik a bölcsisek, kis ovisok figyelmét. Ha azzal már jól bánnak, akkor lehet felfelé emelni a nehézségi szintet, leginkább a növekvő darabszámokkal. 

Fűzőcskés játék:

A fűzőcskés játékokat a gyerekek maguktól is szeretik kipróbálni. Ritka az a helyzet, amikor a gyerekek meglátnak egy nagyobbacska gombot némi madzaggal, és ne jutna eszükbe maguktól, hogy "hm, akár ezt ide bele is dughatnám." Persze ezt is lehet feladatokkal bonyolítani, péládul, húzz fel ide 3 gombot, arra pedig 2-t, és így tovább. Kiválóan fejleszti a finom motorikus készségeket. 

Fa montessori kirakós játék a hétfői csendes dobozban:

Nagyszerű fejlesztő játék, ami gyakorlatilag 2 éve best seller, szinte minden eladási rekordot megdönt. Nem véletlenül került rögtön az első csendes dobozba. Az a tapasztalatunk, hogy nem csak a szülők szeretik megvenni, hanem a gyerekek is szívesen játszanak vele. A színes formákat a dobozbann található kártyák alapján kell összerendezni, és így lehet küldönféle formákat alakzatokat alkotni. Természetesen az önálló játék folyamán a gyerekeknek nem kell ragaszkodnia a kártyákhoz, azt építenek, készítenek amit csak szeretnének. 

Csilla építő játék:

Mindenképpen a napi elfoglaltság része az építő játék. A Csilla építő játék egy klasszikus olcsó retro játék, amivel szinte mindannyian találkozhattunk gyermek korunkban az oviban. A műanyag formákat kell összeállítani, és a gyerekek fantáziájára van bízva, hogy mit építenek, vagy képzelnek bele az építményükbe. Ennél a játéknál is szabadon szárnyalhat a fantázia.