Pindurpalota Blog

Hogyan töltsük hasznosan a nyarat egy kisbabával

Pindurpalota
Pindurpalota
2021.05.25 18:25
Hogyan töltsük hasznosan a nyarat egy kisbabával

Hogyan töltsük hasznosan a nyarat egy kisbabával?

Megszületett a kisbabád és tanácstalan vagy, mivel tölthetnétek hasznosan az első nyarat vele? Milyen játékok valóak egy kisbabának, hogyan tanulhat játszva? A Pindurpalota blog cikkjében erre a kérdésre keressük a választ, és adunk egy pár jó tippet ehhez.

Hogyan töltsük hasznosan a nyarat egy kisbabával?

Kisbaba érkezett a családba. Nagyon jó érzés látni, ahogy napról napra fejlődik, kinyílik előtte a világ. Egyre több dolog érdekli, egyre több dologra figyel. A babák fejlődési üteme eltérő, nem kell siettetni, sürgetni semmit, csak hagyni Őt a saját ütemében fejlődni. 

0-3 hónapos babának való játékok

A csecsemők testi fejlődése az első hetekben a fej megtartásához szükséges nyaki izmok erősödésére fókuszál. A baba fejlesztését 2-3 hetes korban lehet elkezdeni. Itt nem kell komolyabb dolgokra gondolni, hiszen az újszülöttnek csak tapasztalatszerzésre van szükségük. Ezt többféle módon lehet elérni: testének helyzetváltoztatásával, látásán és hallásán keresztül. Az első hónap végére már a hasán fekve, fejét megemelve nézelődik, kis kezeit próbálja felfedezni. Hallása már kifejlett, a kellemes dalok nyugtató hatással vannak rá. Érdemes a szobájába egy zenélő játékot tenni, ami  nyugtató zenét játszik. Az újszülött babák kb. 6 hetes korukig nem tudják szabályozni a hőháztartásukat, ezért érdemes figyelni, hiába a nyári meleg. Könnyen megfázhatnak, vagy túlmelegedhetnek.

Otthoni játékok: Ringasd a babát, fordítsd jobbra, balra, tedd hasra. Simogasd, masszírozd gyengéden. Változtasd a helyét a kiságyban. Dúdolj, énekelj neki, beszélj hozzá, mosolyogj rá sokat és becézgesd. Játsszatok kukucs játékot, vagy itt az anya, hol az anya játékot. Meséld el neki mindig, hogy épp miket csináltok.

Nagyon hasznos lehet a hát erősítésben például egy fitnessz labda, amire óvatosan hasra rátesszük, és finoman mozgatjuk.

3-6 hónapos babának való játékok

A babák 3 hónapos korukra már aktív résztvevői a világnak. Ebben az időszakban sok ingerre van szükségük, hogy fizikailag és mentálisan is megfelelő ütemben fejlődhessenek. Fogásuk erősödik, már meg tudnak tartani könnyebb tárgyakat, csörgőket. Látásuk élesedik, nyugodtan adhatunk már nekik színes állatkákat, hogy felfedezzék a színeket és tapintásuk, érzékelésük is fejlődjön. Az érzékelés, a hangokkal való kísérletezés az agyfejlődés jelei. Ebben az életszakaszban már az ébrenléti időszakban szívesen szemlélik a zenélő körforgókat, próbálnak interakcióba lépni a forgó állatkákkal, beszélnek hozzájuk. A játszószőnyeg is egy tökéletes választás, mert a földre helyezve biztonságban van a baba, s mellette igen nagy mozgástérrel is rendelkezik. Ezek a többfunkciós, általában élénk színű, mozgó, hangokat adó dolgok nagyon izgalmasak! A játszószőnyegek épp ezért a babák kedvencei, mert azt a célt szolgálják, hogy az ébrenléti időben a baba figyelmét lekössék. A szőnyegen levő figurák felkeltik a baba figyelmét: fejüket odafordítják, szemükkel követik, majd megpróbálják elérni őket. A játszószőnyegek ezzel segítik a babák mozgásfejlődését. A 6. hónap közeledtével már elkezdenek kúszni, összefüggéseket találnak dolgok között, ilyenkor a kelj fel Jancsi játékokat nagyon élvezik. Megtanulják, hogy ahhoz, hogy a baba mozogjon, neki meg kell próbálnia feldönteni. A nappalok hosszabbak, sokáig van világos. Próbáljunk úgy alakítani a napi rutinját, hogy azt tudjuk tartani télen a korán sötétedő időszakban is.

Otthoni játékok: Különböző anyagok és formák megismertetése. Adj a kezébe egy puha plédet, utána egy kemény kanalat. Tapasztalja meg a formák közötti különbségeket, először egy labdát, majd egy kockát adj neki. Elment vadászni ujj tanulgatós játék, kerekecske-dombócska kézjáték. Autóra, repülőre felhívni a figyelmet, ujjal mutatni nekik és hallgatni, utánozni a hangjukat. Mivel  egyensúlyérzékük egyre fejlettebb, táncolj vele zenére, majd guggolj le hirtelen. Emeld a magasba, utána engedd lejebb és puszilgasd meg.

Forrás: Freepik

6-12 hónapos babáknak való játékok

Ebben az időszakban a babák fejlődése rohamosan megindul. Kúszva, mászva próbálják elérni a játékokat. Fejlődő izomzatuk miatt megtanulnak stabilan ülni. Ezt is, -mint minden mást- nem szabad erőltetni. Elkezdődik az építkezős korszak, amikor a kockákat egymásra pakolják, vagy legalábbis amit mi építünk, előszeretettel lerombolják, formabedobó játékba bepakolnak, majd kiborítják azt, de még nem elvárható tőlük, hogy a megfelelő lyukba tegyék a formákat, viszont az ismerkedést elkezdik a formákkal.

Ez a korszak a gyűjtögetés korszaka, imádnak vödrökbe pakolni, akár kavicsokat is, itt azonban nagyon résen kell lenni, mert egyik pillanatról a másikra a szájába teheti a kis kövecskéket. A konyhába érdemes az egyik alsó fiókot berendezni neki műanyag edényekkel, vagy akár játék edényekkel, hogy kedvükre pakolászhassanak.

Életük első évéhez közeledve készségfejlesztő játékkal jászva tanulnak. Útnak indul az első fogacska is, ami kihatással lehet a baba közérzetére is. Régen a viszkető érzést kiflicsücsök rágásával próbálták enyhíteni, de fulladás veszély miatt ez kevésbé ajánlott. A kifli szerepét lecserélték a különböző formájú, színű rágókák. Végre nyár van, végre sok időt tölthettek a szabadban, ami önmagában már rengeteg ingert ad a babáknak.  A parkok, játszóterek tele újdonságokkal, piknikezési lehetőséggel, amikor a természetben felfedezhetik a világot, útnak indulhatnak, megismerhetik a fűvet, homokot, növényeket, állatokat.

A többi évszakban is, de nyáron különösen ügyeljünk, hogy jól válasszuk meg a baba ruházatát. Pamut, jól szellőző lenvászon ruhák a legideálisabbak ilyenkorA meleg miatt a stabilan ülő babákat már megismertethetjük a gumimedencével is. Jól fog nekik esni a nagy hőségben a pancsizás. Természetesen itt is nagyon kell rájuk vigyázni, semmiképp ne hagyjuk őket felügyelet nélkül, mert akármilyen kis vízbe is belefulladhatnak. Az esti fürdést is egyre jobban élvezik, ami a nap legjobb része, mert közös program anyával és apával. Fürdés előtt hagyjuk meztelenül, szabadon mozogni, a masszírozáshoz használjunk masszázs labdákat is.

A fürdés igazi élménnyé válik a vízen úszó állatkákkal, a színes poharakkal és a vízhatlan könyvekkel. A kádjátékok élvezetesebbé teszik a pancsolást és egész biztosan jókedvűen zárják napjukat. A nyár a legjobb a hozzátáplálás megkezdéséhez, hiszen rengeteg friss gyümölcs és zöldség van ekkor. A nagyobb babáknak már meg lehet mutatni a különböző ízeket. Kóstoljon sósat, édeset, savanyút és keserűt. Ilyenkor jó, ha kéznél van egy fényképezőgép is, hogy megörökítsük a cuki fintorgó arcukat :)

Otthoni játékok: 

Tükör előtt mutassa meg testrészeit, építsen kockákból várat, amit aztán ledönthet. Lovagoltasd a térdeden, mondókákat mondva. Szagoljátok a virágokat, nézzétek meg hogy mászkálnak a hangyák a fűben. Pancsolás közben engedj hideg és meleg vízet egy pohárba, hogy érezze a különbséget. Olvassatok együtt könyveket és beszéljétek át miket láttok. Bábozzatok ujj, vagy kézbábbal. Utánozzatok hangokat, mit mond a kutya, cica, kisegér. Nagyon fogja élvezni. Mászni tudó gyerekeknek építs akadálypályát, ami alatt át tud bújni, vagy ami felett át tud mászni.

Összességében azt mondhatjuk, hogy egy újszülött babát még minden és bármi fejleszti, de tudatosan, játékos módszerekkel mégtöbb eredményt érhetünk el.