Pindurpalota Blog

Minden, amit a játékbabákról tudnod érdemes!

Pindurpalota
Pindurpalota
2021.01.05 15:08
Minden, amit a játékbabákról tudnod érdemes!

A játékbabák a kislányok körében kétségkívül az egyik kedvenc játék fajta, és a játék webáruházak, játékboltok kínálatában is rendkívül népszerű. De mégis mit kell tudnod játékbaba vásárlás előtt? Mutatunk néhány érdekességet a játékbabákról! 

Játékbaba érdekességek

A Játékbabák, mint fejlesztő játékok gyerekeknek

Egy kedves arcú játékbaba, egy kellemes tapintású barát kiváló mulatság minden kislány számára. Azonban ezek a babák gyakran jóval többet nyújtanak egy gyermeknek, mint puszta játszótársat…

 

Gyermekkorban ugyanis a kicsik az őket érő ingereket, a bennük megfogalmazódott kérdéseket, élményeket, esetleg aggályokat is játékokban élik ki. Míg a szülőnek, vagy más felnőttnek, esetleg valódi barátoknak ezeket gyakran nem tudják kommunikálni, addig a játékbaba egy megértő társat nyújt: a gyermek játéka pedig egyértelmű üzenetet Neked arról, hogy mit érez, mit gondol, mi aggasztja a kicsit! 

 

Mitől lesz más egy játékbaba, mi a különbség baba és baba között?

A játékbabák anyaga

Az egyik legfontosabb dolog, az alkotó anyag. Műanyagból, gumiból, vinylből, vagy ronygból készült-e. A másik dolog, ami nagyon fontos, az a részletgazdagsága egy babának. Mennyire hasonlít egy valódi babára. Az arckifejezései élethűek-e? A kidolgozottsága, és az anyaga a baba ruhájának szintén nagyban befolyásolja az árát, ahogyan a hozzá csomagolt kiegészítők is. 

 

Ahogyan a Legonak is vannak olcsóbb utángyártott verziói, úgy a babák között is vannak jelentős minőségi különbségek. A Paola Reina gyártó babái például nyugtató illatot árasztanak, így mikor a gyermek hozzájuk bújik, jó érzés tölti el.

 

A hajasbabák haja

A haj anyaga, annak tapintása, hullámai, felvarrt, majd később kiesési darabszáma szintén minőségi kritérium. A Paola Reina hajszálai neilonból vannak, és hideg vízzel moshatóak. Figyelem! Meleg vízben kiegyenesedik a haj! Ha nagyon összegubancolják a gyerekek, egy olcsóbb baba haját nem lehet többé kifésülni. Ellentétben a Paola Reinával.

 

A játékbabák szépsége

Fontos még egy nagyon-nagyon szubjektív dolog is. Ez pedig a szépség. Egy gyűrűnél sem feltételenül az aranytartalom, hanem a megmunkálás, és az ötlet az, ami miatt többet is hajlandóak vagyunk érte fizetni, mint pusztán az anyagköltségeket. Viszont az, hogy kinek mi tetszik, teljesen változó. A nagyobb gyártók igyekeznek minél szélesebb igényeket kielégíteni.


A Pindur Palota webshopjában a JC Toys Berenguer játékbabák, és a Paola Reina játékbabák mellett számtalan más gyártó, például Simba Steffi Love, Evi Love babái is megtalálhatóak, de a Berenguer minőségi kategória díjnyertes és a Paola Reina csodáinak a szépségét egyik sem közelíti meg. E mellett nálunk egyedülálló módon megtalálhatjátok a Santoro Gorjuss arc nélküli designer babáit is, amelyek egy egészen más kategóriát képviselnek.
 

Mik azok az arc nélküli babák, és mire jók? - A Santoro Gorjuss babák

A Santoro Gorjuss babagyártó egy egészen más szemszögből kezdte el megközelíteni a babagyártást, és arc nélküli, mégis gyönyörű kreációkat dobott piacra. 

 

Az arc nélküliség pedig egyáltalán nem véletlen, és nem is csak design elemként funkcionál. A gyártó nézőpontja szerint ugyanis az arccal rendelkező, már valamilyen érzést mutató játékbabák korlátozhatják a gyermeket a játékban. Ha egy játékbaba arcán boldog mosoly látszik, még a legfantázadúsabb gyermek is csak nehezen tudja beleképzelni egy esetlegesen szomorú, vagy ijesztő esetbe - pedig az ilyen élmények játékban való feldolgozása is rendkívül fontos volna. 

 

Az arc nélküli babákra a gyermekek olyan kifejezést képzelnek, amelyek éppen beillenek a játékba! 

 

Mik azok a Reborn babák? - Realisztikus játékbabák

Azokat a realisztikus játékbabákat, amelyek úgy néznek ki, mint egy valóságos újszülött, nevezzük rebornnak. A Berenguer babákból is sok művész készít újszülött babákat. Igazi reborn kereskedelmi forgalomban nem kapható, mert valljuk be egy baba, aminek csillog a szája szélén az anyatej, átható tekintettel kémlel, az orra alatt pici folt csillog sokak számára ijesztő lehet, pláne a férfiak számára. 

 

A Berenguer általnk is forgalmazott élethű babái még benne vannak abban a határba, amit elfogadnak az emberek, és csupán a szépségüket észlelik. A JC Toys tökéletesen megtalálta ezt a határt! A Berenguernél valóságosabb babát művészek csinálják, akár Berenguerekből, vagy más alapanyagokból - és a legtöbb esetben csak gyűjtőknél találkozunk velük.

 

A reborn babák akár 4 millió forintba is kerülhetnek, vannak köztük olyanok, amiket élő gyermekek fényképei alapján egyedi megrendelésre készít az alkotójuk, van amelyiket speciális “effektekkel” vagy tulajdonságokkal is ellátnak. Ilyen extra tulajdonság például, hogy kipirul az arcuk, babahangon gügyögnek, cumiznak egy számítógép vezérelte program segítségével. A testük meleg és puha, a fejüket meg kell tartani, mert könnyen hátracsuklik, és még babaillatuk is van. Naponta egyszer kell rájuk spriccelni egy speciális parfümöt, amelyben hintőpor, popsikenőcs, anyatej és tisztaság illata keveredik.

 

Hogyan készül?

Vannak cégek, akik arra specializálódtak, hogy a kreatív hajlamú embereknek a babák felújításához, újraalkotásához alkatrészeket, speciális festékeket kínálnak. A festékekkel csodákat lehet elérni. De minden egyes alkatrész külön megvásárolható. Szempillák, hajszálak, lábak, karok.
 

De hogyan készül egy baba? Nézd meg videónkat!