Pindurpalota Blog

Otthoni fejlesztési ötlet - Képregény

Pindurpalota
Pindurpalota
2022.01.16 21:19
Otthoni fejlesztési ötlet - Képregény

Otthoni fejlesztési ötlet - Képregény készítés

A kreativitás, a fantázia, az ábrázolás, a vizualitás- és szókincsfejlesztés is szerepet kap a képregények elkészítése közben. Olvasd el, mire érdemes figyelni, ha ezzel a technikával szeretnéd fejleszteni a gyerekeket, és mikre lesz szükségetek otthon.

Összetett képesség fejlesztési ötlet - Képregénykészítés

Sokat gondolkoztam azon hogy milyen szórakoztató, olcsó és itthon is megtalálható eszközökből megoldható fejlesztő játékot játszhatnánk a gyerekekkel. Nem mindig akar, vagy tud az ember új játékokat venni, de ettől függetlenül szeretjük az újdonságokat.

Aztán egyszercsak eszembe jutott hogy készítünk közösen képregényt!

Egyrészt rendkívül szórakoztatónak ígérkezett a feladat számomra is és biztos voltam benne hogy őket is lázba hozza majd, másrészt végig gondolva egy csomó részképesség fejlődésére lesz pozitív hatással!

A kreativitás, a fantázia, az ábrázolás, a vizualitás- és szókincsfejlesztés is szerepet kap a képregények elkészítése közben.

A gyerekeim amúgyis nagyon szeretik a képregényeket bár kétségtelenül nehezebb olvasni a fura betűtípusok miatt mint egy sima könyvet a rövid szövegek ellenére is. Macska rajongóként nyilván Garfild a kedvencük. 

Negyedik osztályban fogalmazás már heti rendszerességgel felbukkan a tanmenetben. Emiatt is jó ötletnek tűnt a történet alkotás és egy összefüggő cselekménysorozat megszerkesztése. Gyakorolhatjuk vele az időrendiséget, rajzolhatnak, és írhatnak, ami a finommotorikus és grafomotirikus képességeikre is jó hatással lesz.

Amire szükség lesz:

  • Egy kis füzet, vagy akar lapok, amiket osszetűzhetnek
  • Színes ceruza
  • Filc
  • Vonalzó
  • Sok fantázia, és ügyes kis kezek.

Készíts képregényt! Fejlesztési ötlet

Ha igazán fejleszteni szeretnénk a gyerekeket, mielőtt a munkához hozzálátnak, hallgassuk meg az ötleteiket, terveiket. Kisegíthetjük őket szinonímákkal, ezzel bővíthetjük a szókincsüket. Amikor kész a terv, kikörvonalazódott a történet,  mutassuk meg, hogy kell használni a vonalzót. Nálunk az elsős gyermek még nem igazán használja készség szinten az eszközt, ezért segíthetünk neki azzal, hogy a sarkokat távolságokat pontokkal jelöljük, amihez odaillesztheti a vonalzót. 

Segíthetünk azoknál a részleteknél, ahol nem sikerül a megfelelő ábrázolás. A szövegek leírása előtt beszéljük át, hogyan írják helyesen. Mikre kell figyelni az egyes szavak leírásánál, és azokat mely helyesírási szabály alapján kell úgy írni, ahogy. Észrevétlenül rávettük őket egy kis gyakorlásra. Nekem sikerült, remélem ti is szépeket fogtok alkotni! Jó szórakozást kívánunk!