Pindurpalota Blog

Ki az úr a tengeren? - Élménybeszámoló

Pindurpalota
Pindurpalota
2022.02.22 15:18
Ki az úr a tengeren? - Élménybeszámoló

Ki az úr a tengeren? - Társasjáték élménybeszámoló és vélemény

Kipróbáltuk a Ki az úr a tengeren? társasjátékot! Hatalmas élmény volt az egész családnak! Ha érdekelnek a tapasztalataink, olvasd el legújabb blogcikkünket erről a stratégiai társasjátékról!

Ki az úr a tengeren? - Társasjáték

Sok játékért lelkesedtem már, de azért ahogy telnek a játék kereskedelmben eltöltött éveim, egyre kevesebbszer érzem azt, hogy van új a nap alatt. Azért be kell vallani, hogy a játékok alapjai általában hasonlóak, például vannak lépegetős, stratégiai, kooperatív, vagy kantitatív társasjátékok. Néha csak a minta változik, de néha vannak innovációk, és van olyan is, amikor egy újragondolás annyira jól sikerül, hogy az ember szinte belebizsereg a várakozásba, hogy mikor játszhatunk újra valamivel. A Ki az úr a tengeren? társasjáték nekem pont ezt az élményt jelentette!

Miért mondom, hogy a Ki az úr a tengeren egy újragondolás?

Engem leginkábbb a Monopoly nevű klasszikus játékra emlékeztetett a Ki az úr a tengeren? társasjáték. Ami hasonló, hogy ugyanúgy pénzt, és egyéb javakat kell gyűjtögetni, van egy bankár, aki kezeli a pénzügyeket, és ugyanúgy némi kis taktikázással lehet vagyonosodni.

Mitől más a Ki az úr a tengeren? társasjáték?

Ennek ellenére, maga a játék mégis számos újítást hordoz magában. Már maga a kinézete is elég érdekes. Engem a doboza elsőre nem fogott meg, be kell valljam. Azonban nagyon sok vásárlónk mindenféle promóció nélkül kereste, vitte. Tulajdonképpen pont ez a furcsaság keltette fel a figyelmemet, hogy vajon miért viszik ezt a játékot tömegesen a vásárlók? Nem voltam rest, meg is kérdeztem a játékboltba betérő vásárlóinktól még korábban, hogy mi a véleményük a Ki az úr a tengeren? társasjátékról, és a legtöbbjük aki vásárolt, arról számolt be, hogy valahol játszott vele vendégségben, és annyira megtetszett nekik, hogy úgy érezték, hogy otthonra is szeretnének egyet. 

A játéktábla azonban már tetszetős volt. Egy tengeri térképpel kell játszani, a játékosok pedig tengeri kereskedőkké válnak néhány óra ereéig. Nem kell megijedni, aki a rövidebb, pörgősebb játékokat szereti, azoknak különböző könnyítéseket, gyorsításokat, és egyszerűsítéseket is lehetővé tesz a Ki az úr a tengeren? játékszabályzata. 

Tehát nem ingatlanokkal, hanem áruval fogunk kereskedni. A különböző kikötők között kell szállítanunk a rakományt, ami lehet selyem, vagy például tea, nyers gumi, cukor is többek között. Már az első kikötőnél fontos kérdést kell eldöntenünk, melyik hajót választjuk a játékhoz. A különböző hajóknak a Ki az úr a tengeren? társasjátékban különböző értéke van, azonban a teherbírásuk is más. Utunkat különböző tengeri balesetek is nehezíthetik, például eltörhet az árbócrúd, vagy kalózok támadhatnak ránk, de ezekre lehetőség van biztosítást kötni. A haladást 2 dobókocka biztosítja. 

Később lehetőségünk lesz a játék folyamán a hajóflottánkat bővíteni. A hajólevél alapján kell meghatározni a célállomást, és hogy mit viszünk oda. Természetesen a hosszú útnál az elérhető nyereség is nagyobb, meg persze a kockázat is. Az áruk értéke, és súlya is változik, ezekre mind figyelni kell, de ennek ellenére nem bonyolult a szabályzat, olyannyira nem, hogy a Ki az úr a tengeren? társasjátékot mi családilag egy 6 egy 10 éves gyermekkel játszottuk, és pillanatok alatt belejöttek. Kereskedtek, tervezgettek, stratégiát találtak ki, vásároltak, eladtak. Közben sokat nevettünk is. Annyira megtetszett a játék, hogy úgy döntöttünk, hogy annak ellenére, hogy maga a doboz viszonylag nagy méretű, mégis elvisszük magunkkal a következő utazásunra, mert tényleg élmény vele a játék.

Véleményem a Ki az úr a tengeren? társasjátékról

Szerintem összeségében nézve a játék zseniális, szórakoztató, és megfelel minden olyan követelménynek amit én egy jó társasjátéktól elvárok. Megmutatja a gyereknek, hogy hogyan működik a kereskedelmi logika, hogy hogyan gondolkodjanak kicsit előre, hogy néha az azonnali haszon kisebb, mintha hossztávra tervezünk. Több korosztály számára is szórakoztató, és úgy van az egész kitalálva, hogy a szerencse faktor miatt ne csak a felnőttteknek, hanem a gyerekeknek is legyen esélyük nyerni. 

Mindekközben beszélgethetünk a különböző városokról, azok nevezetességeiről, vagy éppen arról, hogy melyik alapanyagot az adott kikötő gyárai vajon mire használhatják fel, így újabb ismeretekkel bővíthetjük a gyerekek ismeretanyagát. 

Szóval, Tengerre fel! Irány Mumbai, vagy éppen London! A Ki az úr a tengeren? társasjáték megvásárolható a Pindurpalotában. Vásárlás