Pindurpalota Blog

Környezetvédelemről és újrahasznosításról gyerekeknek

Pindurpalota
Pindurpalota
2021.01.07 09:17
Környezetvédelemről és újrahasznosításról gyerekeknek

Szerettem volna a gyerekeknek pár fontos dolgot mondani a környezetvédelemről, de nem találtam értelmes összefoglalót, úgyhogy gondoltam összeszedek pár ötletet, amivel igazából lemondás nélkül ők is tehetnek valamit az ökológiai lábnyomuk csökkentéséhez.

 

Nem akarok úgy tenni, mintha én olyan nagy környezetvédő lennék, mert millió dolgot tehetnék még azért, hogy kevesebb hulladékot termeljen a család, de azért próbálkozunk. Igyekszünk mindig egy újabb apró lépést megtenni.

Környezetvédelem és újrahasznosítás - infok gyerekeknek

 

„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön” - David Brower

 

Környezetvédelem gyerekeknek: ötletek gyerekeknek, hogyan óvják a környezetet

Ahogy öregszem egyre ijesztőbb az a szenny, ami gyülemlik a környezetünkben, igyekszem a gyerekeknek megtanítani néhány fontos dolgot. Ha rajtuk múlik, a világ energiáinak a felét egy nap alatt elfüstölnék, minden villany égne, és nem lenne elzárva egy csap sem, hiszen olyan jó nézni, ahogy folyik. Meg kell érteniük mi mit okoz, mert akkor könnyebben elfogadják a határokat.

 

Mit tehetnek a gyerekek környezetünk védelme érdekében? 

Vízvédelem – vond be a gyerekeket is a környzezetvédelembe!

Nem tudom másnál hogy van, de nálunk imádnak a gyerekek pancsolni. Szerintem máshol is. Képesek órákon keresztül is ereszteni magukra a vizet. Valljuk be, tényleg jól eső érzés.

 

Meséljük el nekik, hogy a tiszta víz hogyan kerül előállításra. Hatalmas szennyvíz telepek szűrik ki a koszt a vizekből. 

 

Nálam okosabb emberek erről sokkal többet tudnak, én csak gyűjtögetek. A Hogyan készült videójában néhány alapvető, gyerekek által is értelmezhető információ van a víz előállításáról. 

 

 

Egyszerű szabály a gyerekeknek: Nem kell mindennap színültig tölteni vízzel a kádat, néha lehet zuhanyozni is. Meg is lehet velük állapodni, hogy hétvégéken van kádas fürdés, játékokkal való pancsolás, egyébként pedig sietünk a zuhanyzással, hogy “legyen elég idő mesét olvasni”.

 

Vigyázhatunk a vizeinkre azzal is, hogy felesleges vegyszert nem engedünk le a lefolyón. Mi köze ehhez a gyerekeknek? Nem ők takarítanak. Ez igaz, viszont ők azok aki a szappan adagolót addig nyomkodják míg a képződött hab plafonig nem ér… 

 

Gyerekek a környezetvédelemben: a műanyagok

Nem várhatjuk, hogy helyettünk felelősek legyenek, de ők is tehetnek környezetünk védelme érdekében. Én például elmeséltem nekik, hogy szívószállal inni jó móka. Viszont egy szívószálat, csak egyszer használunk fel. A szívószál nem bomlik pikk-pakk. A vizekbe bejutott szívószálak feltekerednek a teknőcökre. Találtam is erről néhány (ezer) sokkoló videót, de nem vagyok benne biztos, hogy ezt megmutatnám a gyerekeknek. (Nem is mutattam meg.) Aki esetleg kételkedne, vagy bírja az ilyesmit, annak tessék egy példa:

 

Ezért megállapodtunk, hogy ha egy mód van rá, kerüljük a szívószálazást. Nem létszükség. Van kulacsunk, van poharunk, abból is tudnak inni. Megértették, elfogadták. 

 

A dobozok új élete: környezetvédelem, amit a gyermek is meg fog érteni!

Végig kell gondolni, mi az amit mi megtehetünk, ráadásul különösebb áldozat nélkül. Gyűjthetjük a papírt szelektíven. Ez már elég jól megy, szerintem minden család kezdi megszokni, hogy szelektíven gyűjtögessen. Ráadásul a papír valóban helyben újrahasznosítható. Erre már az én gyerekkoromban is voltak törekvések, iskolai, óvodai papírgyűjtések formájában. 

 

Viszont ott vannak a papírdobozok. Szívügyem. Sokan rálépnek, és kivágják. Nem kell. Érthető. Nekik valóban nem kell. De van nagyon sok kreatív ember, aki decoupage technikához fel tudja használni. Vagy ott vannak azok a cégek, akik valamit csomagolnak. Kitűnő kezdeményezésnek tartom a “Dobozom van” Facebook csoportot, pont az ilyen otthoni dobozoknak lett létrehozva. Ezt a gyerekek is tudják gyűjteni, addig pedig erődöt építhetnek belőle. Tudom, nem fér el, kerülgetni kell, utána cipelni. De vajon tényleg akkora áldozat-e ez, vagy az a nagyobb áldozat, ha egy újabb fát kivágnak, hogy egy új doboz készülhessen? 

 

Vagy készíthetünk belőle tárolót, kisházat újabb közös alkotás a gyerekekkel.

 

Ha a Te háztartásodban, esetleg vállalkozásodban is sok felesleges doboz gyűlik – vagy éppen szükséged lenne néhányra, csatlakozz kérlek a csoporthoz IDE kattintva! 

 

Növények gondozása, ültetése gyerekekkel környezetvédelmi céllal

Ültessünk a gyerekekkel fűszernövényt, borsót, fát, virágot. Azt hiszem ez az egyik legfontosabb közös program, amit a gyerekekkel meg lehet próbálni. Az hogy ők gondozhatják, mégha kell a figyelmeztetés, akkoris a felelősségteljes gondoskodásra ösztönzi őket.

 

A másik nálam kardinális kérdés, hogy bár imádom a virágokat, de még anyák napján sem örülnék egy vágott virágnak. A cserepest próbáljuk meg életben tartani!

Mindketten hoztak is mellesleg szép kis lila cserepes virágokat.:-) 

 

Megunt játékok, ruhák újrahasznosítása, adományozása gyerekekkel – amiből valóban tanulni fog a környezetvédelemről

Az én gyerekeimnek viszonylag sok játéka van. Remélem sose kell megtudniuk, milyen a nélkülözés, és számomra fontos, hogy mindent megadjak nekik. Ennek azonban természetesen van hátulütője is, környezetvédelmi szempontból például. Emiatt én arra tanítom őket, hogy a játékokat nem dobáljuk ki. Ha ők kinövik, vagy megunják, attól még más örülni fog neki, aki nincs olyan szerencsés helyzetben, mint ők. Emiatt mi olyan alapítványnak gyűjtünk, aki gyermek hoszpiszhoz viszi őket, vagy ismerősöknek adjuk. 

 

Ezzel nem csak a környezetet segítjük, de gyermekeink is megértik az adakozás fontosságát, és nem utolsó sorban élményét. Ha példákon keresztül meg tudjuk velük értetni, mennyire örül az ő régi játékainak egy esetlegesen hátrányos helyzetben élő gyermek, sokkal könnyebben fog megválni azoktól!

 

Petpalackok – építsetek lakóparkot a környezetvédelem nevében, petpalackból! 

Mi a petpalackokkal szoktunk néha játszani. Egyrészt van nekünk a DLandos városépítős játékunk, aminek az a lényege, hogy kis épület homlokzatokat lehet a kiürült italos dobozokra húzni, mivel ez egy huzat. A kis huzatokat be tudják tenni a gyerek a zsebébe, és egy étteremben előkapni. Lehet szerepjátékozni. Egy várost is lehet építeni így a kiürült petpalackokból, tetrapackos dobozokból. Másrészt ebből is lehet jópofa dolgokat készíteni. Mindenesetre, ha egymód van rá, inkább csapvíz, vagy szörpök. Aztán üvegvisszaváltó. Bár egyébként a petpalack újrahasznosítható.

 

Ezt a játékot megtaláljátok webáruházunkban, IDEkattintva! 

 

A következő nagy lépés nekünk (nem is egy lépés), hogy a biciklit válasszuk a suliba menéshez, autó helyett. Néha. Na majd holnap…:-) Nem lehet mindent egyszerre.:-)
 

Hiszek benne, ha minden család legalább ennyit megtesz mint mi, a világ egy jobb hely lesz… a kezdeményezéseknek köszönhetően pedig nekünk is könnyebb lesz további lépéseket tennünk környezetünk védelme érdekében!