Pindurpalota Blog

A (mese)könyvek hatalma: ilyen hatása van a gyerekekre (és a felnőttekre) az olvasás

Pindurpalota
Pindurpalota
2021.01.07 11:14
A (mese)könyvek hatalma: ilyen hatása van a gyerekekre (és a felnőttekre) az olvasás

Az olvasás csodálatos dolog, ami olyan élményekkel gazdagíthatja mind a gyerekek, mind a felnőttek életét, amelyeket máshonnan biztosan nem tudunk megszerezni. De mit nyújt még azon kívül, hogy remek időtöltés, nagyon szórakoztató, és a meseolvasás szuper közös esti program is a család számára?

Az olvasás hatása az emberi agyra

Gyermekkorban a mesék megismerése, a mesekönyvek olvasása nagyon jó közös program a család részére, és rendkívül sokat segíthet a gyermek értelmi- és érzelmi fejlődése során is. A fondorlatos történeteken keresztül a kicsi feldolgozhatja az őt ért stresszhelyzeteket, megismerheti a világ alapvető törvényeit, és lehetőség nyílik arra is, hogy a szereplők „bőrébe bújva” együtt beszéljétek át kérdéseit, kételyeit – amelyekre talán más módon nem kerülne sor. 

Amennyiben szeretnétek Ti is akár már holnap egy új mesekönyvvel indítani az estét, kattints IDE, és fedezd fel változatos mesekönyv kínálatunkat!  

Az olvasás azonban nem csak gyermekkorban hasznos időtöltés, de sok szempontból felnőttkorban is rendkívül fontos. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mennyi mindent befolyásol a különböző könyvek olvasása

Az olvasás mentálisan stimulál

Egy-egy jó könyv kézbevétele, annak elolvasása akár egészségügyileg is fontos lehet. Az agyi területek aktivizálása és a szürkeállomány edzése lassítja az Alzheimer-kór lefolyását, idősebb korban pedig segítheti a demencia kialakulásának megelőzését.

Az olvasás csökkenti a stresszt

A legtöbben pontosan tudjuk, hogy a mindennapokban minket érő stressz mennyi problémát okozhat számunkra. A hétköznapok rohanásából tökéletes kiút, ha kézbe veszünk egy jó könyvet: ilyenkor ugyanis a történetben elmerülve nem gondolkodunk a fenn álló problémákon!

Az olvasás fejleszti a kreativitást

Felnőttként a legtöbben a realitás szilárd talaján éljük hétköznapjainkat, ahol minden törvényszerű. Gyermekkorban persze ez korántsem ennyire egyszerű – de néha még mi, felnőttek is szeretünk elkalandozni kicsit az illúziók világába! Egy-egy izgalmas mese, vagy egy szuper könyv ebben nagy segítségünkre lehet: az olvasás egy klassz utazássá válik, lelki szemeink előtt pedig megelevenedik minden csoda, ami a könyvben lakozik. Ez nem csak az ismereteinket bővíti, de segítségével nő a szinapszisok száma is az agyban.  

Az olvasás fejleszti az íráskészséget, jó hatással van a helyesírásra

Egy-egy jó könyv stílusa, az író írástechnikája rengeteget befolyásolja azt az élményfaktort, amit a könyvtől kapunk. És bizony minél többet olvasunk, minél több stílust ismerünk meg, annál változatosabb lesz a saját íráskészségünk is, hiszen ezeket a későbbiekben felidézhetjük majd! 
Ugyan így a könyvek és az olvasás segít a helyesírás kialakításában is: minél többet olvas valaki, annál könnyebben rögzülnek az egyes nyelvtani szabályok anélkül, hogy azokat külön tanulnunk kellene! 

Az olvasás növeli a koncentráló képességet, a memóriát

A történet akkor kerek, ha vége van. Márpedig ahhoz, hogy egy könyvet valóban élvezettel végig olvassunk, hogy értelmezzük a cselekmény végét, emlékeznünk kell a korábban zajlott eseményekre is! 
A koncentráció fejlődésével jobban helyt tudunk állni a mindennapok kihívásaiban, akár a munka, akár a magánélet területén

Az olvasás növeli a tudást és a szókincset

Talán azt nem is szükséges magyaráznunk, hogy mennyire jó hatással vannak a könyvek a szókincsre. Az író odafigyel a változatos szófordulatokra, a szóismétlések kerülésére, így a választékos leírások az olvasó szókincsét is bővítik majd amellett, hogy a könyvben fellelhető új információknak köszönhetően rengeteg tudást is „felszedhetünk” magunkra olvasással!