Pindurpalota Blog

Minőségi időtöltés az ovisommal - Kihívás 10.nap - Társasozás

Daniella
2023.06.13 10:56
Minőségi időtöltés az ovisommal - Kihívás 10.nap - Társasozás

Minőségi időtöltés az ovisommal kihívás 10.nap

A végére érkeztünk a 10 napos kihívásnak, amiben végig vettünk pár ötletet, hogy mivel lehet az ovis gyerekekkel töltött időt kicsit színesebbé, érdekesebbé tenni. Az utolsó napon a társasozásé a főszerep.

Ha követtél bennünket ebben a 10 napban, talán láthattad, hogy mennyi-mennyi dolgot tanítunk a gyermekünknek a hétköznapok folyamán. Talán nem is gondoltad végig, hogy a gyerekekkel töltött idő folyamán mennyi mindent átadsz magadból, és a tudásodból neki. Remélem élveztétek az elmúlt 9 napot.

Ma egy egyszerű feladat lesz, társasozni fogunk, de ebbe is csempészünk egy kis izgalmat. Bármelyik társasotokat, ami otthon van, próbáljátok ki. A kicsiknél a lépegetős, egyensúlyozós társasjtátékok szoktak leginkább menni. Kártyák közül a fekete péter például.  

Készíts saját társajátékot, figurákkal

Ha még nincsenek saját társasjátékaitok, és ötleted sincs, hogy mivel kellene játszanatok, nézzétek meg a Pindurpalota TikTok csatornáján a Társasjátékok 1 percben sorozatot. Vannak közte olyan játékok is, mint pl a Dobble, ami otthon is egyszerűen elkészíthető. 

De készíthettek ki nevet a végén táblát, és akár legófigurákat, vagy egy fának a termését is rátehetitek. Közösen pedig kidíszíthettek. A minőségi időhöz számomra mindig hozzátartozik a közös alkotás is, így mindenképpen bíztatlak rá, hogy legalább egyszer csináljatok egy közös, saját társasjátékot. Például lapos kövekből készíthettek kavicsfestéssel dominót. Készíthettek 4 a nyerő társasjátékot egy kis dobozban utazáshoz. 

Szabályok az együttélés folyamán

A szabályalkotás, a szabályok tisztelete a társasjátékok folyamán tanulható meg legegyszerűbben,  hogy Novák Ferenc gyermeknevelési szekértőt idézzem "... megtanul méltósággal veszíteni, és szabályosan győzni." Ehhez azonban nem muszáj elővennetek egy társasjátékot, egyszerűen játszhattok szabályalkotósat, például bevásárlás közben a boltban. Csak a kék járólapokra szabad rálépni. Csak minden másodikra szabad rálépni. Az ilyen játékokat, és a saját szabályok alkotását nagyon szeretik a gyerekek. 

Társasjátékok, amihez nem kell semmi, de bárhol játszhatóak

  • Rajzolj a hátamra! Próbáljatok egymás hátára rajzolni, és kitalálni, mit rajzolhatott a másik. 
  • Szólánc - Mondok egy szót, és az utolsó betűjével mondj egy másikat!
  • Barkochba - Találd ki mire gondoltam!
  • Mutogatós memória - Mutatok egy mozdulatsort, próbáld meg leutánozni. Ezt lehet ritmussal is játszani.
  • Story - Mondok 5 szót, és mondj vele egy történetet!