Pindurpalota Blog

Minőségi időtöltés az ovisommal - Kihívás 4.nap - Erdő

Daniella
2023.06.13 10:51
Minőségi időtöltés az ovisommal - Kihívás 4.nap - Erdő

Minőségi időtöltés az ovisommal kihívás 4.nap

Nézzük, mit hozhatunk ki egy sima erdei kirándulásból! A Minőségi időtöltés az ovisommal kihívás negyedik napján az erdőé a főszerep, lássuk mire taníthatjuk a gyermekünket a természetben.

Az erdő, a természet a nyugalom önmagában minőségi időt jelent, ha elvisszük a Pindurkánkat. Mivel tehetjük emlékezetessé, és mit tehetnünk azért, hogy eközben is a lehető legtöbb dolgot adjuk át magunkból? Íme néhány ötlet.

Erdei detektív játék

Készítettem nektek egy feladatlapot, amin olyan képek szerepelnek, amivel valószínűleg találkozni fogtok az erdőben. Amíg a gyerekek ezeket keresgélik, nem arra figyelnek, hogy "ott vagyunk-e már". Valljuk be, a céltalannak tűnő sétát még sok felnőtt sem szereti.

Az alábbi képeket tettem fel a lapra: hernyó, katicabogár, csiga, kidőlt fa, gomba, erdei madár, kilátó, termés. Természesetesen ti is tudtok saját feladatlapot készíteni. A gyerekek amit először meglátnak, amellé egy pöttyöt tesznek, a következő mellé kettőt, és mindig egyel többet, de számot is írhatnak. Így a számlálást gyakorolják, mellette pedig a szerialitást, azaz hogy időrendbe tudják majd a nap történéseit tenni. Ugyanis este, mikor hazaérnek, az lesz a feladat, hogy felhívják a nagyit például, és elmesélik a kép alapján akár, hogy mit láttak. 

Erdei detektív feladatlap letöltése

 

Minőségi idő az ovisommal, kirándulás

 

Térkép olvasás gyerekeknek

Nagyon fontos, hogy előbb-utóbb majd a gyermekeink is megtanuljanak tájékozódni. Ahhoz azonban, hogy el tudjuk mondani, hogy mit kell tudni a tájolóról, a térképről, északi irány megtalálásáról, a növényzetről a térképen, nem árt felfrissíteni a korábbi tudásunkat, vagy utánajárni ezeknek a témáknak. A Túrárakattanva oldalon nagyon klassz összefoglalót találtam nektek.

Környezetvédelem

A környezetvédelemről több mese is szól, mint például az Albert mondja, Túl a sövényen, Nagyon vadon, A bolygó kapiránya, Wall-e, Táncoló talpak. Miközben kirándulunk, elmesélhetjük a gyerekeknek, hogy mennyire fontos a jó levegő, és a víz tisztasága, és hogy ehhez meg kell védeni a természetet, és mi mindezért mit tehetünk. Beszéljük meg a gyermekünkkel, mi az a dolog, amit ő is megtehet azért, hogy kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk.

Példák, mivel tehetnek a gyerekek a környezetükért:

  • Beszéljük meg, hogy amikor elmegyünk vásárolni, mindig szóljon előtte, hogy ne felejtsünk el zacskót vinni magunkkal. 
  • Zárja el fogmosás közben a csapot. 
  • Kapcsolja le a villanyt azokban a helyiségekben, ahol már nem tartózkodik. 
  • Rendszeresen adjon vizet a virágoknak otthon.

A MI Micsoda sorozat Az Erdő című része nagy segítség lehet a beszédtémák alakításában.

Piknikezés

Az emberi kapcsolatok nagyon fontos eleme a közös étkezés, és kirándulás közben sem szabad megfelejtkeznünk róla, hogy a legjobban akkor esik az étel, ha leülünk és szépen együtt eszik a család. Ha tehetitek, ne menetközben, hanem egy tisztáson ülve uzsonnázzatok meg. A legjobb, ha a szendvicseket, és nasikat is közösen csomagoljátok el a hátizsákokba.

Vihettek magatokkal kártyajátékot is, mint például az Állatok erdőn mezőn.