Pindurpalota Blog

Minőségi időtöltés az ovisommal - Kihívás 7.nap - Teadálután a plüssökkel

Daniella
2023.06.13 10:54
Minőségi időtöltés az ovisommal - Kihívás 7.nap - Teadálután a plüssökkel

Minőségi időtöltés az ovisommal kihívás 7.nap

Tele vagytok plüssökkel? Az hiszed ezek csak porfogók, és értelmes játékokkal kéne játszania a gyermekednek? Megmutatom a "Minőségi időtöltés az ovisommal kihívás" hetedik napján, hogyan lehet oktató játékként használni a plüss figurákat.

Teadélután a plüssökkel

A plüssökkel evidens, hogy szerepjátékokat, utánzó játékokat játszanak a gyerekek. Bepelusozzák, beszélgetnek velük, vagy sokszor csak némán hozzák-viszik őket. A minőségi időtöltés az ovisommal kihívás 7. napján rendezzünk teadélutánt számukra. Amire mindenképpen szükség lesz a játékhoz, ha van játék teás készlet, ha nincs, akkor az igazi teás készlet szett, vagy műanyag poharak. Kell legalább egy tálkányi keksz, vagy egyéb nasi. 

Vizuális szeriális emlékezetfejlestés plüssökkel

Rendezzétek sorrendbe a plüssöket, és amíg a gyermek elfordul, elnéz oldalra, becsukja a szemét, vegyél el a sorból egyet, vagy kettőt. Kérdezd meg, hogy valaki kiment a mosdóba? Ki ült ott? A lényeg, hogy a gyermek a látottak alapján megpróbál visszaemlékezni, hogy ki volt az, aki azon a helyen ücsörgött.

Teázás a plüssökkel

Auditív szeriális emlékezetfejlesztés plüssökkel

Ez egy nagyon jó emlékezetfejlesztő játék. Mindig szoktam csodálni a pincéreket, hogyan képesek megjegyezni egy jó nagy adag rendelést. Most a gyermekünk, mint vendéglátó kell, hogy megjegyezze, hogy ki mit kér. A maci egy kekszet, a csacsi egy teát, a kutyus 2 kekszet. Ezeket mi elmondjuk a kisállatok nevében, és a gyermekednek lesz a feladata kiszolgálni őket. Kisebb gyermekek esetén egyszerre egy-két instrukciót kell meghallgatni, és megcsinálni, nagyobbakkal pedig próbálgassatok egyre hosszabb utasításokat adni.

Ez egy jó gyakorlat arra is, hogy meg tudjátok figyelni, hogy a gyermektől általában mi az ami elvárható, és mi az amit képes megjegyezni. Sokszor elő szokott fordulni nálam is, hogy sorolom a feladatokat a gyerekeknek, mosd a fogad, vedd a ruhád, húzd a cipőd, szedd össze a macikat, stb, stb. Aztán a gyermek csak egy részét csinálja meg. Ezzel a játékos feladattal meg tudod figyelni, hogy mit várhatsz tőle. 

Taktilis észlelés fejlesztése plüssökkel

Ha zsákban tartjátok a plüssöket, játszhattok olyat, hogy becsukott szemmel, tapintás útján kell a gyermeknek megtippelnie, hogy vajon kit fog kihúzni a zsákból. 

Vagy játszhattok olyat is, hogyha van formás kekszetek, akkor a kisállatok megmondják, hogy milyen kekszet szeretnének, például a maci, macis kekszet kér. A gyermeknek pedig ki kell tapogatnia a zacskóból a macis kekszet. 

Plüssök