Pindurpalota Blog

Minőségi időtöltés az ovisommal - Kihívás 8.nap - Homokvár és körteforma

Daniella
2023.06.13 10:55
Minőségi időtöltés az ovisommal - Kihívás 8.nap - Homokvár és körteforma

Minőségi időtöltés az ovisommal kihívás 8.nap

Gondoltad volna, hogy már 8 napja mindennap valamilyen formában minőségi időt töltöttél ennek a kihívásnak a keretében az ovisoddal? Remélem eddig is jól éreztétek magatokat. Ma kimegyünk a kertbe, vagy a játszótérre, és homokozni fogunk, de arra is mutatok ötletet, ha mégsem tudtok kimenni. 

Homokvár, és körteforma - Fejlesztő játékok homokozás közben

Homokvárat építeni, vagy a körteformába homokot tenni szinte kivétel nélkül minden gyermek szeret. Mi pedig ilyenkor egy picit le tudunk ülni a padra, telefonálni, vagy csacsogni. Ez a nap, mivel a közös minőségi időtöltésről szól, más lesz, így mi is be fogjuk piszkolni a kezünket.

Kezdődjön a fejlesztő tevékenység akkor a homokozóban! Az első dolog amit csinálhatunk ezen a napon, az a közös homokvár építés, de formákba is lapátolgathatunk. A lényeg, hogy együtt csináljuk. A homokozás egyrészt kikapcsol, másrészt a szem-kéz koordinációt erősíti. Mindenkinek legyen saját feladata, az egyikőtök építse a bástyákat, a másik a várárkot.

Homokozó játékok

Tér-irány érzék fejlesztés a homokozóban

Fontos, hogy mire a gyerekek iskolába mennek, ismerjék az irányokat, és a testsémát. Tudiuk kell magukhoz képest elhelyezni a tárgyakat, előttem, mögöttem, mellettem, jobbra, balra. Ez az írásnál, és olvasásnál is fontos szerepet játszik, gondoljunk csak az olyan betűkre, mint a b és a d.

Kisebbekkel játszhatunk olyat, hogy nem a formát nevezzük meg, hogy kérlek, add ide a körte formát, hanem azt mondjuk, hogy add ide kérlek az előtted lévő formát. Kérlek tedd a zászlót a melletted lévő bástya tetejére. 

Nagyobbakkal pedig játszhatunk olyat, hogy megkérdezzük, hogy a homokba rajzolt relációs jel (kacsacsőr) melyik irányba nyitott, jobbra vagy balra? Ezen a napon igyekezz arra figyelni, hogy az irányokat sokat emlegessétek, és figyeld meg, hogy halad ezek felismerésében a gyermeked.

Egyensúlyérzék fejlesztése a homokozóban

Mezítláb járni egyenletlen talajon a lehető legjobb, és legegyszerűbb egyensúlyérzék fejlesztő elfoglaltság. Ha nagy tornyokat tudtok építeni, akkor azokra le-fel mászni és összetaposni elesés nélkül nagyon jó móka. 

Emellett egyensúlyozhattok a homokozó szélén lévő deszkákon is. Erősíthetitek egyúttal a gyermek lábfejét azzal, hogy megpróbáljátok egymásnak lábbal átadni a lapátot. Az egyik lábatokon meg kell állni, a másikkal pedig a lábujjaitok segítségével felemelni, és odanyújtani egymásnak. A másiknak pedig el kell vennie tőle, lehetőleg még a levegőben. 

A homokvár tetejére tehettek lapos köveket, úgy, hogy ne pottyanjanak le. A gyerekeknek meg kell ehhez figyelniük a formáját, és a méretét a kövecskéknek.

Finommotorika fejlesztés a homokozóban

A kavicsok felcsipegetése, vagy az ásás, a vizes homokkal gombóc gyúrás kiváló gyakorlatok a finommotorika fejlesztésére. Ha nem tudtok kimenni a szabadba, mert rossz idő van, akkor bent is lehet játszani a homokkal. Erre valók a homokgyurmák más néven kinetikus homokok, vagy varázs homokok.

De csinálhattok magatoknak homokasztalt is, alulról megvilágítva, ha van egy átlátszó jénai tálatok. Ebben az ujjacskáival tud majd rajzolni. Megtaníthatsz neki benne egyszerűbb formákat is. Így az alakzatok irányát begyakorolja, de mégsem kell a ceruzát fogni közben. 

Homokasztal