Pindurpalota Blog

Minőségi időtöltés az ovisommal - Kihívás 9.nap - Szépségnap

Daniella
2023.06.13 10:56
Minőségi időtöltés az ovisommal - Kihívás 9.nap - Szépségnap

Minőségi időtöltés az ovisommal kihívás 9.nap

A 9. napján a minőségi időtöltés kihívásnak a keretében az ovisoddal egy igazi szépségnapot fogunk tartani. Nézzétek meg, milyen izgalmas dolgokat találtunk ki, lesz benne mondóka, menő cipőfűzési technika, és megtanulunk ellazulni.

A készülődés mindig nehéz szokottt lenni a gyerekekkel, emiatt most próbáljuk megmutatni a készülődés pozitív oldalát, ne csak a kapkodós "Hol a cipőd? Elkésünk! Mostál fogad? Siess!" élmény kötődjön a gyermeknek az öltözködéshez, készülődéshez.

Ma ráérünk szépen komótosan begyakorolni azokat a tevékenyéségeket, amiket máskor, idő hiányában megcsinálunk a gyermeknek, vagy helyette, mint péládul a cipőhúzás, cipőfűző kötés.

Cipőkötés gyakorlása játékosan ovisokkal

A legegyszerűbb cipőkötési technika az egérfül. Először be kell gyakorolni a csomó kötést, majd utána 2 nagy egérfüllel kell ugyanezt megcsinálni a gyermekünknek. Figyeljünk rá, hogy hosszú cipőfűzővel dolgozzon a gyerek, mert különben nagyon nehéz dolga lesz. Ehhez mondókát is mondhatunk:

Köss egy csomót, jó erőset,

Csinálj egy nagy egérfület,

Rátekered átbújtatod, 

A kis fülét meghúzhatod.

Cin-cin-cin

Egérfület készítek,

Farkincát is biggyesztek,

Alul a kis üregen,

Átszalad az egerem.

Cin-cin-cin

Nagyobbaknak pedig íme 10 különleges fűzési technika, ha azt szeretné, hogy menő legyen a kis cipője. Ha a gyermekünknek nincs saját fűzős cipője, a család más tagjaiéval is megcsinálhatja ezeket a különleges cipőfűzési technikákat. 

Öltözködés gyakorlása játékosan ovisokkal

Az öltözködés kihívás a kisgyerekeknek. Az első, hogy az egyedül vetkőzés menjen rutinszerűen. Ez általában már a bölcsiben menni szokott. Az öltözésnél a 3 legnehezebb a zokni, a cipő, és a kabát felvétele.

Ha vannak otthon jelmezek, amiben szerepjátékozni lehet, kiváló lehetőség, hogy a gyermekkel beöltözős játék közben mulassunk egy kicsit. A jelmezek egy része sokkal egyszerűbben felvehető, mint a sima ruhák, hiszen tépőzárak, és gumik szoktak lenni rajtuk. Ha nincsenek jelmezek, akkor se keseredjünk el, akkor vegyük fel a család másik tagjának a ruháját. Apa pólóját vegye fel anya, a pindurkánk pedig felveheti a mi pólónkat, zokninkat. 

Aztán utánozhatjuk mit szokott csinálni apa, és mit szokott csinálni anya. A zokni felvételnél a legjobb, ha nagy, puha zoknit próbál a gyermek először felvenni. 

A kabátnál a 3 lépéses Montessori kabátfelvételi technikát javaslom. Itt meg tudod nézni képen is.

Kérd meg a gyermekedet, hogy a kabátját, kardigánját tegye a földre kiterítve, úgy hogy nyitva legyen. Lépjen a cimkéhez a lábujjaival. Guggoljon le, és a kabát ujjaiba nyomja bele a kezeit, amennyire csak tudja. Álljon fel, és a karjait ezzel együtt lendítse a magasba, és fordítsa meg a kabátot. 

A cipőnél is alkalmazzuk a nagyobb ruha trükköt. Az önálló öltözködéshez kedvet lehet még csinálni a gyermeknek, ha mindig 2-3 ruhát kikészítünk neki, és ő válogathatja össze, mit vesz fel. Ennek olyan magasan kellene lennie, hogy elérje. 

Lábáztatás, masszázs

A pihenésnek, a relaxálásnak ugyanúgy megvan a maga szerepe, a gyerekeknek is néha kicsit le kell lassítaniuk, és nekünk is, mert ez is hozzátartozik a közös élményekhez, és a minőségi időhöz. 

Fogjunk hát 2 lavort, egy kis habos melegvízzel üljünk le a kanapéra egymás mellé, áztassuk be a lábainkat, és pihenjünk. Picit figyeljünk a légzésünkre, és a csendre. Ha nem megy, akkor pedig csacsoghatunk is. Ha kiázott a lábunk lehet lábkörmöt vágni, ha akarjuk, akkor ki is lakkozhatja a miénket, vagy mi az övét. Ha kisfiúnk van, akkor pedig mutassuk meg neki milyen finom egy krémes lábmasszázs, de ő is csinálhatja nekünk.

Fodrászos játék ovissal

Játszhatunk fodrászosat babával, az ő hajával, vagy a miénkkel is. Tanítsuk meg fésülködni, hajat fonni, csattot behelyezni, copfot kötni. Kisfiúknál pedig mutassuk meg, milyen vicces frizurákat lehet csinálni az ő hajából. Ha elég bátrak vagyunk, akkor kipróbálhatjuk a hajszínező krétákat is, ha van. Ha mindenkinek rövid a haja, akkor maradnak a plüssök. 

Mondjuk el a gyermekünknek, hogy akár az ő, akár más hajáról, vagy egy játékbaba hajáról van is szó, a fésülködést mindig alulról, az alsó 1-2 centin kezdjük, és onnan haladunk felfelé. Lehetőleg először nagy fogú fésűvel, vagy kefével, és csak a végén váltsunk kisebb fésűre.

@pindurpalota Szeretem szakemberekre bízni a fizimiskámat! Szerencse, hogy vannak olcsón dolgozó hölgyek a szépségiparban! #fodrászjáték href="https://www.tiktok.com/tag/j%C3%A1t%C3%A9k?refer=embed">#játék #gyerekkelazélet ♬ eredeti hang - Pindur Palota játék webáruház

Arcápolási rutin ovisokkal

A gyerekek látják, hogy anya sokáig készülődik a fürdőszobában, teljesen természetes, hogy ki akarja próbálni az arcápolási rutint. Adhatunk neki sima vizes vattát is, ha nem akarunk neki rendes arclemosót adni. Megmutathatjuk, hogy kell bekenni szőlőzsírral a száját, és hogyan tudja bekrémezni az arcát, vagy a miénket. A bevállalósak hagyhatják a gyermeküknek, hogy kifesse az arcukat, vagy a sajátját. Ehhez egyébként több gyártó is készít gyermekeknek való sminkeket. 

Az egymással való törődés, simogatás, fésülés, masszázs, érintés mind-mind minőségi idő. Ha apa is szeretne beszállni, őt is vegyük be a játékba!

Pihentetőnek ha megvan az Ébredéstől indulásig társasjáték, játszhattok egy partyt.