Pindurpalota Blog

Otthoni nyelvtanulási tippek gyerekeknek - Kozma Eszter német szakos nyelvtanárt kérdeztük

Daniella
2023.06.02 10:28
Otthoni nyelvtanulási tippek gyerekeknek - Kozma Eszter német szakos nyelvtanárt kérdeztük

Otthoni nyelvtanulási tippek gyerekeknek - Kozma Eszter német szakos nyelvtanárt kérdeztük

Most kezdtek el nyelvet tanulni, vagy már folyamatban van, de nem igazán megy jól? Kínlódtok a suliban a némettel, vagy az angollal? Megkérdeztük Kozma Eszter nyelvtanárt, áruljon el pár dolgot, ami megkönnyítheti a nyelvtanulók dolgát. 

Kozma Esztert szakemberként régóta ismerem, így mindenképp szerettem volna tőle néhány tippet kérni azoknak a szülőknek, és gyerekeknek, akik most kezdenek nyelvet tanulni, vagy már korábban kezdték, de mégsincsenek meg a várt sikerek. Mire érdemes figyelni, hogy lesz eredményes a nyelvtanulás?

Személyes tapasztalatok

- Mióta foglalkozol gyermekek tanításával?

- 2004-ben szereztem a diplomámat az ELTE BTK-n, azóta folyamatosan ezzel foglalkozom. A német nyelv a hobbim és a szakmám is egyben. Igyekszem naprakész lenni a legújabb módszereket illetően, folyamatosan járok továbbképzésekre, könyvbemutatókra. Tanítottam már egészen kicsiket a Deutsch mit Hans Hase programmal, általános iskola alsó és felső tagozatán, gimnáziumban és technikumban. Jelenleg magántanárként dolgozom, főleg nyelvvizsgákra készítek fel tanulókat.

Nyelvérzék 

- Biztos van olyan gyermek, akinek jobban megy a nyelvtanulás és van, aki meg küzd vele. Mit gondolsz mi a titka annak, hogy valaki gyorsabban tud nyelvet tanulni?

- Igen, ez így igaz. Pályám során találkoztam nagyon tehetséges gyerekekkel, de olyanokkal is, akiknek nagyon nehéz volt az idegen nyelv tanulása. Van, akire ragad a nyelv és sajnos van olyan is, akinek sokkal több energiát kell beletenni a nyelvtanulásba - azt gondolom ez adottság, ezt el kell fogadnunk. De vigasztalásul mondom, hogy nem lehetetlen az idegennyelv elsajátítása, hiszen az anyanyelvünkön is megtanultunk egyszer. Valaki már 1, - 1,5 évesen folyékonyan beszél és van, aki csak 3-4 évesen tanul meg tisztán, folyékonyan beszélni. De végül mindenkinek sikerül. A nyelvtanulás titka a szorgalom és a sok-sok gyakorlás, az idegen nyelvvel való napi szintű találkozás.

Otthon mivel segíthetsz a nyelvtanulásban a gyermekednek? 

- Azoknak, akiknek nem megy, hogyan tudnak a szülők segíteni?

A szülők abban tudnak segíteni, hogy ez a napi szintű találkozás az idegen nyelvvel létrejöjjön. Ma már rengeteg lehetőség van arra, hogy naponta használjuk az idegen nyelvet. Játszanak, olvassanak, hallgassanak zenét, szövegeket, hangos könyveket idegen nyelven. Nézzenek sorozatot, rövid videókat az adott idegen nyelven. Minden nap egy kicsit. A szülő abban tud segíteni, hogy ezt elősegíti.

Nyelvtanulás a tv-ből 

- Sok olyan csoda történetet hallani, hogy a kisgyermek pusztán a tvből mesékből megtanulhat egy idegen nyelvet. Te találkoztál már ezzel? 

- Nem, ilyennel még nem találkoztam, és azt gondolom, hogy tv-ből maximum a receptív (megértő) szókincs fejleszthető. Ez után jön a produktív szókincs kialakítása, de ahhoz már nem elegendő a tv vagy a számítógépes játék. Ahhoz használni kell a nyelvet és nem csak megérteni.

Nyelvtanulásra szánt idő 

- Szerinted mennyi az a heti idő, amit minimálisan rá kell szánni az otthoni gyakorlásra?

- Heti időt nem tudok mondani, inkább úgy mondanám, hogy minden nap egy picit. Minden nap nézzen meg a tanuló egy rövid videót (németeseknek ajánlom a dw.de rövid videóit), olvasson egy rövid cikket, mesét, játsszon az adott idegen nyelven.

Szavak és a mondtatok nyelvtanuláskor

- A szavak elsajátításához mi azt szoktuk csinálni, hogy az újakat egyesével felírjuk egy cetlire. Másik oldalra magyarul. Egy dobozt elosztottunk több rekeszre. Az elsőbe mindig az újak kerülnek. Ha már tudja az adott szót másnap átkerül a következő fakkba, azt már csak 2 nap múlva vesszük elő. Ha 2 nap múlva tudja, akkor egy következőbe kerül, amit már csak 1 hét múlva veszünk elő. Aztán jön a 2 hetes és a havi fakk. Ha bármelyikre nem emlékszik megy vissza az elsőbe. Milyen trükköket lehet még alkalmazni szavak elsajátítására?

- Ez egy nagyon jó módszer szótanulásra. Viszont kiegészíteném a kártyákat egy-egy szókapcsolattal vagy mondattal is az adott szóhoz! Fontos, hogy a szavakat ne önállóan tanuljuk, hanem mondatban. Tudjunk velük mondatot alkotni! Ugyanis a beszéd során sem puszta szavakat teszünk egymás mellé. Szavak elsajátítására jók még a különböző appok, quizlet, wordwall, learning apps. Nagyon szeretem a tabut is idegen nyelven. Itt már körülírja a nyelvtanuló a szavakat és szinonimákat is tanul a szóhoz.

Gátlások a beszédben idegennyelven

- A nyelvtanulás legnagyobb nehézsége, hogy az ember meg merjen szólalni mások előtt. Gátlások, és félelmek vannak bennünk, vajon jól mondom-e, nem nevetnek-e ki. Mit tanácsolsz azoknak, akik a gátlásaik miatt képtelenek megszólalni?

- A gátlásokat nagyon nehéz levetkőzni és nekünk, nyelvtanároknak is nagyon kell figyelni, hogy a tanulókat ne javítsuk ki folyton, ha valami rosszat mondanak – és ne építsünk a nyelvtanulókban további gátakat. Azt gondolom a gátlásokat külföldön, nyelvkörnyezetben tudja legyőzni igazán az ember vagy egy olyan nyelvkörnyezetben, ahol a tanult idegen nyelv az egyetlen közös nyelv. Ahol meg kell szólalni, ha törik, ha szakad az idegen nyelven, mert máskülönben nem jön létre a kommunikáció.

Szórendek elsajátítása 

- A szórendek, és a magyartól eltérő szabályok megjegyzése sokszor nagy kihívás. Mivel lehet megkönnyíteni az elsajátítását?

- Én ebben a tekintetben a drill módszer (ismétléses módszer) híve vagyok. Azt gondolom, ha sokszor használunk egy szerkezetet – nemcsak írásban, hanem hangosan ki is mondjuk-, akkor az előbb-utóbb bevésődik az agyunkba. Hatékonyabbnak tartom a példamondatok általi tanulást, mint magának a szabálynak a megtanulását. Ha azonban valaki mégis ragaszkodik a szabályok tanulásához, akkor annak a vizualizációs módszert ajánlom. Azaz kapcsoljunk képeket, sőt képi túlzásokat az absztrakt információkhoz. (Csak egy példa a német nyelvtanból: az egyenes szórendű kötőszavak USODA – azaz képzeljen el a tanuló egy hosszú, egyenes úszómedencét, amiben úszkálnak a kötőszavak: und, sondern, oder, denn, aber).

Nyelvtanulást segítő internetes oldalak 

- Vannak olyan internetes oldalak, amik jól jöhetnek gyakorlásnál?

- Természetesen. Számtalan ilyen oldal van, sőt szerencsére napról-napra bővül a kínálat. Azt ajánlom a nyelvtanulóknak, hogy az ilyen segítő oldalak felkeresésénél a nyelvi intézetek oldalára menjenek először, ott rengeteg ötletet fognak találni. Gondolok itt német esetén a Goethe Intézet honlapjára, francia esetén a Francia Intézet honlapjára.

- Mi használjuk néha a Mondli alkalmazás angol verzióját, ismersz még jól használható appot?

Szeretem a jól ismert duolingot vagy a quizletet. Ezek jók szókincsfejlesztésre és a nyelv szinten tartására, de ezek csak kiegészítőnek jók a nyelvtanulási folyamatban.

Magántanárok a nyelvtanuláshoz 

- Mikor érdemes magántanárhoz fordulni, és hány órában?

- Ez sok mindentől függ.

Ha probléma van az iskolában, akkor mindenképp és minél előbb, annál jobb.

Ha csak heti 3 órában tanulja az idegennyelvet, és otthon már inkább foglalkozik bármi mással, azaz nem tudja megoldani a mindennapos nyelvtanulást, akkor érdemes még heti 2 alkalommal tanárhoz járni, hogy már csak a hétvégék maradjanak a szülői ráhatásra.

Ha nyelvvizsgára készül a tanuló, azért ajánlom, mert különböző okokból nem mindegyik iskola foglalkozik nyelvvizsga felkészítéssel. Márpedig különböző nyelvvizsgákra eltérő felkészítés kell.   

Vagy ha különösen tehetséges a gyermek és ez már általános iskolában kiderül, akkor akár második idegen nyelvet is el lehet kezdeni már az általánosban – ekkor is ajánlott nyelvtanárhoz fordulni.

Nyelvtanulási tippek