Pindurpalota Blog

Pénteki csendes doboz - foglalkoztató és fejlesztő ötletek gyerekeknek

Pindurpalota
Pindurpalota
2022.03.17 07:00
Pénteki csendes doboz - foglalkoztató és fejlesztő ötletek gyerekeknek

Pénteki Csendes doboz

Kíváncsi vagy, milyen szórakoztató, de ugyanakkor fejlesztő játékok kerültek a pénteki dobozba? Ha igen, akkor olvasd el az alábbi ötleteinket, tippjeinket és próbáljátok ki Ti is otthon, hogy a szabadidőtök hasznosan teljen!

Pénteki csendes doboz

Pénteki Csendes doboz

A pénteki csendes dobozunkba rengeteg érdekes játék került. Kreatív, építkezős, számolós, tudományos... Már csak azt kell kiválasztania gyermekednek, hogy melyik témakörrel szeretné kezdeni. Garantáltan nem fog unatkozni, ugyanis, ha többféle lehetőséget kínálunk neki, mindig tud majd olyan játékot választani, ami érdekli őt.
Épp a kreativitását szeretné használni vagy esetleg valami újdonságot szeretne tanulni a világról, az emberi testről? A mai dobozunkban minderre lehetősége lesz!

Egyensúlyozó elefánt a pénteki csendes dobozban:

Ez a játék kiválóan fejleszti gyermeked kézügyességét és türelmét. Ügyelnie kell rá, hogy a kis pálcikákból minél többet helyezzen fel a kis elefántra, ellenkező esetben leborul az addig felépített torony. Természetesen nem csak az elefánt hátán építkezhet, hanem akár az asztalon is, ezzel a megoldással könnyebbé tehetitek a játékot.
Biztosan emlékszel a Marokkó nevű játékra. Az asztalon lévő pálcika halmazból emeljen ki egyesével pálcákat, a többi megmozdítása nélkül. Ha esetleg gyermeked nem ismerné, mutasd meg neki, hogyan is kell ezt játszani! A későbbiekben már egyedül is menni fog majd.
Ezenkívül gyakorolhatja akár az összeadást, kivonást, vagy a színek csoportosítását, melyhez a fa pálcikákat használhatja fel.

Fa montessori testépítő puzzle a pénteki csendes dobozban:

Alapjában véve minden puzzle remekül lefoglalja a kicsiket és a nagyobbakat is, de ennek a játéknak az a különlegessége, hogy közben megtanulja, hogyan is néz ki, épül fel az emberi test. Ha gyermekedet érdekli a biológia, az orvosos játékok vagy csak szimplán nagyon kíváncsi természetű, ez a játék biztosan lefoglalja majd őt egy időre. 
A puzzle darabjai rétegekben fedik egymást, így különböző képekben láthatják az emberi testet. Megtanulhatják, hogy a csontokat izmok fedik, illetve, hogy a belső szervek pontosan hol helyezkednek el. 
Ez a puzzle egyszerre szórakoztató, ugyanakkor tanulásra ösztönzi a gyermeket, hogy megismerje a világ működését.

Fa játék mágneses könyvvel:

A színes formákból rengeteg alakzatot rakhatnak ki a gyerkőcök. Nyuszit, autót, házat, kutyust, pillangót, repülőt.. A lehetőségek száma végtelen. A készlet tartalma egy mágneses könyv is, mely segítségre szolgál, hogy a formák ne csússzanak el. Természetesen, ha nincs mágneses könyvünk, anélkül is remek elfoglaltság lesz ez a formaépítős játék. A kis lurkókat hagyjuk, hogy kibontakozzanak, közben nagyon jól fog fejlődni a kreativitásuk, az intelligenciájuk és a finommotorikus képességük.
Gyermeked hányféle mintát tudna kirakni pár darab formából? Próbáljátok ki!

Rugalmas mágneses építőelemek és műanyag építőjáték szett:

Ha a gyerkőcöd imád építkezni és a fa formák helyett valami mással játszana, akkor ezeknek az építőjátékoknak biztosan örülni fog!
A rugalmas mágneses játék esetében különböző alakzatokat kell létrehoznia, ami pedig érdekessé teszi, hogy az elemek mágnessel kapcsolódnak egymáshoz, így rengeteg különféle formát megépíthettek belőle. A játék közben képzelőereje szárnyalhat!
A műanyag építőjáték szettel is ugyanúgy építkezhet, viszont itt egy alaplapot is kapnak az alkotáshoz, mely segítségül fog szolgálni nekik, hogy ne csússzanak el az elemek. 
Alkotás közben gyorsan telik az idő. Ez alatt az idő alatt elintézheted a fontos feladataidat vagy pihenhetsz, a kicsik eközben kreatívan töltik az idejüket és nem csak mobiltelefonon játszanak.

Kreatív szett a pénteki csendes dobozban:

A pénteki dobozban egy doboz gyöngyöt és madzagot találunk, illetve kreatív zseníliát. Ezekből a játékokból gyönyörű nyakláncot, karkötőt, díszeket és még több, új játékokat készíthet gyermeked. 
A kisebbeknek érdemes a gyöngyfűzéssel kezdeniük. Játék közben szépen fog fejlődni a kézügyességük, a szem-kéz koordinációjuk, a kreativitásuk, a türelmük és a képzelőerejük. Ők dönthetik el, hogy mit készítenek a gyöngyökből. Természetesen nem csak fűzhetik a gyöngyöket, hanem akár számoláshoz is felhasználhatják, a különböző színeket csoportosíthatják, a formák megnevezését is gyakorolhatják általa.
A nagyobbak kezdhetik a kreatív zseníliával is, melynek alapja a rugalmas, könnyen hajlítható drót, erre vannak feltekerve a különböző színű zseníliaszálak. Minél több színt szerzünk be, annál több lehetőség lesz az alkotásra! 
A szálakat fonhatjuk, csavarhatjuk, hajlíthatjuk, vághatjuk, illetve egyéb kiegészítőket is ragaszthatunk rájuk, mint például pomponokat, dekor szemeket, de hungarocellre vagy krepp papírra ragasztva is aranyos figurákat készíthetünk belőle.
A lehetőségek száma végtelen, de adunk pár tippet, hogy mit is lehet létrehozni ebből az egyszerű, de nagyszerű játékból: állatokat (pillangót, csigát, zsiráfot, kutyust, teknőst, halat, méhecskét..), virágokat, karácsonyfadíszt, kulcstartót, ajtódíszt, képeslapra 3D mintát, gyűrűt stb.

Kattints ide, ha szeretnéd látni a kreatív zseníliából készült alkotásokat, tippjeinket

Színes ceruza készlet:

A legegyszerűbb, leggazdaságosabb, ugyanakkor legfontosabb és leghatékonyabb módja a gyerkőcök lefoglalásának, az a színes ceruzák használata.
Színes ceruzák biztosan megtalálhatók otthon, mellé már csak egy üres papír kell és indulhat is az alkotás! Ezzel a lehetőséggel hosszabb időre elfoglalhatják magukat a kicsik, bármit rajzolhatnak, amihez csak kedvük támad. A nagyobbak gyakorolhatják vele akár az írást is.
Ha otthon található színező füzet is, azzal a kicsik tovább tudják fejleszteni a "vonalban maradás" szabályát, mely segít nekik a határok, a tájékozódás és a térbeli tudatosság megértésében. Nem mellesleg fejlődik közben a kreativitásuk, a finommotorikus képességük és javítja a szem-kéz koordinációt is.
Ha nincs otthon kifestő füzet, rajzolhatunk valamit gyermekünknek akár mi magunk is, amit kiszínezhet.

Mesekockák a pénteki csendes dobozban:

Érdemes becsempészni a mesekockákat is az egyik dobozba, mert amellett, hogy nagyon szórakoztató tevékenység, rengeteg fontos képességet is fejleszt. A játék által fejlődni fog többek között a gyerkőc kreativitása, memóriája, kézügyessége és problémamegoldó készsége.
Ha gyermeked kirakta a kockákat, a rajta lévő képeket összefűzheti egy mesévé, amit akár elő is adhat a testvérének vagy a kedvenc játékainak.
Ha viszont mi magunk készítjük el a saját mesekockánkat, az még szuperebb lesz! Keményebb papírlapból vagy kartonból vágjátok ki a kocka formáját, majd ragasszátok össze az oldalait. Készítsetek ebből több darabot, a kisebbeknek kevesebbet (4, 6 darabosat), a nagyobbaknak 9 darabosat vagy akár még többet. Képet pedig az alábbi módon tudtok ráragasztani: ha pl. a 9 darabos kockákat 3 x 3-as állásba teszitek szorosan, egymás mellé, tegyetek rá egy papírlapot, mérjétek ki a felül lévő négyzetek méreteit, majd vágjátok le a felesleges papírt. Az így kapott lapra bármit rajzolhattok, színezhettek, festhettek. A kész művet ragasszátok rá a 3 x 3-as állású kockák felső négyzetére, majd vágjátok szét a papírt, körbe, egyesével a négyzetvonalak mentén. Ezt ismételjétek meg a kockák többi oldalánál is. Ez a lehetőség egyszerre több képességét is fejleszti a kicsiknek, hiszen ugyanazon tevékenység közben rajzol, mesél, színez, fest, vág.. 

Formabeillesztő fejlesztő játék a pénteki csendes dobozban:

A kisebbeknek fontos, hogy megismerjék a formákat, alakzatokat, színeket. Ez segíti őket felkészíteni az írásra, olvasásra. Hiszen gondoljunk csak bele, hányféle betűt és számot kell majd megjegyezniük, ismerniük kell a kisbetűket, nagybetűket, az írott vagy nyomtatott betűket, piros vagy kék színű betűket, számokat.. 
Ez a játék, és alapjában véve az összes építőjáték, nagyon jó alapot ad nekik ennek gyakorlásához. 
A dobozunkban található formabeillesztő során gyermeked 12 db képet fog látni, melyre rá kell tennie az odapasszoló formákat. Így tehát több élethelyzetbe is beleképzelheti magát, mely közben memóriája és képzelőereje is fejlődni fog.
Amíg a formákat illesztgeti, Neked több időd lesz az otthoni teendőkre és közben tudod majd, hogy gyermeked milyen hasznosan tölti az idejét.