Pindurpalota Blog

Szórakoztató gyereknapi programötletek otthonra

Pindur Anita
2024.04.22 10:53
Szórakoztató gyereknapi programötletek otthonra

A gyereknap az egyik legjobban várt ünnep a gyerekek életében, hiszen ilyenkor ők vannak a figyelem középpontjában. Május utolsó vasárnapján a szülők különböző ajándékokkal kedveskednek gyermekeiknek, de igazán felejthetetlen élményt a felnőttekkel közös elfoglaltságok nyújtanak számukra. Ehhez nem muszáj messzire menni, és megrendezett eseményeken részt venni, hanem saját otthonotokban is lehet szórakoztató és kreatív programokat szervezni.

Blogcikkünkben összegyűjtöttünk néhány pénztárcabarát gyereknapi programötletet, amelyek segítségével megtölthetitek otthonotokat nevetéssel. Ünnepelhettek magatokban is, de meghívhatjátok a rokonok, barátok gyermekeit is, hogy még vidámabb legyen a nap. A közös programok nem csak vidámságot csempésznek otthonotokba, hanem felejthetetlen élményt is nyújtanak mindenki számára. 

Válogassatok a gyereknapi programötletek közül, vagy próbáljátok ki az összeset, hiszen hosszú a nap! Jó szórakozást!

Közös süti sütés

Kezdjétek a napot egy közös süti sütéssel. Az otthoni sütés-főzés mindig nagy örömet okoz a gyerekeknek. Szívesen segítenek majd kedvenc édességük elkészítésében, és élvezni fogják az együtt töltött idő minden percét. Gyúrjátok meg a tésztát, keverjetek cukormázat és díszítsétek fel az elkészült finomságokat. Hagyd, hogy a gyerekek szabadjára engedjék kreativitásukat, így még nagyobb örömet okoz majd számukra az alkotás. Az együtt elkészített süteményeket, muffinokat vagy kekszeket örömmel fogják elfogyasztani.

Mutatunk egy egyszerű linzer receptet, amit közösen elkészíthettek a gyerekekkel együtt.

Fotó: Canva

Bunker építés vagy sátorozás

A gyerekek imádják, ha bunkert építhetnek maguknak. Törölközők, lepedők, pokrócok segítségével hangulatos búvóhelyet építhettek az asztal alá vagy a szekrény elé is. A bevállalósabbak egy kisebb sátrat is felállíthatnak a nappali közepén. Vigyetek be párnákat, takarókat és egy kislámpát, hogy még hangulatosabb legyen az élmény. A bunkerben elbeszélgethettek az élet fonotos eseményeiről, különböző játékokat játszhattok vagy akár az uzsonnát is megehetitek ott.

Piknik

A reggelit vagy a tízórait fogyasszátok el egy hangulatos piknik formájában. Készítsetek finom szendvicseket, szeleteljetek fel zöldségeket és gyümölcsöket, csomagoljatok hozzá egy kis édességet és innivalót is. Ha az időjárás engedi, terítsetek le egy pokrócot a kertben vagy az erkélyen és élvezzétek a természet közelségét otthon. A különleges helyszín még a rosszul evő gyerekek étvágyát is meghozza. Amennyiben nincs erkélyetek vagy kertetek, akkor egy közeli parkba is elmehettek, ahol a gyerekek a környezetet is felfedezhetik. 

 

Mesemondás saját ötletek alapján

A gyerekek általában szeretik a meséket és élvezettel hallgatják, ahogy szüleik mesélnek nekik. A saját családi mese kitalálása rengeteg vicces pillanatot hozhat számotokra. Üljetek le egymás mellé a földre és valaki kezdje el a történetet. Ezután sorban mindenki hozzátehet egy-egy újabb mondatot a sztorihoz saját elképzelése szerint. Az előttünk lévő által kitalált váratlan fordulatok segítenek tovább szőni az események fonalát. Amennyiben nem érzitek magatokat elég ihlettel megáldva saját sztori kitalálásához, akkor tegyetek különböző képeket egy kalapba és felváltva húzzatok ki egyet-egyet közülük. A kezetekbe került kép alapján folytassátok a történetet, biztos, hogy így is vicces lesz a végeredmény.

Kincskeresés 

Amennyiben a gyereknapi ajándékot izgalmas formában szeretnétek átadni a gyerekeknek, akkor szervezzetek kincskeresést számukra a kertben vagy a lakásban. Rejtsétek el a kisebb-nagyobb ajándékokat vagy édességeket és készítsetek térképet a kereséshez. Ez a kisebbek számára lehet egy rajz, amin csillaggal vagy szívecskével jelzitek az ajándékok helyét, de a nagyobbaknak különböző rejtvényeket is adhattok, ami megnehezíti az ajándékok helyének megtalálását. Például: ott találod a következő kincset, ahol a mókusok egyik kedvenc eleségét adó növény árnyékba borítja a kertet. A keresgélés érdekesebbé teszi a gyerekek számára az ajándékokat és amikor végre rábukkannak, akkor örömük is nagyobb lesz. 

Beöltözős buli

Kevés olyan szórakoztató tevékenység van a gyerekek számára, mint a jelmezes buli. Szervezzetek egy beöltözős bulit, ahol mindenki kiválaszthatja kedvenc jelmezét vagy karakterét. Amennyiben egy kis csavart vinnétek a játékba, akkor egymás számára is választhattok jelmezt, sőt! Az is lehet a feladat, hogy egymást kell felöltöztetni a különböző ruhákba. Készítsétek elő a jelmezeket, kiegészítőket és élvezzétek a kreatív öltözködést.

Fotó: Freepik

Családi disco

Rendezzetek otthon egy mini disco-t a gyerekeknek, ahol kedvenc zenéikre táncolhatnak és bulizhatnak. Dekoráljátok fel a lakást vagy a kertet színes lampionokkal vagy lufikkal és készítsetek hangulatvilágítást hozzá. A zene és a tánc által nyújtott izgalmas légkör nagyszerű hangulatot teremt a gyereknapi program alatt. Szórakoztassátok egymást különböző játékokkal, mint például székfoglaló, táncoló szobor vagy labdaadogató játék, de rendezhettek vidám táncversenyt is, ahol pontozni lehet egymás tánctudását.

Filmnézés popcornnal, fagyival

Zárjátok a napot közös filmnézéssel. Válasszatok ki egy vidám gyerek filmet, amit mindenki szeret, tegyétek tele a kanapét takarókkal és párnákkal, majd készítsetek magatoknak finom popcornt és fagyit az esti mozizáshoz. Élvezzétek a film nyújtotta élményt, nevessetek együtt és lazítsatok az izgalmas nap végén. 

Fotók nézegetése

Az egyik legkedvesebb időtöltés lehet a család számára a régi fotók nézegetése. Vegyétek elő a fotóalbumokat vagy nézzétek meg nagyképernyőn a számítógépen tárolt fényképeket, és idézzétek fel közösen az emlékeket. Legyen szó régi fotókról amin a szülők vannak, vagy újabbakról a gyerekekről és a családról, segítségükkel mini időutazáson vehettek részt. A gyerekekről készült fotókkal megmutathatjátok nekik, hogy milyen aprók voltak amikor megszülettek és hogyan cseperedtek az évek folyamán. Együtt nevethettek a csínyeken, amiket elkövettek, vagy a vicces szokásokon, amik csak rájuk jellemzőek. A családi képeken ott vannak a boldog és mosolygós arcok és a közösen átélt vidám pillanatok. A fotók nézegetése segít felidézni az emlékeket, közelebb hozza egymáshoz a családtagokat és arra emlékeztet, hogy mennyire fontos az együtt töltött idő.


Bármelyik programot is választjátok, a legfontosabb, hogy együtt legyetek és jól érezzétek magatokat. Ezek az izgalmas programok felejthetetlenné teszik a gyereknapot és erősítik a köztetek lévő köteléket.