Pindurpalota Blog

Szülinapi buli gyerekeknek? Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat

Pindurpalota
Pindurpalota
2021.01.05 14:33

A gyerkőcök számára a szülinapi buli minden évben emlékezetes alkalom. Ilyenkor összegyűlnek a barátok, beindul a zsúr: az ajándékbontogatás, a változatos programok és az, hogy aznap a Te gyermeked lehet a királyfi/hercegnő, számukra kiemelten fontos. De mire érdemes ügyelned, ha szülinapi bulit szervezel gyerekeknek? Játszóházunkban rengeteg kis szülinapos fordult meg, így van tapasztalatunk a szervezésben bőven! Mutatjuk a részleteket!

Szülinapi buli gyerekeknek - szervezési ötletek

Szülinapi buli gyerekeknek: az előkészületek…

Szülinapi bulit szervezni a gyerkőcnek nem kis feladat. Amikor szülővé válunk, alig várjuk, hogy végre eljöjjön gyermekünk 1 zsúrja, meghívhassuk a “barátait”. Már itt, az első szülinapi buli megszervezésénél szembesülni fogunk azonban egy sor fontos kérdéssel, amire érdemes odafigyelni, és alaposan átgondolni. 

 

A legfontosabb, hogy mindenki - igen, még a szervezők és anyukák is - jól érezzék magukat az ünnepségen. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha nem vállaljuk túl magunkat a szülinapi buli szervezése közben! 

 

Andi története – egy kaotikus szülinapi buli részletei, amiből tanulhatsz

“Az első szülinapi bulin amit megszerveztem gyermekemnek, az összes ismerőst elhívtuk kicsinyke lakásunkba, akinek pici gyereke volt. 5 baba, és szüleik - mert ugye ilyen pici gyerek mellé még általában 2 szülő jön, nem úgy mint később, amikor alig várják, hogy rád bízzák a gyerekeket, legalább 2-3 órára.:)” - meséli Andi az első szülinapi buli szervezésének részleteit, aki ápolónőként dolgozik egy magánklinikán. 

 

15-en voltunk, dög meleg volt, szakadt rólunk a víz. Úgy időzítettük a meghívást, hogy számunkra logikus időpontban legyen, alvás után délután. Csakhogy mint kiderült, mások nem ugyanakkor altatják a gyerekeket, és ha egy gyerek elaludt, akkor nem igazán akarják a szülők felkelteni érthető okokból. Emiatt mindenki más időpontban érkezett. A barátnőm 10-re (délután 3 helyett.) Volt aki csak 5-re… Így kezdődött a mi szülinapi bulink. 

 

Bevásároltam egy csomó dekorációt, lefertőtlenítettem az egész lakást, a csillártól a padlóig. Külön főztem a babáknak, korosztály szerint, és a szülőknek, több fogást is. Tortát sütöttem. Meghívókat csináltam, a babáknak külön terítettem. Mire eljött a szülinapi buli kezdete, hulla fáradt voltam a kis örökmozgóm mellett. Mikor a babák megjöttek, felfordították az egész házat. Felváltva sírtak, szopiztak, kakiltak be, és mindent, de mindent szétszedtek. Mi szülők nem tudtunk leülni, 2 szót váltani egymással, mindenki a saját babócáját terelgette. A szülinapi buli után újra ki kellett takarítani, mosogatni, és elpakolni. 3 nap volt, mire kipihentem magam. Akkor fogadtam meg, hogy soha többet nem tartok otthon szülinapi bulit a gyereknek...”

 

Aki már szervezett szülinapi bulit, hasonló történetekről, függönyökön lógó gyerekekkel, széttört Ajka kristályokkal, szétesett tortával bőven tudna mit mesélni. Aki pedig még nem szervezett születésnapi bulit, íme néhány jó tanács.

 

Szülinapi buli gyerekeknek: az egyik legfontosabb az időpont kiválasztása!

Akármikor is lesz gyermekünk születésnapja, érdemes időben kitűzni az időpontot, mert nagyon sok fontos dolgot el kell intéznünk előre. Nagyságrendileg 4 héttel a buli előtt, válasszunk egy megfelelő dátumot a születésnapi bulira. Mire kell 4 hét? Gondoljuk csak végig, általában a családok 2-3 hétre előre megtervezik a programjaikat. Nekik is készülniük kell. A tesóknak adott esetben felügyeletet kell biztosítani a szülinapi buli időpontjára. Többek között. Azonban, ha játszóházban szeretnénk ünnepelni, azt is minimum 2 héttel előre le kell foglalni, és akkor már tudni érdemes a szülinapi partyra meghívott gyerekek létszámát. 

 

Meg kell rendelnünk, vagy vennünk az ajándékot. Végig kell gondolni mire van szüksége, mire vágyik, mire van pénzünk, milyen játékra a születésnapjára. 

 

Olyan dátum kell, ami nem esik ünnepnapra, mert ilyenkor esetleg elutaznának a családok.  Esetleges lemondásokra érdemes a gyereket is felkészíteni - alapvetően azonban törekedjünk arra, hogy minden “fontos” meghívottnak megfelelő időpontot találjunk – így a gyereknek tartott születésnapi buli több eséllyel sikerül fantasztikusra.

 

Szülinapi buli gyerekeknek – de pontosan hányan is lesznek?

Állítsuk össze az áhított vendéglistát! Figyeljünk arra, hogy az ovisok, főleg a hidegebb évszakokban gyakran lebetegszenek, és nagyon kellemetlen tud lenni, ha csak 1-2 ember jön el a gyerek születésnapi bulijára. Legalább ennyire kellemetlen azonban az is, ha túl sok embert hívunk, és nagyon magas lesz a végén a költség, vagy mint Andi, nem férünk be a lakásba, a gyerekek átesnek egymáson és a szülőkön.

 

A helyszín kiválasztása rendkívül fontos a gyerek szülinapi bulijára! Mutatjuk a lehetőségeket!

Otthon, játszóházban, vagy a szabadban ünnepeljünk? Nehéz kérdés. Mindegyiknek van előnye és hátránya. Nézzük végig, és utána mindenki maga eldöntheti, mi neki a legjobb, és nem utolsó sorban a gyermek mire vágyik. 

 

Szülinapi buli gyerekeknek, otthon

Az otthonunkba beengedni olyan gyerekeket szülőkkel együtt, akiket nem is ismerünk, de a gyerek együtt homokozik vele minden délután, igényel tőlünk egy kis nyitottságot, és bátorságot. Főleg, ha ott hagynak nekünk a szülők 5-10 életvidám élénk kisfiút. :-) 

 

Pakoljunk el mindent, amit féltünk. Előre mondjuk meg a gyerekeknek, hol találják a mosdót, és a szülinapi buli alatt mit szabad, és mit nem. (Ugrálni a kanapén, birkózni, stb) Találjunk ki sok szülinapi játékot (ehhez a cikkben is találtok ötleteket), hogy amikor nagyon felpörögnének a gyerekek, picit vissza tudjuk fogni a lelkesedést, ami ilyen izgalmas napokon elkerülhetetlen. 

 

Ha van elég helyünk, a legjobb egy otthon tartott szülinapi buli gyerekeknek, mert a gyerkőc meg tudja mutatni kedvenc játékait, pontosan tervezhetőek a költségek, és bensőséges a buli hangulata is. A legjobb, ha kertes házban lakunk, és úgy tudjuk szervezni, hogy a zsúr közben, lehetőség szerint a gyerekek ki tudjanak menni picit a kertbe is.

 

(Végső esetben, ha elszabadul a pokol ott a tv.:-))

 

Egy gyerekeknek szóló szülinapi bulit egyedül levezényelni nagyon nehéz, ilyenkor mind emeljük a kalapunkat a pedagógusok előtt, emiatt gondoljuk át, hogy esetleg szülőkkel együtt hívjuk meg a gyereket. Persze ilyenkor illik őket is valami rágcsával, nasival, tortával, innivalóval megkínálni.

 

A felelősség a mienk, így ha például medencés házunk van, előre egyeztessük a szülőkkel, hogy mennyire vízbiztos a gyerkőc. Beszéljük meg velük, hogy csak akkor lehet a medencét használni, ha felnőtt is van a vízben, nem nyomkodjuk le egymást a víz alá, aki pedig nem tud úszni rendesen, annak kötelező a védőfelszerelés. A szülinapi buli tervezésekor tényleg mindenre gondolni kell, hiszen Te is jól tudod, milyen „kreatívak” is a gyerekek, ha rosszaságról van szó! :-)

 

Ne akarjuk teljesen átvenni az irányítást, a gyerekek nem is fogják hagyni, hiszen a szülinapi buli az ő nagy napjuk – és pláne a Te csemetédé. Buliznak. Pár irányított játék beleférhet, ha ügyesek vagyunk, és beszállunk velük a játékba. Itt minden a tálaláson múlik. “Ki akar nyerni egy lufit? Énénén!! Na akkor mondom mi lenne a feladat…” Ha vidámnak, és szórakoztatónak ígérkezik a zsúrjáték, akkor játszani fognak velük.

 

A gyerekeknek rendezett szülinapi buli alkalmával érdemes gondoskodni a segítségről is (ez lehet nagyszülő, barátnő, nagyobb testvér). Az ő feladatuk legyen inkább a háttérmunka, azaz terítés, pakolás, esetleg egy-egy kézműves feladat vagy játék (esetleg arcfestés) begyakorlása és lebonyolítása. Ha úgy gondoljuk, hogy szükségünk lesz egy kis levegővételre a szülinapi buliban, rendelhetünk külső segítséget is, pl. bohócot, vagy profi arcfestőt, netán animátort

 

Szülinapi buli gyerekeknek kültéri helyszínen

Vidám szülinapi bulit gyerekeknek lehet parkokban, és játszótereken is szervezni. A legnagyobb előnye, hogy nem kapják szét a gyerekek az otthonunkat. Nem kell takarítani, rendet tenni. Az időjárás tud velünk a legjobban kiszúrni, de a gyerekek oda lesznek egy piknikért, az biztos!

 

Gondoljuk először is végig, mi legyen a sorrend a programban: mikor jöjjön a születésnapi torta, mikor esznek és játszanak a gyerekek, mivel tudjuk őket lekötni, mit fogunk tenni, ha összevesznek. A kültéri szülinapi buli szervezése emellett mindenképp igényli, hogy jól ismerd a leendő helyszínt. Ha nem tudjátok bátran, jó szívvel szabadon engedni a buli alkalmával a lurkókat, az könnyen egy igen fárasztó napba fulladhat szülinapi buli helyett! Már legalábbis, ami Titeket, szülőket illet…

 

Szülinapi buli gyerekeknek a legideálisabb helyszínen: egy játszóházban

A játszóházakban fel vannak készülve a gyerekek szülinapi bulija okozta felfordulásra. Van elég hely, van elég játék, a gyerekek kitombolhatják magukat, és önfeledten gyerekek lehetnek. Általában a közeli játszóházak szoktak a legkézenfekvőbbnek tűnni, azonban ha felejthetetlen szülinapi bulit szeretnél gyerekednek, érdemes alaposan körül nézni. Bár továbbra is tartjuk, amit a bekezdés címében írtunk: egy játszóház lehet a tökéletes szülinapi buli helyszín gyerekeknek, nem árt tisztában lenned az esetleges hátrányaival is.