Pindurpalota Blog

Tanulás nyáron? Mutatjuk, mit tehetsz szülőként, hogy a következő iskolaév eredményesen teljen!

2020.06.10 11:40
Tanulás nyáron? Mutatjuk, mit tehetsz szülőként, hogy a következő iskolaév eredményesen teljen!

Szülőként számos fontos feladatunk van, de a készségfejlesztés és a gyerkőc tanítása, nevelése a legfontosabbak között szerepel. De mi a teendő nyáron? Mennyire kell – vagy épp érdemes – a tanulással foglalkozni, és milyen szerepet töltünk be szülőként az iskolai felkészítésben, a tanulásban? Hogy tudjuk hatékonyan, de nem túlzóan segíteni gyermekünket a fejlődésben anélkül, hogy pedagógiai végzettséget szereznénk? Ezekre a kérdésekre adunk most néhány ötletet!

Persze ahány ház, annyi szokás – de a nyár a kicsiknek kétség kívül a legtöbbször a játékról, a pihenésről szól. Ez így is van rendjén, azonban sok szülő aggódik ilyenkor… Vajon nem felejti el a gyerek a tanultakat? Vajon nem esik ki a ritmusból? És egyébként is – mi van, ha szeptemberben majd utálni fogja az iskolakezdést…

 

Szülőként a legfontosabb feladat: a tudás iránti vágy, a kíváncsiság felkeltése

Az iskolai tananyag elsajátíttatása, a szorzótábla, a betűk, a számok és más tudásanyagok átadása ideális esetben a pedagógus feladata, és a szülőnek ebben kevésbé tanító, mint inkább nevelő szerep jut. Ez így is van rendjén, és sok pedagógus egyáltalán nem is javasolja ezen tudásanyagok „házi” oktatását a gyermeknek. Van azonban egy nagyon fontos feladatunk, amit Ti is elkezdhettek már ezen a nyáron: a kíváncsiság, a tudásszomj felkeltése.

 

Hiszen pontosan tudjuk, hogy még a legjobb pedagógus is nehéz helyzetben van, ha a kreatív, érdekfeszítő tananyagátadásról van szó. Akár 30 gyerekkel egy osztályteremben nincs mindig lehetőség játékosan hozzáállni egy-egy anyaghoz, kérdéshez. Otthon azonban igen! A tudományos, oktató jellegű játékok lényege ugyanis éppen ez: kreatív, színes, vidám formában felkelteni a gyerkőc érdeklődését egy-egy témában.

 

Éppen ezért minden szülőnek szeretettel ajánljuk figyelmébe a Clementoni oktató-tanító jellegű játékait, amelyekkel otthon, érdekesen, játékosan kelthetjük fel a kicsi érdeklődését egy-egy témakörben. Nem probléma, ha mi magunk sem vagyunk nagy kémia-zsenik, hiszen a nyári iskolafelkészítés és szinten tartás nem feltétlen erről szól! Tegyük izgalmassá a kémiát, a biológiát, tegyük érdekessé a matekot.

 

Az alábbiakban bemutatunk néhányat a Clementoni játékai közül, amelyekkel elérhetitek ezt.

 

A Clementoni játékairól általában

Engem személy szerint lenyűgöznek ezek a játékok. Tudományos jelleggel, mégis vidám, játékos formában szólítják meg a gyereket, és a tapasztalat tényleg az, hogy szeretik is a kicsik ezeket a játékokat.


Ráadásul Clementoni játékokból számos verzió létezik, így az olcsóbb, 2-3 ezres kategóriától kezdve az összetettebb, és ennél fogva természetesen picit borsosabb árú kategóriák is megtalálhatóak. Ömlenghetnénk még a minőségről és a praktikumról, de inkább bemutatok néhány Clementoni játékot hogy Te is láthasd, milyen izgalmas és érdekes kalandokat kínál ez a cég!

 

Lányos tudományos játékok a Clementoni-tól

Parfüm laboratórium

Az egyik tényező, amiért nagyon szeretjük ezeket a játékokat, az alapanyagok minősége. A kislányok egyik kedvence lehet például a „parfüm laboratórium”, amelyben a kiscsajok saját, egyedi parfümjeiket, autóillatosítókat, szobaillatosítókat készíthetnek!


Üvegcsék, keverőpálcák, spatulák és pipetták – no meg persze a szuper illatanyag esszenciák, amiket biztonsággal kevergethettek otthon addig, amíg elő nem jött a megálmodott illat. Igazi kis kémikusnak kell lenni ehhez a játékhoz, amihez ha egy ici-pici tudományos alapot is adunk, máris jobban indulnak majd a kémia órák!

 

A játékot IDE kattintva éred el.

Szappan és fürdőbomba készítő játék

Ugyanilyen csajos tudományos játék a Clementonitól a szappan- és fürdőbombák gyártására alkalmas kis szett. Egyedi, illatos alkotások készülhetnek a doboz tartalmából, amelyet utána rögtön ki is próbálhattok!
Közben pedig tanulhattok a higiéniáról, a kémiáról, és a kicsi kreativitását is nagyszerűen fejleszti ez a szett.


A játékot IDE kattintva éred el.

 

Szájfény készítő játékszett

A sminkelés, a rúzsok minden kislány kíváncsiságát felkeltik… hiszen anya is használja! Persze természetes, hogy a saját, „felnőtt” rúzsod nem szívesen adod a kezébe, de egy saját készítésű, teljesen gyermekbarát szájfény azért mindjárt más, nem igaz?


Ezzel a szettel a gyerekek saját szájfényüket készíthetitek el, finom illatú eperaromával vegyítve.


A játékot IDE kattintva éred el.

 

Fiús tudományos játékok a Clementoni-tól

Persze a tudományos játékokat gyártó cég a kisfiúkról sem feledkezett meg, az ő érdeklődési körükben is számos izgalmas tudományos játékot találunk.

 

Cyber talk beszélő robot

Az egyik nagy kedvencünk a fiús tematikájú oktató játékok között a Cyber talk beszélő robot. A dobozban egy lapra szerelt robotot találtok majd, amelyet a gyerkőcnek kell már összeszerelni is! Végtelenül izgalmas, ahogy a kis robot alakul – majd végül életre kel….

 

…Hiszen életre kel, mert ahogy készen áll rá, tabletről vezérelhetitek is! A játék a programozás alapjait is megtanítja a kicsiknek, persze csak gyereknyelven: ezen keresztül megismerhetik, hogy kell lépésről lépésre megtanítani a robotot a legviccesebb dolgokra.


A játékot IDE kattintva éred el.

 

Pattogó labda készítő szett

Szülőként biztosan Neked is ismerős, hogy ha a kicsi elsétál egy pattogó labda automata mellett, azonnal venni kell egyet. Vagyis, még egyet.


Ennél már csak az lehet izgalmasabb, ha Ti magatok készíthetitek el ezeket a pattogó labdákat! A Clementoni ezen szettjével erre lesz lehetőségetek: a formába mindenféle színt önthettek, ami ha megszilárdul, el is készült a saját, egyedi pattogó labdátok.


A játékot IDE kattintva éred el.

 

Kémiai kísérletező szett

A kémia varázslatos is lehet! Ráadásul, ha először a varázslatos részével találkozik a kicsi, akkor sokkal nagyobb érdeklődéssel is fog hozzáállni az iskolai kémiai óráknak… Ez a tudományos játék nagyon szórakoztató, és mellette persze oktató hatással is bír – amellett, hogy tökéletesen biztonságos.


Lehettek őrült professzorok, de robbani azért nem fog! :)


A játékot IDE kattintva éred el.

 

Uniszex tudományos játékok

Persze tulajdonképpen minden játék uniszex, hiszen a lányok is éppúgy élvezhetik a pattogó labda készítést, mégis külön csoportosítottuk az általában fiús és lányos játékokat. Az alábbi tudományos játékok azonban nem kategorizálhatóak így be, hiszen mindenkit egyaránt lekötnek!

 

Emberi test tudományos játék

Miből épül fel az emberi test? Csontok, belső szervek, DNS és sok egyéb érdekesség vár rátok ebben a játékban, amelyben lényegében egy 3D-s modell… Hallgassátok sztetoszkóppal a szívdobogást, és ismerjétek meg az emberi test felépítését – a csontváztól a DNS-ig.


Kiváló választás, ha kezdődnek a biológia órák.


A játékot IDE kattintva éred el.

 

Vidám virágcserepek

Emlékszel még gyermekkorunk kedvenceire, a fűfejekre? Nos, ennek profi verziója a Clementoni játéka, ahol már nem csak a füvet növesztgetheted, de répát és paradicsomot is! A kedves kis cserépre ráadásul többféle matricát is rakhatsz, így kedves arcokat generálhattok.


Ha pedig már kinőttek a növények, akár fodrászkodhattok is rajta!


A játékot IDE kattintva éred el.

 

100 tudományos kísérlet, egy dobozban

A tudomány alapjai becsomagolva egy dobozba, egy szórakoztató játékba… Ezen bővített szettel a kicsik megismerkedhetnek a legfontosabb alapokkal: víz, levegő, fények, színek, mágnesesség… és még sok más, persze mindegyik szórakoztató kísérletbe zárva!


Univerzális ajándékötlet kis felfedezőknek :)

 

A játékot IDE kattintva éred el.