Pindurpalota Blog

Miben segít a valóságban a TSMT Torna?

Daniella
2023.10.02 09:22
Miben segít a valóságban a TSMT Torna?

Mi az igazság a TSMT tornával kapcsolatban?

Amikor valami baj van a gyermekünkkel, és egy anyukás csoportban feltesszük a kérdést, szinte minden válasz között szerepel az ajánlás: "Menj TSMT tornára!" Node a valóságban vajon minden bajon segít? Ha nem, akkor mikor érdemes TSMT szakemberhez fordulni, miben, és hogyan segíthet egy TSMT Terapeuta. Nébald Alexandra válaszolja meg a kérdéseinket.

Mi az igazság a TSMT tornával kapcsolatban?

Sok misztikus pletyka kering a TSMT tornáról, lassan már mindenre ezt ajánlják, pedig ez sem csodaszer, de szerettem volna utánajárni, hogy valójában miben, és kinek segít. Megkerestem Nébald Alexandrát, akit régről ismerek, és tudom, hogy kiváló szakember, TSMT terapeuta, mozgásfejlesztő, kisgyermeknevelő, gyermekjóga oktató, sportszervező, Vívó edző, aerobic edző, baby Spa foglalkozás vezető és két gyermekes édesanya.

TSMT torna - interjú Nébald Alexandra tornanénivel

Hogy kezdődött a gyerekekkel karierred?

2011-ben nyitotta édesanyja a Tündérvirág Csalàdi Bölcsődét, ahol kisgyermeknevelőként kezdett el dolgozni. Nagyon szerettem volna torna órákat tartani így elkezdtem tanfolyamok után nézni. Először a Pek-torna mozgásfejlesztő tanfolyamot végeztem el, majd mikor láttam, hogy mennyi eltérés van már ilyenkor a gyerekek fejlődésében kezdtem neki a Tsmt-nek. Egyéni és csoportos terapeuta is vagyok 2016 óta és folyamatosan képzem magam tovább.

Mi az a TSMT torna, és kinek ajánlott?

Tervezett szenzomotoros tréning- TSMT ( 3 hónapos kortól 11éves korig). Kutatások igazolják, hogy minél korábban észleli a szülő és kezd el foglalkozni gyermeke lemaradásával, annál könnyebb a felzárkóztatás és életkorának megfelelő szintre hozása. A fejlesztések iskolakezdés előtt a legmeghatározóbbak, mivel ilyenkor a gyermek még nincs annyira leterhelve, jobbak az alkalmazkodási képességei, az organikus éretlenség hamarabb kezelhető, és az elért szint tartósabban rögzül.

A TSMT, egy edzéselmélet alapszabályain alapuló mozgásterápia, mely az idegrendszer érését segíti elő, és közben nagy hangsúlyt fordít a finommotorika, nagymozgások, anyanyelvi és kommunikáció fejlődés, egyidejű többcsatornás figyelem, koordináció, egyensúly, lateralitás és dominancia kialakulására is egyaránt.

Ezek a képességek elengedhetetlenek az iskolai sikeres beválásban, mely a gyermek további teljesítményére és Életére is kihat. A terápia minden esetben egy szenzomotoros szemléletű vizsgálattal kezdődik, mely képet ad arról, hogy a gyermek idegrendszerének érési folyamatai sikeresen zajlanak-e , illetve arról, hogy van-e bármilyen részképesség deficitje. Az eredmények tudatában egy személyre szabott torna írása és betanítása követketik a gyermeknek és szülő(k)nek, amit otthon tudnak végezni „home-training” formában.

2-4 hetes kontrollokon pedig folyamatos ellenőrzés alatt áll a fejlődés. A terápia ideje nem meghatározott, mivel minden gyermek más, és máshogyan reagálhat rá, az egyéni felzárkóztatása a cél.

Mik azok a tünetek, amikor érdemes elgondolkodni, hogy TSMT tornára előtti vizsgálatra?

Leggyakoribb organikus éretlenség/sérülés tünetei:

  • megkésett mozgásfejlődés
  • megkésett beszédfejlődés
  • tartós táplálkozási/szopási nehézség
  • lábujjhegyezés, rossz egyensúly
  • sok esés kitámasztás nélkül
  • hiperaktivitás
  • figyelemzavar, izomtónus eloszlási zavarok (hanyag tartás, hipotónia, spaszticitás)
  • alvási zavarok
  • nehéz megnyugtathatóság
  • viselkedészavar/ dührohamok, ingerérzékenység vagy ingeréhség (nem szeret hintázni vagy állandóan pörög-forog)
  • rossz mozgáskoordináció, bátortalan mozgás kontroll funkció gyengeség
  • tanulási nehézségek/zavarok

A tünetek célirányos terápia nélkül rögzülni fognak azon a szinten, ahol jelentkeztek és tovább akadályozzák az idegrendszer érési folyamatainak sikeres működését.

Iskolaelőkészítő csoportos Tsmt (5 éves kortól)

A csoportos Tsmt órákon egy évre előre megtervezett tréningek szerint halad a csoport, ahol a gyermekek az ontogenetikus fejlődésmenet aljáról indulnak. Megerősítjük az alapokat, a mozgásformákat, ha esetleg kimaradt vagy nem helyesen ment végbe a forgás, kúszás vagy mászás itt bepótoljuk a kimaradásokat, leépítjük az esetleg fennmaradt csecsemőkori reflexeket, támogatjuk az idegrendszer érését, a szenzoros érzékelést, erősítjük a kontroll funkciókat, a keresztező mozgásokat, a verbális-motoros, motoros-motoros szinkonokat, fejlesztjük a grafomotorikát. A foglalkozások során felkészítjük az ovisokat arra, hogy ha odakerülnek a padba, akkor lássák, megértsék, meghallják és le is tudják írni, amit mondanak nekik! Ugye hogy nem olyan egyszerű ez? Most még nem, de a csoportos Tsmt garantálni fogja a sikert!

Hány éves kortól, meddig mehetnek hozzád TSMT tornára a gyerekek?

3hónapos kortól egészen kisiskolás korig foglalkozunk gyerekekkel! Egyéni és csoportos formában is van lehetőség hozzánk járni.

Melyek azok az eredmények, amiket ezzel a módszerrel el lehet érni, és te magad mire vagy a legbüszkébb?

Ahány gyermek, annyi féle eltérés lehet. Vannak bizonyos esetek, amikor első sorban a jobb életminőség elérése az egyik cél a szenzoros tünetek csökkentésével (pl autizmus, adhd) és van, amikor idegrendszeri éretlenség esetén egy kis támogatás szükséges. Igazából én olyan büszke vagyok minden családomra, hogy nem is lehet kiemelni 1-1 esetet. Becsülettel, lelkesen közösen csináljuk végig, ott vagyok nekik támasznak. Ha figyelünk egymás igényeire, mert nekem is kell a családra és a gyermekre is, nekik is a gyermekre és rám akkor nagyon sikeres a közös munka. Csodálatos beszédbeindulásokat, átaludt éjszakákat, nyugodt babákat, iskolaérett magabiztos gyerekeket engedtem már el az útjukra. Sikernek azt számítom, hogy a legtöbben éveken át járnak hozzám, és nagyjából már én jelzek a szülőnek, hogy fájó szívvel, de ideje váltani, mert többet én már nem tudok mutatni ide sportágra lesz szükség, amiben szintén igyekszem segíteni.

Vannak-e olyan tévhitek, amiket beleképzelnek a TSMT módszerbe, de amúgy nem lehet vele egy adott eredményt elérni?

Pletykálni biztosan pletykálnak erről, én is hallottam már olyat, hogy “az autizmus gyógyítható” vele, vagy hogy a Tsmt mindenre is jó. A képzés nagyon átfogó ismeretet ad, de én azt gondolom minden végzett terapeuta tisztában van a kompetencia határaival. Én is team-ben dolgozok rengeteg jó szakemberrel együtt (gyógytornász, gyógypedagógus,pszichológus, logopédus, optometrista, kiropraktőr…) és küldöm tovább a gyerekeket indokolt esetben.

Amikor egy gyermeknek egyénileg összeállítassz egy mozgás tervet, vagy fejlesztési tervet, otthonra is kap feladatokat?

Igen, egyéni Tsmt terápia Home-tréning formában valósul meg. Egy komplex Longikid vizsgálat után az adott eltérést mutató területekre írok egy tornasort személyre szabottan, betanítom a szülőnek és egyeztetem az edzés tervet (otthoni torna gyakoriságát). Ezt követően kontroll órákra jönnek, ahol ellenőrizve a fejlődést nehezítünk, átírjuk a feladatokat. Ezt egészen addig, amíg a megfelelő szintre nem hozzuk a gyermeket.

Milyen terápiás eszközökkel dolgozol? Vannak olyan eszközök, amelyeknek a beszerzését otthonra is javasolnád?

Az TSMT terápiában meg vannak határozva az eszközök, vannak kötelezőek úgymond és némi kreativitás is belefér. Én a mozgásfejlesztő eszközöket mindenképpen javaslom akkor is, ha nem jár terápiára egy gyermek. Legyen otthon, ha lehet hinta, labda, forgó tölcsér/szék, egyensúlyozó párna, palló, gimnasztika labda, ugrálókötél, mászóka. Ezekkel már jó kis gyakorlatokat lehet csinálni otthon is.

Van olyan mozdulatsor, játék, amit egy adott korosztálynak mindenképpen beiktatnál a napi tevékenységei közé?

Rengeteg! Főleg a mai világban! Nagyon sok gyermek alig mozog, iskolában ül aztán otthon a gép/kütyü/tv előtt. Rengeteg a hanyagtartás, lúdtalp, és sajnos egyre több a túlsúlyos gyermek is. Az ovisok szerencsére sokat futnak, ugrálnak, kúsznak, másznak, de iskolás kortól mindenképp szükség van a tartásjavításra, talp-boka-lábszár izmainak erősítésére és a core izmok edzésére.

Hallottam olyat, hogy például használtok függőágyat, lepedőt is, ezekkel mit lehet csinálni?

Ezekkel a vesztibuláris azaz egyensúlyi rendszert lehet nagyon jól fejleszteni. A vesztibuláris rendszer, a belső fül csontos labirintusában helyezkedik el, és a három, egymásra merőleges, félkörös ívjáratban elmozduló folyadék által érzékeli a fej térbeli minden irányba történő elmozdulását, a gravitációt és a vibrációt. Létfontosságú a tartás, a mozgás, idő,- tér,- mélyérzékelés szempontjából, fontos a helyváltoztatás, önértékelés tekintetébe. Mindazon érzékszervek, amelyekre egy gyermeknek szüksége van ahhoz, hogy bármit is megtanulhasson, szoros kapcsolatban állnak az egyensúlyérzékkel. Tehát lengetünk és hintázunk mindenféle irányba, mindenféle tempóban, hogy ezt a folyadékot jól megmozgassuk az ívjáratokban.

Hol lehet elérni, ha valaki hozzád szeretne járni?

A 3.kerületben üzemeltetem a Tündérvirág Mozgás Kuckót, itt dolgozom főleg. E mellett két telephelyen a Tündérvirág Családi Bölcsődékben és a Tündérvirág Óvodában is, mint szakember vagyok jelen. www.tunderviragmozgaskucko.hu

És persze e-mailben a nebaldalexandra kuk@c gmail.com e-mail címen is bármikor lehet nekem írni.

A Torna néni vidókat hogyan lehet elérni, és kinek ajánlanád őket?

2023 márciusában indítottam saját weboldalam a www.tornaneni.hu oldalt, ahol azoknak a családoknak szeretnék kedvezni, akik messze vannak tőlem. Online fejlesztő kurzusok, amiket lehet gyakorolni és saját ütemben csinálni. Legyen ez a babák mozgásfejlődése 0-18hónap között, vagy lúdtalp prevenciós torna, figyelemfejlesztő torna, izgő-mozgó mozgásfejlesztő torna. Visszajelzések alapján igen hasznos és jól érthető anyag.