Pindurpalota Blog

Fertőtlenítés és sterilizálás egyszerűen és hatékonyan, UVC LED fénnyel

2020.03.23 09:50
Fertőtlenítés és sterilizálás egyszerűen és hatékonyan, UVC LED fénnyel

Szülőként mi is pontosan tudjuk, milyen nagy felelősség hárul ránk a gyermek környezetének tisztántartásával – de lássuk be, ez nem mindig könnyű feladat. A cumi folyton leesik, a kedvenc plüssmackót kimosni pedig igazi rémálom – vajon túléli-e?! Erre mutatunk most egy alternatív megoldást, amelyet akár otthonodban, vagy akár út közben is használhatsz.

UVC LED hordozható sterilizáló lámpák

A PindurPalota kínálatában található UVC LED-del működő lámpák és sterilizáló dobozok elsősorban gyermekes családok számára nyújtanak megoldást. A sterilizáló dobozt (amelyet elérsz IDE kattintva) például bárhová magaddal viheted, a kicsi cuccait benne tárolhatod – és ha úgy alakul, bármikor sterilizálhatod vele gyermeked cuccait.

Miért is jó az UVC LED? Nos, első sorban az olyan játékok, tárgyak esetében ajánljuk használatát, amelyek tisztítása vízzel vagy mosással problémás. Egy plüssmackó például nem biztos, hogy épségben kikerül a mosógépből, és ha igen, akkor is hosszadalmas folyamat. A cumisüveg kifőzésére is alternatívát nyújthatnak ezek a készülékek: a több, mint 10 perces forralási folyamatnál lényegesen egyszerűbb megoldást nyújt az UVC LED lámpa, ráadásul szagtalanít is – igen, valóban szagtalanít, teszteltük is ;)

A hordozható sterilizáló dobozok pedig útközben nyújtanak jó megoldást a sterilizálásra. Természetes, hogy nincs mindig lehetőségünk (mondjuk útközben vagy utazáskor) kifőzni azt a cumit vagy rágókát, de persze ahogy elhagyjuk a lakást, szinte borítékolható, hogy leesik a földre… Ezeket elég betenni a sterilizáló dobozba, bekapcsolni azt, és 1 perc múlva kész is a sterilizálás!

FIGYELEM! Az UVC LED sterilizáló lámpák használata felelősségteljes viselkedést követel meg. Bár az általunk forgalmazott készülékek biztonsági funkciókkal ellátva kerülnek forgalomba (pl. a sterilizáló doboz bekapcsolása csak csukott állapotban lehetséges), ettől függetlenül szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy az UVC LED biztonsági utasításait mindenképp tartsd be: bőrre, emberi szövetre a lámpát irányítani szigorúan tilos, a lámpába belenézni szintúgy – hiszen ezek a lámpák, ahogy azt a későbbiekben tudományosabban is kifejtjük, a DNS és RNS-t roncsolva fejtik ki csíraölő hatásukat.

Hogy működik az UVC LED sterilizálás?

Jöjjön egy kis tudományos magyarázat arról, hogy hogy működik pontosan az UVC LED sterilizálás.

Az UV (ultraibolya) fény az elektromágneses hullámtartománynak a látható fény és röntgensugarak közé eső része. A láthatatlan UV sugárzás a 100-400 nanométeres (nm) hullámhosszt foglalja el, azon belül pedig további altartományokra osztható szét:
• 100-200 nm: Ezt az altartományt „vákuum UV” néven szokás emlegetni, ugyanis csak vákuumban képes terjedni.
• 200-280 nm: Ez az „UVC” altartomány, amit fertőtlenítéshez szokás használni.
• 280-315 nm: Az „UV-B” spektrum, amit gyógyászati célokra és bőrbarnításra használnak.
• 315-400 nm: Ez az „UV-A” vagy „UV közeli” altartomány, amit nyomtatáshoz, gyógyászati célokra és egyéb területeken is szokás alkalmazni.

A természetes UV fény zömét a Nap sugározza magából – az UV a napfény nagyjából 10%-át teszi ki. Ennek csupán 3-4%-a éri el a Föld felszínét, aminek 95%-a UV-A, 5%-a pedig UV-B. Ez azt jelenti, hogy a Nap által kibocsátott UV-C sugárzásnak nem éri el mérhető mennyisége a Földet.

A DNS-ek színképi érzékenysége miatt az UV-C sugárzásnak csíraölő hatása van, ezért használható fertőtlenítésre.

Hogyan működik az UVC fertőtlenítés?

Számos kutatási eredmény bizonyítja, hogy amikor az élőlények UV-C sugárzásnak (200-280 nm között) vannak kitéve, a sugárzás elnyelődik a DNS-eikben, ribonukleinsavaikban (RNS) és fehérjéikben.

Ha a sugárzás a DNS-t vagy RNS-t ér, roncsolja azokat. Ha túl sok kár keletkezik a DNS-ben, a sejt nem lesz képes replikálódni, az RNS pedig működésképtelen lesz. A fehérjék működését csak nagyobb dózisban károsítja az UV sugárzás, és a fehérjék csak kismértékben nyelik el a 280 nm-es sugárzást, elnyelési maximumuk 260-nm.

Ha pedig egy sejt nem képes replikálódni, akkor fertőzni sem tud. Az általános vélemény szerint nem szükséges elpusztítani a kórokozókat az UV fénnyel, hanem elég csak annyi sugárzásnak kitenni őket, hogy ne legyen képesek tovább terjedni. A replikáció megfékezéséhez szükséges UV sugárzás adagok lényegesen alacsonyabbak, mint amennyit a kórokozók elpusztításához kellene használni. Ennek köszönhetően az fertőzések megelőzéséhez használt UV kezelések kereskedelmi ára is megfizethető.

Mi biztosítja az alapos kezeléseket?

A DNS-ekben többféle javítómechanizmus működik, amelyek kifejezetten úgy fejlődtek ki, hogy képesek legyenek helyrehozni az efféle károkat. Ezek a mechanizmusok például képesek visszafordítani a sérüléseket, eltávolítani egy DNS sérült bázisát, elvágni a sérült DNS-eket, vagy eltávolítani egy teljes sérült nukleotidot.

Mindezeknek köszönhetően az UV fénnyel végzett fertőtlenítés célja az, hogy akkora kár keletkezzen a DNS-ben, amelyet ezek a mechanizmusok már képtelenek helyrehozni.

Az RNS javítására nincsenek hasonló mechanizmusok a sejtekben, így az örökítő anyagként RNS-t használó vírusok a sejteknél érzékenyebbek lehetnek az UV sugárzasra.

A fertőtlenítés mértéke

A fertőtlenítést mértékét az inaktiválási arány, más néven „logaritmikus csökkenési érték” (Log Reduction Value, röviden „LRV”) jelzi. A „logaritmikus csökkentés” egy egyszerű matematikai kifejezés, ami arra utal, hogy a kiindulási értékhez képest hány mikrobát inaktivál a fertőtlenítés.

LRV 1: 90%-os csökkentés
LRV 2: 99%-os csökkenés
LRV 3: 99.9%-os csökkenés
LRV 4: 99.99%-os csökkenés

Az UV dózis

Az UV dózis az az UV sugárzás mennyiség, aminek egy mikroba ki van téve a fertőtlenítés során. Az UV dózis az UV sugárzás intenzitásától és időtartamától függ. Az évek során számos gyakori mikroba elpusztításához/inaktiváláshoz szükséges UV dózist sikerült megállapítani. Például a szénabacilus (Bacillus subtilis) esetében például LRV 3-as (99.9%-os) logaritmikus csökkentéshez 60 mJ/cm2 dózisra van szükség, az inflenza vírusa ellen már 2.5 mJ/cm2 elegendő hasonló hatás eléréséhez. Általánosságban a vírusok ellen 1-60 mJ/cm2 baktériumok ellen 10-100 mJ/cm2 szükséges.

UVC LED lámpák a PindurPalota kínálatában

A fentiek alapján tehát, a PindurPalota kínálatában szereplő UV-C LED lámpák biztonsággal és nagyfokú hatékonysággal alkalmazhatóak az élet minden területén, akár a gyermek játékainak, cumisüvegének, tálkájának (stb.) fertőtlenítésére is – természetesen az alapvető higiéniai feltételek megteremtése mellett.

Az általunk forgalmazott UV-C LED sterilizáló lámpa – amelyet mi magunk is használtunk korábban Játszóházunkban és használunk ma is otthonunkban – például 99,9% biztonsággal pusztítja el a baktériumokat, vírusokat, már 3 perc alatt.

Fedezd fel Te is a sterilizálás új dimenzióját, és felejtsd el a több 10 perces kifőzési folyamatokat! Az UV-C LED-del ellátott sterilizáló táskáink pedig külön hasznodra válhatnak akár utazások alkalmával is, hiszen kikapcsolt állapotban sima baba-táskaként funkcionálnak, ha pedig szükségét érzed, bármikor, bárhol néhány perc alatt sterilizálhatod vele babád cuccait.

 

Kattints IDE sterilizáló berendezéseinkért, UVC LED lámpáinkért.