Pindurpalota Blog

Vasárnapi csendes doboz - foglalkoztató és fejlesztő ötletek gyerekeknek

Pindurpalota
Pindurpalota
2022.03.17 11:07
Vasárnapi csendes doboz - foglalkoztató és fejlesztő ötletek gyerekeknek

Vasárnapi Csendes doboz

7 részes blog sorozatunk utolsó része is hasznos és kreatív ötleteket ad ahhoz, hogy a gyermekek részére önállóan végezhető, fejlesztő célú tevékenységeket nyújtsunk minden napra. Az elfoglaltságok a szülőknek egy kis énidőt, a gyerekeknek pedig - a kellemes időtöltés mellett - tanulási lehetőséget biztosítanak. Ne hagyd ki vasárnapi ajánlatunkat sem!

Vasárnapi csendes doboz

Vasárnapi Csendes doboz

Vasárnapi csendes dobozunkba olyan változatos játékokat választottunk, amikkel önállóan is tudnak játszani a gyerekek és mindemellett sokrétű fejlesztési lehetőséget nyújtanak számukra. Van benne kreativitást igénylő elfoglaltság, kézügyességet fejlesztő játék és logikai feladat is. A szórakozás mellett hasznos időtöltést is biztosítanak ezek a játékok.

Disney Hercegnők csillámos foglalkoztató a Csendes dobozban:

A Disney Hercegnők foglalkoztató füzet minden lapja műalkotássá válhat a kislányok kezében. Az előre rajzolt, csillogó lapokon kell kiszinezni a Disney mesékből megismert Hercegnőket színes ceruza, filctoll vagy festék segítségével. Az elkészült alkotásokat akár képként a falra is kitehetitek, de a készletben lévő kis állvány segítségével a polcra vagy az éjjeliszekrényre is állítható. A játék gazdagítja a gyerekek fantáziáját, fejleszti a vizuális érzékelést, a finommotorikát, illetve a szem-kéz koordinációt. Ezen a linken további lányos és fiús változatokat találtok a Kiddo foglalkoztató füzetek között.

Color Peps Jumbo filctoll 12 db-os:

A rajzolás gyerekkorban fejleszti a kreítivitást, a finommotorikát, valamint a szem-kéz koordinációt. Ezek mind-mind segítenek majd a későbbiekben, hogy az írás elsajátítása is könnyebben menjen számukra. Nem utolsó sorban a rajzolás az önkifejezés egy fontos eszköze a gyerekeknél, szinte öntudatlanul rajzolják ki magukból a bennük lévő szorongásokat vagy éppen a vágyaikat, álmaikat. Amennyiben egy színezővel nem szeretnénk keretek közé szorítani gyermekünk képzeletét, akkor adjunk neki egy üres lapot, hogy szabadon alkothasson. A Color Peps Jumbo filctoll készlet 12 db gyönyörű színű, vastag filctollat tartalmaz és kitünően alkalmas arra, hogy a képzeletében lévő képeket papírra vesse. Nyugodtan egyedül hagyhatjuk őt a folyamat során és az sem baj, ha esetleg a ruhájára is kerül egy-két tollvonás, mert az könnyedén kimosható az anyagból.

Fa pörgettyű:

Nekünk felnőtteknek könnyű megpörgetni ezt a kis fa pörgettyűt, de a kisebb gyerekek számára már nehezebb feladat lehet, hogy stabilan és hosszú ideig forogjon a színes kis szerkezet. Sok-sok gyakorlással azonban ők is mesterekké válhatnak, és ha sikerült begyakorolniuk a mozdulatot, akkor akár családi pörgető versenyt is rendezhetünk. A finommotorikus képességek fejlesztése mellett így a versenyszellemet is erősíteni lehet a gyerekekben, és nem utolsó sorban megtanulhatják a háromujjas fogást amivel az írástanulás is könnyebben fog menni nekik az iskolában.

Óvodai gyöngyfűző készlet:

Nem véletlenül került bele Csendes dobozunkba ez a gyöngyfűző készlet, hiszen a sok-sok színes és érdekes forma minden gyermek figyelmét felkelti. A csillagokat, virágokat, gömböket, háromszögeket és négyszögeket formáló gyöngyökből kis kreativitással és sok türelemmel rengeteg érdekes dolog készíthető. Kirakhatnak az asztalra is különböző alakzatokat a gyöngyök segítségével (házat, virágot, űrhajót, stb.), de a kézügyességüket még jobban fejleszti, ha a csomagban lévő zsinórra fűzik fel őket, mint egy láncot vagy karkötőt. Feladatként lehet adni nekik azt is, hogy csak bizonyos színeket vagy formákat fűzzenek fel egymás mellé, így megismerkedhetnek a színekkel és a formákkal is. Számolás gyakorlására is kiválóan alkalmasak a gyöngyök, a gyerekek meg tudják számolni, hogy melyik színből vagy formából hány darab van a készletben. A gyönygyfűző készlet hosszú órákra leköti a gyerekek figyelmét és sokrétűen fejleszti képességeiket.

Kreatív kaparós képkészítő:

Ez a Kreatív kaparós képkészítő elkápráztatja a gyerekeket. A kép felülete egy különleges bevonattal van ellátva, amit a mellékelt műanyag toll segítségével le lehet kaparni így előhívva az alatta lévő szivárvány színű képet. Nehezítésképpen formánként is lehet haladni a képen. Kérjük meg gyermekünket, hogy először csak a holdat és csillagokat kaparja le, majd a növényeket és végül a kis dinoszauruszt változtassa színessé. A toll fogásának begyakorolása és a színező mozdulatok végzése a későbbiekben segítenek neki az írástanulásban. Amikor a teljes kép színessé változott, megkérhetjük gyermekünket, hogy mondja el milyen színeket varázsolt a képre.

Üveggolyó pálya építő:

Olyan, mint egy építőkocka csak sokkal izgalmasabb lesz a végeredmény, hiszen ha jól sikerült a feladat, akkor a megépített pályán a színes üveggolyók gond nélkül tudnak majd végiggurulni. A különböző színes elemeket egymásra téve és a golyópályát beépítve kell létrehozni egy olyan útvonalat, ahol a tekergő elemek végül egy akadálymentes pályát adnak ki. A szórakoztató játék során fejlődik gyermekünk kézügyessége, logikus gondolkozása, kreativitása, illetve megismerheti a színeket és a formákat is. A pálya többször és többféleképpen felépíthető, megépítése sikerélményt nyújt a gyerekeknek.

Montessori szín és forma felismerő játék tojásban:

12 db szétszedhető játéktojás található a tartóban, mindegyik belseje valamilyen formát és színt rejt. Vajon melyik forma hova való? Nem is olyan egyszerű ez a kérdés, mint amennyire mi felnőttek természtesnek vesszük rá a választ. A pici gyermekeknek nehéz, koncentrációt igénylő elfoglaltság megoldani ezt a rejtélyt. A feladat ebben a játékban, hogy megtalálják az egymáshoz illeszkedő párokat és újra összerakják a tojásokat. Ez a kihívást jelentő feladvány hosszú időre leköti őket. A Montessori szín és forma felismerő tojással való játék támogatja a kézügyesség fejlődését valamint serkenti a kreativitást és a logikus gondolkodás képességét. 

Süni fűzőcske - Fa játék:

Süni fűzőcske fa játék egy nagyon édes kis süni formájú fűzős játék melyhez tartozik egy madzag és 6 db gomb melyek feltűnő színük miatt is vonzzák majd a kicsik tekintetét. A sünire lehet a madzag segítségével felfűzni a gombokat. A cél, hogy az összes gomb felkerüljön a süni hátára és a madzag is elég legyen hozzá! Ez a fa játék fejleszti a kicsik finommotorikus képességét, de alkalmas a színek megismerésére is. Feladatként adhatjuk a gyerekeknek azt is, hogy különböző sorrendben varrják fel a sünire a gombokat. Egy sárga, egy lila, egy rózsaszín a felső sorban és mondjuk egy lila, egy rózsaszín és egy sárga az alsó sorban. Ezeket bármilyen variációban lehet gyakoroltatni velük, ezzel hosszú időre lefoglalva őket. Magunknak pedig egy kis szabdidőt nyerhetünk például a vasaláshoz vagy a vacsora megfőzéséhez. 

Fa építőkocka 40 db-os henger alakú tárolóban:

Utolsónak, de nem utolsó sorban egy fa építőkocka válogatást tettünk be a vasárnapi Csendes dobozba. Ez az a játék, amivel biztos, hogy minden gyermek egyedül is remekül eljátszik, hiszen itt nincsenek játékszabályok, a formákat bármilyen sorrendben egymásra lehet tenni. Ha mégis leborulna az építmény, akkor újra lehet kezdeni az építkezést, megtanulva így az alapvető fizikai törvényeket. A különböző színű, méretű és formájú elemekből összesen 40 db-ot tartalmaz a készlet, amikből fel lehet építeni akár egy kisebb várat vagy egy magas tornyot is. Csak a fantáziájuk szab határt az elgondolások megvalósításának. Ha gyermekünk megunta az építkezést, akkor a kockákat számolásra vagy a halmazok kialakításának gyakorlására is lehet használni.