Diszlexia javítás, megelőzés

Diszlexia

A diszlexia egy olvasási nehézség. Előfordulhat, hogy évekig nem ismerik fel ennek a meglétét. A diszlexia egy állapot, mely mellett a legtöbb érintett sikeresen teljesíthet az iskolában, ha személyre szabott fejlesztésben részesül. Ebben a kategóriában megtalálsz minden olyan játékot, melyek ebben segítségedre lehetnek.

Nézet:
Sorrend:

Diszlexia megelőzése játékokkal

Mi az a Diszlexia?

A Diszlexia (Bryant és Bradly 1985-ös definíciója szerint) az írás és olvasás elsajátításának neurológiai alapú nehézsége, amely nem magyarázható értelmi fogyatékossággal vagy a megfelelő oktatás hiányával. Több fontos eleme is van ennek a definíciónak: a neurológiai alap, az hogy a diszlexia független az értelmi képességektől, végül az, hogy nem azért lesz valaki diszlexiás, mert nem megfelelő módszerekkel tanítják írni-olvasni. A nem megfelelő módszerek miatt lehet, hogy olvasási- írási nehézségei lesznek – de az nem diszlexia.

A Diszlexia jelei, és felismerése

Mivel a Diszlexiának genetikai alapjai is vannak, így az olyan családokban, ahol már előfordult diszlexia, érdemes jobban odafigyelni. Kisbabáknál nagyon fontos a mozgásfejlődés. Ha a baba jóval később csinál egyes mozgásokat, illetve ha a mozgásfejlődéséből kimarad a mászás, mindenképpen forduljunk korai fejlesztéssel foglalkozó szakemberhez. A kisbaba korban végzett fejlesztés hihetetlenül sokat segíthet. Óvodáskorban szintén érdemes figyelni a mozgásra, diszlexia veszélyeztetettségre utaló jel lehet mind a nagymozgások ügyetlensége pl. nem tudja elkapni a gyerek a labdát, mind a finommozgások területén lévő elmaradás (itt olyan területekre kell gondolni, amihez “kézügyeség kell”- rajzolás, vágás, gyöngyfűzés, öltözés). Ezenkívül gondot okozhat a gyereknek a testrészeinek megnevezése, a térben (pl. előtt, alatt, fölött) és időben (reggel, este, tegnap, ma, holnap) való tájékozódás. Jellemző lehet még a szegényes szókincs, a beszédmegértés és észlelés zavara is.

Diszlexiások fejlesztése játékkal

Webáruházunkban megtalálsz minden olyan fejlesztő játékot, mellyel a diszlexiás gyerekek fejleszthetőek, vagy maga a diszlexiás állapot kialakulásának a kockázata csökkenthető. Nézz körül a Pindurpalota kínálatában!

Gyarmathy Éva A diszlexia a specifikus tanítási zavar című könyvében többek között olyan természetes fejlesztéseket említ meg, mint a felolvasás, a közös zenélés, a házimunkában való részvétel. Kiemeli azt is, hogy korunkra jellemző egy úgynevezett audiovizuális élmény túlterheltség, ami szintén nem kedvez az olvasáshoz szükséges készségek fejlődésének.

Remek ötleteket, és tanulási segédleteket találhatunk a Sikeres diszlexiás oldalon.

 Mi igyekeztünk ezeken kívül összeszedni a lehető legtöbb segítő játékot. 

Fejlesztő játékok  típusai diszlexiásoknak

Mozgásra ösztönző játékok babáknak

 • Labdák
 • Mini gördeszkák
 • Mászásra ösztönzők

Szókincs fejlesztése

 • Mesekönyvek
 • Verseskönyvek

Beszéd közbeni helyes légzés fejlesztéséhez: 

 • Buborékfújók 
 • Labdalebegtetők

Finommotorikus fejlesztéshez

 • Gyöngyfűzők
 • Gyurmák
 • Csipeszes játékok
 • Vonalvezetők