Montessori játékok

Ebbe a kategóriába azokat a Montessori játékokat gyűjtöttük, melyeknél a gyártót Montessori Mária pedagógiája, filozófiája ihlette meg, az ő munkássága és elvei alapján készültek. Többet szeretnék megtudni a Montessori elven működő játékokról.

 

Nézet:
Sorrend:

A montessori játékok közös jellemzője, hogy arra ösztönzi a gyermekeket, hogy ők maguk fedezzék fel a körülöttük lévő világot. A játékoknak, és a környezetnek, melyben a gyermek és a játékai vannak, ösztönöznie kell őt a spontán, szabad tevékenységre, mellyel önállósodik, megtanulja a tárgyak tulajdonágait, méretét, térbeliségét, formáját, súlyát, ezeknek használatát, elhelyezését. A Montessori játékok méreteiben igazodnak a gyermek méreteihez. Saját időbeosztása szerint, saját tempójában egyedül tud velük játszani. 

Montessori játékok közös tulajdonságai

Ha Montessori játékokról beszélünk, nyilván elsőként a Montessori torony jut mindenkinek eszébe, pedig állítólag azt pont nem is ő találta ki. Azonban az alapelvei erre a játékra is igazak, mégpedig:

  • A gyermek méreteihez igazodik
  • Esztétikus, színes ezzel is inspirálva a gyerekeket cselekvésre
  • Tartalmazza a megoldás kontrollját
  • Meghatározott tanulási céllal jöttek létre, egy bizonyos ismeretre szeretnék a gyermeket ráébreszteni. Például a kisebb nagyobb fogalmára, a színek esztétikus elrendezésére, stb.
  • A gyermeknek önállóan van lehetősége kísérletezgetései révén rájönni a helyes megoldásokra
  • A gyermek önállóan választhat a felkínált tevékenységekből

Tovább->Montessori módszer