Játékkonyhák

A lányos szerepjátékok egyik népszerű kategóriáját jelentik a játékkonyhák. A Pindurpalotában nagyszerű konyhával és főzőcskézéssel kapcsolatos játékokat találsz, amikkel örömmel fognak játszani a gyerekek. Fa- vagy műanyag játékkonyhák, konyhai kiegészítők, evőeszközök, játék élelmiszerek tucatjai találhatóak meg ebben a kategóriában. 

Nézet:
Sorrend:

Játékkonyhák

Miért jó főzőcskézni?

A főzés közös élmény. Az evés mindig is az ünnepek, és a mindennapok része volt. A szerepjátékok révén a gyerekeknél a személyiségfejlődés lép működésbe. Elsődlegesen az érzelmi intelligencia, a szociális kötődés erősödhet a főzös játékok folyamán. Természetesen az alapszabályok gyakorlására is remek alkalmat teremt a közös főzőcskézés, mivel ilyenkor elmondhatjuk például, hogy nem szabad a tűzhelyhez nyúlni, amíg meleg, mert megégethet bennünket. Erre azért is fontos játék közben is felhívni a gyermek figyelmét, mert ez az egyik olyan veszélyforrás, amivel még az egyébként biztonságos otthonokban is találkoznak a gyerekek.

A gyerekek nagyon hálásak tudnak lenni, ha beszállunk a játékukba, főként, ha ők lesznek a főséfek. Eleinte még csak anyát utánozza a gyermek a játékkonyhában, később viszont - ahogy az ismeretei bővülnek - már akár éttermet is berendezhet, leutánozhatja a pincért, a szakácsot, nyithat gyorséttermet, stb. Vendégeket hívhat az asztalhoz, megetetheti a játékbabákat, plüssmacskókat és azt is megtanulhatja, hogy étkezések után el kell mosogatni. Játék közben észrevétlenük gazdagodhat a gyerekek szókincse és javulhatnak a kommunikációs készségeik. 

Főzős játékok

A főzős játékok töretlen népszerűsége annak köszönhető, hogy a gyermekek általában édesanyjukkal vannak otthon, és a legtöbbet látott tevékenység a főzés, és a háztartás vezetése. Mivel a gyerekek utánzás útján tanulnak, így nem csoda, hogy a főzőcskézős játékokkal minden gyermek szívesen játszik.  

A konyhás játékok - bár alapvetően lányos játékok közé szokták sorolni őket - nem csak kislányoknak készülnek. Szeretnénk megnyugtatni az aggódó édesapákat, teljesen természetes, ha egy kisfiú főzőcskézik, vagy kiskonyhával játszik, ettől még felnőtt korában elég macsó lesz! :-) Sőt! A legtöbb világhírű séf is a férfiak köréből kerül ki!

A főzős játékok fajtái:

 • Játékkonyhák
 • Játék konyhagépek
 • Játék edények
 • Játék evőeszközök
 • Játék étkészletek
 • Játék teáskészletek
 • Játék piknik kosarak
 • Játék edényszárítók, mérlegek és egyéb kiegészítők
 • Játék élelmiszerek
 • Szeletelhető gyümölcsök/zöldségek
 • Gyerekeknek való szakácsruha

Játék konyhagépek fajtái:

 • Játék mosogatógép
 • Játék tűzhely
 • Játék turmixgép
 • Játék robotgép
 • Játék kávéfőző
 • Játék teafőző
 • Játék toast sütő
 • Játék kenyérpirító
 • Játék botmixer
 • Játék mikrosütő

Sütős játékok

A sütős játékok ugyanúgy népszerűek, mint a főzösök, hiszen ki ne csábulna el, néhány szeletelhető pizza, egy ínycsiklandozó műanyag süti, fa macaron, vagy egyéb műanyag élelmiszer láttán, amit két aprócska kéz egyensúlyoz felénk egy tálcán, mondván épp most sült ki, muszáj megkóstolnunk, hiszen szívből, szivárványból, és szeretetből készült. 

A sütős játékok közé sorolhatjuk a gyúródeszkákat, ebből kifolyólag sokszor a gyurmákat is. A sodrófákat, a rétegezhető játék süteményeket, és minden sütőben elkészülő finom falatot.

Játékkonyhák gyerekeknek

A játékkonyhák mindig nagy örömet jelentenek a gyerekeknek, mert talán ez az egyik olyan szerepjáték, amiben ha csak pár percre is, de minden felnőttet be lehet vonni. Megnézzük vele mi készül a sütőben, mi van a hűtőszekrényben, megkérjük, hogy főzzön le nekünk egy kávét, vagy a mikróban melegítse meg nekünk a tegnapi maradékot. A Pindurpalotában kapkató játékkonyhák sok esetben tartalmaznak konyhai kiegészítőket, merőkanalakat, leveseskanalat, sószórót, edényeket, esetleg játék élelmiszereket is. Emiatt mindig érdemes alaposan elolvasni a termékleításokat, hogy tudjuk, mi az amire szükség lesz még a főzőcskézéshez, és mit tartalmaznak a főzős játékszettek. 

Játékkonyha fajták

Fa játékkonyha

A fa játékkonyha előnye, hogy általában strapabíró, igényes, könnyen tisztítható. Hátránya, hogy álatalában kissé sematikusak, azaz nem annyira tudnak részletgazdagok lenni, mint műanyag játékkonyha társaik. A fa játékkonyhák is sok esetben tartalmaznak kiegészítőket, mint játék fa edények, evőeszközök, tálalók. Általában van benne mosogató rész, szekrény, és mikrosütő is.

Műanyag játékkonyha

Részletgazdag kialakítás és sok-sok kiegészítő jellemzi a műanyag játékkonyhákat. A színes elemek és a kiegészítő funkciók szórakoztató játékélményt kinálnak a gyerekek számára. A Pindurpalota játék webshopban megtalálható gyerekkonyhákat úgy próbáltuk összeválogatni, hogy mindneki számára megtalálható legyen az ízlésének megfelelő gyerekkonyha. A drágább, komyolabb darabok akár 120 kiegészítővel is rendelkeznek, de az olcsóbb változatok is tökéletesen megfelelnek funkcionalitásban a játék tevékenységnek.

Természetesen, mint minden játék, amihez kéz kell, segíti a gyerekek motorikus készségeik fejlődését. Előbb utóbb, ha sokat főzőcskézik gyermekünk, el fogunk jutni odáig, hogy már nem csak a játék kenyérpirítóval, mosogatóval, játék mikroval akar majd játszani, hanem az igazival is, így ha nagyobb lesz, apróbb konyhai feladatokba is bevonhatjuk, képességeinek megfeleően: kérlek segíts megteríteni, kérlek tölts inni mindnekinek, kérlek segíts meggyúrni a tésztát vagy éppen megpucolni a borsót. Gyermekünk örömmel fog segíteni nekünk!