Pindurpalota Blog

Hogyan fejlesszük kisbabánk készségeit?

Pindurpalota
Pindurpalota
2021.01.07 11:50
Hogyan fejlesszük kisbabánk készségeit?

Hamarosan kisbabád születik majd, és még sok mindenben tanácstalan vagy? Semmi ok az aggodalomra, mind így voltunk ezzel - mégis belejöttünk! :) Engedd meg, hogy tapasztalatainkkal segítsünk. A babaváró party-tól a baba készségeinek fejlesztésén át a kelengyelistáig mindent összegyűjtöttünk Neked, hogy könnyebb legyen a dolgod! :)

Babavárás: egy kis segítség a leendő szülőknek

Életünk egyik legizgalmasabb, és talán leghosszabbnak tűnő időszaka a babavárás időszaka. Amint megtudjuk mi anyukák, hogy úton van a trónörökös, azonnal elhalmoznánk őt mindenféle játékkal, és ajándékkal. Nálunk talán csak a nagyszülők tudják kevésbé tartóztatni magukat.:-) Azonban babonából, elővigyázatosságból - ki hogy hívja - az első időszakban, főként az első trimeszterben még nem szokás a kis jövevénynek előre ajándékokat venni. 

Cikkünkben összeszedtük azokat az alap felszereléseket - továbbiakban kelengye - amikre a babának, és a kismamának szüksége lehet. Webáruházunkban minden olyan baba játék megtalálható újszülött kortól kezdve, ami egy adott korosztály fejlesztési igényeihez szükséges, igazodva a korosztály igényeihez. Mivel mi is gyakorló szülők vagyunk, a lehető leggondosabb odafigyeléssel válogatjuk össze termékkínálatunkat. 

Babaváró buli szervezése

Egy újabb amerikai hagyomány, ami hazánkban is kezd gyökeret ereszteni, az a babaváró buli. Szerencsére nekem is volt benne részem a 2. gyermekemmel a barátaim jóvoltából. Épp a minap kaptam szemrehányást a nagyobbik gyerkőctől, hogy neki hogy-hogy nincs a falán egy kép mindenféle rajzokkal, és szívélyes üdvözletekkel?! Akkortájt, mikor őt vártam, valahogy ez nem jött szóba. A kisebbik gyermekemet azonban már sok-sok anyuka barátnővel együtt vártuk. Aki esetleg nem tudja elképzelni, hogyan is zajlik egy ilyen buli, annak mesélek egy kicsit. 

Nos, hozzávalóként kell egy jó barátnő, aki szervez nekünk babaváró bulit. Nálunk ez úgy volt, hogy áthívott magához, nem tudtam, hogy mire készül, csak megkért, hogy menjek át pletyizni. Mikor megérkeztem hozzájuk, ott várt mindenki, és egyszerre kiabálták, hogy “meglepetés”! Az ajtó felett babás bannerek voltak, mivel tudtuk, hogy kisfiú lesz, ezért cuki lábacskás díszek kékből, és babaváró lufik. Nagyon megindító volt látni, hogy ennyit készülődtek. A barátnőm sütött nekem egy kék marcipán bevonatos tökéletes tortát, amin minden babás dolog szerepelt, cumisüveg, babakocsi, babatalpak, stb. Nagyon szép volt (ezúton is köszi megint, jó visszagondolni rá).

Az elején tisztázták a szabályokat, tilos kimondani az este folyamán, hogy baba! Aki kimondja, az egy perselybe pénzt kellett, hogy dobjon, amit baba alapnak neveztünk el. Nagyjából a fele telt meg mire hazamentünk. A persely azóta is megvan. 

Azt hiszem az egyik legnépszerűbb babaváró buli játékötlet a bébi étel kostóltatás. Leszedték a címkéket, és ki kellett találni, hogy vajon milyen ételt kapok, mikor be van kötve a szemem. Gondolom mondani sem kell, hogy esélytelen kitalálni!

Nálunk beindult a lovi hangulat is, különböző témákban fogadásokat kötöttünk. Hány centi lesz a baba, milyen lesz a súlya, hány napra érkezik meg végül. Természtesen ennek is volt tétje, aki a legközelebb állt a végén a születéskor a valósághoz, ő látogathatta meg először a babát az otthonunkban. (Persze azért a nagyszülőknek volt egy kis protekciója.)

Mint korábban is írtam, a bulin volt egy olyan feladat is, hogy üzenjenek egy rajzzal a babócának. Mindenki rajzolt valamit, és mellé írt egy jókívánságot. A mai napig megvan a gyerkőc szobájában ez a parafa tábla. 

Természetesen volt rágcsálnivaló, meg innivaló, gondolom ezt mondani sem kell. Ami viszont nagyon aranyos volt, hogy kaptam egy vizes pelust, amit háttal el kellett dobnom, hogy kiderüljön, ki lesz a következő kismama a csapatból. Azért kicsit félve dobtam, meg nyúltak utána a többiek, tartva attól, hogy mégsem annyira nedvszívó az a pelus, ha dobálózunk vele.

Forrás: Freepik

Babaváró csomag

A babaváró csomag ugyanúgy a babaváró bulik szerves része, mint a babaváró buli játékok. Mi is kaptunk ajándékokat. Mivel 2. gyermekről volt szó, így az alap dolgok, mint a kádállvány, kiságy, stb már megvoltak. Úgyhogy jött a szokásos pelenkatorta, és a babának a szükséges játékok, úgy mint csörgő, rágóka, zenélő játék, felhúzható játék, alvóka, nyunyi kendő, vagy csücsköző, a szülőktől játszószőnyeg.

Összességében örök emlék, és egy remek nap volt, ezért mindenkinek javaslom, hogy szervezzen a barátnőknek, tesóknak babavárót, mert megéri!

Ha valakinek nincs ötlete, akkor lehet kapni készen babaváró csomagokat, amikben a legalapvetőbb játékok kapnak helyet, mint a csörgők, rágókák. 

Az újszülött baba fejlesztése játékok segítségével

Ahogy a baba megszületik, ugyan lehet, hogy elsőre fel sem tűnik, de napról napra fejlődni fog. A látása, a hallása, a mozgása, a szociális készségei és az agya is. A kiegyensúlyozott fejlődés érdekében mi anyukák nagyon sok mindent tehetünk. Mivel a gyermek természetes megismerő tevékenysége a játék, így a játékgyártók folyamatosan vizsgálják, hogyan hatnak a játékaik a gyerekekre, fejlődésükre, mire reagálnak a legjobban, mivel lehet felkelteni az érdeklődésüket, motiválni a mozgásukat, figyelmüket, gondolkodásukat. Lehet, hogy szülőként elsőre mi nem látunk 2 csörgő között különbséget, de sok esetben az ízlésen túl tudományos különbségek is vannak a játékok között. Például abból kiindulva, hogy a gyerekek jobban el tudják különíteni a kontrasztos színeket, egy időben nagyon sok játék készült fekete fehér színekkel. Azonban a szülők óckodtak a gyerekeknek ilyen komor színű játékokat vásárolni, így az utóbbi 3 év trendjei között már nem igazán találunk ilyen típusú játékokat. Most is sok kontrasztos színű játék van a piacon, de a fekete szín általában kimarad belőlük.

Testérzet fejlesztése

Az újszülött babáknál a ringatás, forgatás, fürdetés, simogatás és az ölelés, azok a tevékenységek, melynek révén a gyermek megérzi a testének a határait, megtapasztalja mi az ami számára kellemes, és mi az, ami kellemetlen. Ha jól reagálunk a baba reakcióira, egy békés, kiegyensúlyozott babánk lesz. Ahogy a baba növekszik, ez a tevékenység kiegészülhet a tornával, lazító masszázzsal, amihez remek segédeszközök a masszázs labdák, röcskös labdák. 

A látás tökéletesítése

Az újszülött képalkotása nem tökéletes. A fényre érzékenyen reagál, az erős napsütésről, és lámpáktól lehetőleg védjük meg a szemét. Ha a baba sötétben alszik, és sírni kezd, ne csapjunk fel minden villanyt a szobájában, hanem próbáljuk meg fokozatosan, először a félhomályban megoldani a problémáját.

Alapvetően is azt tanácsolom, hogy az éjszaka közepén inkább kislámpa, mintsem nappali fény mellett lássuk el őt. Mivel még nem látnak messzire, és nem tudják a színeket rendesen elkülöníteni, lassú mozgásokkal lógassunk a feje fölé kontrasztos színű tárgyakat. Nem szabad megijedni, ha a baba tekintete “elúszik” ez az újszülötteknél természtes. A tudatos fókuszálás pont a látás tökéletesedésének a jele. Érdemes az ébrenléti időszakban játékot tenni a kiságyba, amit szemügyre vehet, ennek a pozícióját azonban változtassuk. A mozgó, hangot adó játékok nagyobb eséllyel birják rá a gyerekeket a fejük elfordítására. Eleinte azonban még csak az a cél, hogy a fókuszálás, és a megfelelő képalkotás kialakuljon. A csillogó játékok, de akárcsak egy karácsonyi dísz is érdekes lehet a kiságy szélére akasztva. Eleinte csak lóg, később azonban fokozatosan, lassan mozgassuk, hogy legyen lehetősége követni a szemével a tárgyakat. Amikor a gyermek már nagyobb, és tudja a szemével a tárgyakat követni, előbb utóbb eljut odáig, hogy meg is akarja mozdítani, fogni a tárgyakat. Az erre való motivációban a játszószőnyegek segítenek. 

A játszószőnyegek (kis szőnyeg, fölé lógatott játékokkal) nagyságrendileg 0-5 hónapos korig lesznek a mindennapjaink részei, hiszen az ébren töltött időt alapvetően jobb a kiságyon kívül tölteni, ingerekkel ellátni a gyermeket, ösztönözni a nyúlásra, fogásra. Később amikor már a forgást akarjuk ösztönözni, akkor a játszószőnyeget elcsomagolhatjuk.

Szem-kéz koordináció

Próbáljunk a mindennapokba olyan feladatokat beiktatni, ami a kéz és szem közötti koordinációt fejlesztik. A kezébe teszünk valamit, és a szeme elé emeljük. A kezét tegyük össze a szeme előtt, majd nyissuk szét.

A hallás

Ugyanaz az irányelv az újszülötteknél, hogy az erős, hirtelen, és hangos zajoktól, akárcsak a fénytől óvni kell a babákat. A szociális fejlődésükhöz, ahhoz, hogy megismerjék a világot, az anyanyelvüket azonban sok-sok dalra, mondókára, beszélgetésre van szükségük. Sokszor van úgy vele az anyuka, mintha magában beszélne, de ez nincs így. Ha nincs már olyan téma, amit a babával meg ne beszéltünk volna, jöhetnek a mesekönyvek, és a tárgyak nevükön nevezése. Nézd itt a nyuszi. Ez a nyuszi füle, stb. A zene jótékony hatásáról már korábban írtunk, azonban az újszülött babák mellett lehetőleg ne egésznap szóljon valami, fokozatosan szoktassuk hozzá a zenéhez őket, eleinte elég a napi ¼, vagy ½ óra. A legjobb, ha a zene mellett mi is énekelünk, és ő látja a szájunk mozgását, és hallja a hangunkat. 

Ebben az időszakban elengedhetetlen eszöz a csörgő, amivel a gyermek figyelmét lehet a hangot adó tárgy irányába terelni. A kezében lévő maracas, vagy kézi csörgő pedig mozgásra ösztönzi őt, hiszen észreveszi majd, hogy az ő mozgása, és a hang között kapcsolat van, ő miatta jön létre. 

Az érzelmi fejlődés

A sok kedves beszéd, az ölelés, a sírásra való azonnali reagálás kialakítja a gyermekben a biztonság és a kötődés érzését, ami a későbbi élete folyamán meghatározó lesz a számára. 

Az önálló játék

Saját kényelmünk, és a gyermek érdeke is azt kívánja, hogy időnként a gyerkőc önállóan is elfoglalja magát, és játékai, játéktevékenysége lekösse őt, elmélyedjen benne. Ezeknek az önálló játék időknek az idő múlásával egyre hosszabbnak kellene lenniük. Az egyik játék az újszülötteknél, a kiságyforgó, amit nézegethetnek. Az önálló békés szemlélődést, ismerkedést, nem szabad megzavarni sem nekünk, sem az ismerősöknek. Ez nem jelenti azt, hogy egy újszülöttet magára hagyhatunk, ezek az időszakok felnőtt szemmel nagyon rövidek, 1-2 perc, aztán ha ügyesek leszünk, 5 éves korára akár fél órát is eljátszik magában. Később, mikor már fogni tud, és az önkénytelen fogóreflexet a tudatos markolás felváltja, előbb utóbb a baba rájön arra, hogy a tárgyakat a szájába tudja venni, a szájához tudja húzni. Ez a számára megnyugtató érzés, és a normális tanulási folyamatának, az orális korszakának a része. A cumik, a rágókák, a csücsközők, a hűthető rágókák ezekben az időszakokban lesznek nagy hasznára. 

A baba fejlődésére folyamán egy idő után eljut arra a szintre, hogy nyúlni kezd a tárgyakért, ezt a nyúló mozgást serkentik a játszószőnyegek. Azonban amikor kinövi a hidas szőnyegeket, már a mozgásra ösztönző kelj fel jancsik, és a guruló tárgyak fogják őket arra motiválni, hogy átforduljanak, majd kúszni kezdjenek egy-egy játékért. 

Mint ahogy az előzőekben igyekeztünk összeszedni, minden egyes terület foglalkozást, és kitartó munkát igényel a gondviselőktől, ami ugyan elsőre fárasztónak, és nehéznek tűnhet, de tulajdonképpen felnőtt életünk egyik legcsodálatosabb időszaka ez a fárasztó fél év. 

Mire van szüksége egy újszülött kisbabának? 

Természetes, hogy szeretnéd, ha kisbabádnak mindene meglenne mire megérkezik. Ez nem csak neki fontos, de valójában Neked is az: ebben a gyönyörű, ámde igen kimerítő időszakban nem árt, ha minden kéznél van, amire szükséged lehet! 

És hogy mik ezek? Összeállítottunk egy alap kelengyelistát, amit itt megtekinthetsz: 

Kelengyelista leendő szülőknek – vagy minden, amire a kisbabádnak szüksége lehet!