Pindurpalota Blog

Farsangi játékötletek otthonra

Pindur Anett
2024.01.16 11:00
Farsangi játékötletek otthonra

Farsangi játékötletek otthonra

Maskarások, bolondok rázzátok a kolompot!
Takarodjon el a tél, örvendezzen aki él!

A tavasz közeledtével mindenki készül a farsangi ünnepi időszakra, amikor elűzhetjük a hideg telet, és vidáman várhatjuk a megújulást jelentő tavaszt. Ez az időszak tele van jókedvvel, kacagással és megannyi mulatsággal. Ha gyermekeink vannak, akkor mindenképpen érdemes farsangi mulatságot rendezni a számukra, ahol a megfelelő játékötletekkel felpezsdíthetjük a hangulatot, és még színesebbé varázsolhatjuk a farsangi ünnepkört. Ebben a blogbejegyzésben bemutatunk néhány kreatív ötletet, amelyek segítségével otthon is felturbózhatjátok a hangulatot.

Mi is az a Farsang?

Kezdjük az elején, és tisztázzuk, hogy tulajdonképpen mikor is van farsang. A farsang az advent után következő időszak, amely január 6-án, a vízkereszt nevezetű ünnep után kezdődik. Farsangkor a gondok és rossz szokások szimbolikus elűzésére törekedtek. A téltemetés, a fűzfaágakkal való csapkodás mind egy jellegzetes módja annak, hogy a tavaszt köszöntsük. A farsangi időszakot különböző mulatságok, jelmezbálok és vidám felvonulások kísérik, amelyeken sokan részt szoktak venni.

Farsangi játékötletek

Farsangi dekorációk otthonra

Ha nem szeretnénk kimozdulni, akkor saját otthonunkban is rendezhetünk farsangi mulatságot barátaink, családunk számára. Az első lépés, hogy a házunkat vagy a lakásunkat farsangi hangulatba öltöztetjük. Ehhez egy kis kreativitásra és néhány egyszerű eszközre van szükségünk. Például színes papírokból és krepp papírból könnyedén elkészíthetünk különböző dekorációkat, amelyek felidézik a farsangi hangulatot. A gyerekekkel együt például készíthetünk belőle boszorkány lépcsőt, vagy pompomot.

Gyerekekkel közösen készített dekorációk mindig örömteli pillanatokat jelentenek. Készíthettek közösen legyezőket színes papírokból, amelyek a ház különböző helyeire fűzhetőek fel. Ezen kívül összefűzhettek színes krepp papírokból készült girlandokat és lufikkal is megtölthetitek a szobát, melyek igazán ünnepivé varázsolják a helyiséget.

Farsangi dekoráció

Kreatív jelmezek

A farsangi jelmez kiválasztásánal csak a képzeletünk szabhat határt. Ha Te magad szereted az egyszerűbb megoldást, és úgy érzed, hogy a megfelelő kézügyesség sem adott ahhoz, hogy saját kezűleg készíts el egy jelmezt, nézz szét webshopunkon, ahol számos jelmez és jelmezkiegészítő közül válogathatsz. Természetesen ha kreatív vagy és Te szeretnéd elkészíteni a magad vagy gyermeked jelmezét, akkor már a készülődés során is hangolódhattok a farsangra ezzel a klassz szülő-gyermek programmal.

Farsangi vers

A farsangi vers is segíti az ünnepre való hangolódást. Az egyik kedvenc versünk a Farsang van. 

Weil-Jákob Márta

Farsang van

Farsang van ma,
szól a nóta,
pingvintáncot
jár a fóka.

Bokázik az
elefánt,
az ormánya
csupa ránc.

Gyere te is,
táncolj hát,
kezdődik a
mulatság!

Farsangi zenék

A mulatsághoz a jó zene is elengedhetetlen. Gryllus Vilmos Maszkabál albuma minden gyereknek szokott tetszeni. Íme egy kis ízelítő belőle: 

Farsangi fánk

A farsangi ünnepeket nehéz elképzelni finom ételek nélkül. Az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb ilyen étel a farsangi fánk. A fánk elkészítése önmagában is egy vidám és interaktív tevékenység, amelyet a gyerekekkel is kiválóan lehet csinálni. Az interneten számos recept közül válogathattok. Ha elkészült a fánk tálaljátok ki ízlésesen, hagyjátok kihűlni, majd ízlelőbimbóitokat kényeztetve fogyasszátok el a finomságot, már jelmezbe öltözve.

Felhő fánk recept:

2 bögre liszt
2 tojás
1 nagy tejföl
1 sütöpor
3 evökanál cukor

Keverjük össze a hozzávalókat, és utána már csak olajba kell kisütni, majd vanilliás porcukorba forgatni.

Farsangi fánk

Farsangi játékötletek otthonra

Ha otthoni mulatságot tervezel a gyerekeknek, érdemes játékokkal is készülni, hogy igazán emlékezetes legyen a buli. A játékokat természetesen csak ötletként adjuk, alakítsátok a ti igényeitekhez és létszámotokhoz.

Lufi levegőben tartása - Alkossatok csapatokat, 2-3 gyermek legyen egy csapatban, álljanak körbe és fogják meg egymás kezét. Minden csapat kapjon 1 (idősebb gyerekeknél akár 2) lufit, ezt kell a levegőben tartani úgy, hogy a csapat tagjai nem engedhetik el egymás kezét. Az a csapat nyer, akinek a lufija(i) a legtovább játékban maradnak.

Pingvin a jégtáblán (újság tánc) - Minden gyerek kapjon egy újságpapírt, ez lesz a jégtábla. Zenére kell táncolni úgy, hogy közben nem lépnek le a kis pingvinek a jégtábláról. Az újságpapírt minden egyes zene megállításnál félbe kell hajtani. Lehet nehezíteni a játékot, ha a gyerekeket párba állítjuk. Az a pingvin nyeri a játékot, aki a legtovább fent tud maradni a jégtáblán.

Fánkevő verseny - Feszítsetek ki egy madzagot, amiről könnyen le lehet lógatni a lyukas fánkokat. A gyerekek feladata, hogy a kezük segítsége nélkül megegyék a fánkot. Ha nem szeretnétek, hogy a gyerekek lógatott fánkot egyenek, akkor egy tányérba is kitehetitek az ennivalót, amiből szintén meg tudják enni kéz nélkül.

Megy a kalap vándor útra - Szerezzetek be egy farsangi kalapot, fejfedőt. Indítsatok el egy zenét, a gyerekek pedig kezdjék el továbbadni a kalapot a soron következő gyereknek. Allítsátok meg a zenét. Akinek a fején éppen ott a kalap, kiesik a játékból.

@pindurpalota Farsangi jelmezek és kiegészítők érkeztek a Pindurpalotába! Gyere nézz körül, ha nincs még ötleted, hogy minek öltözzetek, vagy keress rá a konkrét elképzelésre. Beöltözni nem csak Farsangkor, Halloweenkor jó móka, hanem szülinapokon, és a hétköznapok szerepjátékai alkalmával is! Keress cuki állatos jelmezeket, érdekes foglalkozásokat, jópofa kiegészítőket nálunk! #pindurpalota #jelmez #farsang #beöltözés #CapCut ♬ Clumsy Clown - Cute Music for Kids

Tánc ping-pong labdával - Állítsátok a gyerekeket párba, majd adjatok minden párnak 1-1 ping-pong labdát. A labdát helyezzék be a homlokuk közé, majd indulhat a zene. A gyerekeknek úgy kell táncolni, hogy a ping-pong labda nem esik le a földre. A zenét időnként állítsátok meg, ekkor a gyerekeknek is szoborrá kell változni. Az a páros nyeri a játékot, aki nem ejti le a ping-pong labdát, és nem mozdul meg a szoborrá változás alatt.

Öltöztető játék - Válasszátok a gyerekeket 2 csoportba. Minden csoportnak adjátok oda a már előzőleg összekészített ruhákkal és kiegészítőkkel teli dobozt. Minden csoportból válasszatok 1-1 gyereket, akit majd fel kell öltöztetni a ruhákba és szabjatok meg egy időkeretet. Az a csapat nyer, aki több ruhát fel tud adni a kiválasztott gyerekre.  

Farsangi játékötletek

A farsangi ünnepségeteket egyéb programokkal is feldobhatjátok. A gyerekek nagyon szokták élvezni a csillámtetoválás készítését, valamint az arcfestést is. Reméljük, hogy ezzel a blogcikkel adtunk egy kis támpontot, mivel is tölthetitek a farsangi időszakot, és Ti magatok is jókedvűen fogjátok elűzni a telet.

Képek forrása: Freepik