Pindurpalota Blog

Fejlesztő játékok babáknak

Pindurpalota
Pindurpalota
2023.04.26 10:50
Fejlesztő játékok babáknak

Fejlesztő játékok babáknak

0-12 hónapos korig összeszedtünk sok-sok fejlesztő játékötletet és tudnivalót a babák fejlődéséről. Mely játékokkal lehet belőlük a legtöbbet kihozni, hogy idejében megkezdődjenek a nagymozgások, beinduljon később a beszéd, és a logikus gondolkodásban is jók lehessenek? Cikkünkből kiderül.

Fejlesztő játékok babáknak

Míg egyesek úgy gondolják, hogy a játék csak szórakozás, mások tisztában vannak vele, hogy az első évek a csecsemő fejlesztése szempontjából kulcsfontosságúak. Az egyik legjobb módja ennek az elősegítésére a megfelelő fejlesztő játékok kiválasztása. Azonban nem minden játék megfelelő minden korú baba számára, és fontos tudni, hogy mire van szüksége egy 1 hónapos, 3 hónapos, 6 hónapos vagy 12 hónapos babának.

1 hónapos babák fejlesztő játékai

Az első hónapban a babák még főként alvással és evéssel foglalkoznak. Azonban az is fontos számukra, hogy érzékeljék a külvilágot, és egyes játékok segíthetnek ennek elősegítésében. Figyeljünk a testérzet fejlesztésére ringatással, forgatással. Simogassuk, gyengéden masszírozhatjuk is őket. Tornáztassuk fürdés után gyengéden. 

Az újszülött baba képalkotása az első napokban még nem tökéletes. Erős fénytől védjük őt, de változtassuk a fényviszonyokat, akár megfordíthatjuk a kiságyában. Ha mutatni szeretnénk valamit, azt vigyük közel hozzá.

Az erős, hirtelen zajoktól is kíméljük meg őt! A beszéd, énekszó, mondóka, dúdolás fontos része a fejlődésének, így keressünk olyan témákat, amiről tudunk hozzá beszélni.

A sok mosoly segít az érzelmi fejlődésben. A biztonságérzet, és az érzelmi kötődés kialakítása az egyik elsődleges feladatunk. Szükség lehet kiságyforgóra, felhúzható alvókára. 

Játékötletek babáknak Pinterest táblánkon több videós, és képes játékötletet is mutatunk babáknak.

Természetesen a 2 hónapos babákkal is foglalkozunk, külön videóban. 

Az önálló játék kialakulására is kell időt szánni. Akaszthatunk a kiságy fölé érdekes dolgokat, origamit, lufit, amit megmozgat a levegő. A kiságy mellé lehet olyan kontrasztos képeket tenni, amit önállóan is megszemlélhet. 

 

3 hónapos babák fejlesztő játékai

Ebben az időszakban a babák már kezdenek jobban mozogni de továbbra is támogatást igényelnek az izmaik erősítéséhez. Az időzített játékok, napi rutin kialakítása nagyon fontos. Időérzékük még sokáig nem lesz, de eseményekhez tudnak kötni történéseket. Például egy adott dal, rituálé az alvásidőt tudja jelezni számukra. A játszószőnyegeken való tornáztatás segíthet nekik a mozgásuk koordinálásában és az erősítési folyamat elősegítésében. A Pindurpalota tiktok oldalának 0-1 éveseknek szóló lejátszási listán komplett videósorozatban mutatjuk meg a teljesség igénye nélkül azokat a fejlesztő játék tevékenységeket, melyeket például egy 3 hónapos babával tudunk játszani. Természetesen folyamatosan töltünk fel termékajánlókat is. A 4 hónaposok fejlesztő játékai többek között itt is elérhetőek.

A 3-5 hónapos időszakban ahogy napról napra ügyesedik a baba, nyúlni kezd a tárgyakért, megtanul átfordulni. Az önálló játék, és a jó alvási rutin kialakításához a közös játékot, ne a kiságyban végezzük, hanem másik helyen! 

Ismertessük meg különböző tapintású anyagokkal, például pamut, szövet, plüss, cirógathatjuk az arcát tollpihével. Ezekkel tudjuk stimulálni a bőrön keresztül az érzékelést. 

A szemek fókuszálását elősegíthetjük kontrasztos játékok mutogatásával. Ha a baba nyitott rá, próbáljuk gyakorolni, hogy a tekintetével kövesse az adott tárgyat!

A hallási figyelem fejlesztése érdekében hívjuk fel a figyelmét egyre több hangra, mellyel a környezetében találkozhat. Hallottad a kismadarat? Mit mondott? Csip-csip? Próbáljuk rávenni, hogy forduljon a hang irányába.

Az érzelmi életet a dögönyözés, szeretgetés, közös fekvés "elmélkedés" is elősegíti. Akár összebújva táncolhatunk is a babával. 

Az önálló játéknál ne tegyünk elé egyszerre minden játékot, hanem egyszerre csak 2-3-at, hogy legyen ideje mindent megnézni, megütögetni, esetleg a szájába venni. Olyan tárgyakat is megmutathatunk neki, ami nem az övé, de nem jelent számára veszélyt. Például műanyag kistányér. Ebben a korban szükség lehet játszószőnyegre, csörgőkre, rágókákra, kelj fel jancsi babákra. 

A közös játéknál pedig olyan dolgokat is mutathatunk neki, ami még nem neki való, de megtalálható a lakásban, hogy meg tudja szemlélni. Például szivacsot, amit össze lehet nyomni, vagy papírt, amit elszakíthatunk, vagy összegyűrhetünk, virágot, amit megszaglászhatunk, porszívót, amivel felszedjük a piszkot, és zajt csaphatunk vele. Természetesen, itt nagyon kell figyelni, nehogy a szájába vegyen valamit. Játszhatunk bújócskát, elbújik az alvóka a takaró alá, majd előbukkan.

Fontos fejlesztési terület az utánzás. Kezdjük mindig az egyszerűbb mozgásokkal. Először a mosolyt, nyelv kidugását utánozzuk, majd később a fejfordítást. Egy idő után ő is fogja ezeket viszont utánozni. 

Egy kis ízelítő, hogy mit tudhatsz meg a videókból az itt leírtakon kívül a játéklehetőségek 5 hónapos babákkal videóból:

6 hónapos babák fejlesztő játékai

Ebben az időszakban már elkezdenek ülni, általában már megy a forgás is, és egyre érdeklődőbbek a körülöttük lévő világ iránt. A fogzás során is megnövekszik a rágási igény, ezért a rágókás játékok nagyszerű választások lehetnek. Az egyszerű, színes és különböző formájú játékok, amelyeknek hangjuk és textúrájuk van, szintén nagy segítséget nyújthatnak a baba fejlesztéséhez.

Figyeljünk, hogy olyan játékokat adjunk neki, amit a szájába is bevehet. Sokszor ennek a korosztálynak például műanyag kisállatokat adnak, de ezeken általában 3 éves korhatári besorolás van, pont azért, mert ezeken vagy apró lenyelhető részek vannak, vagy szúrnak, vagy a festék, amivel le vannak kezelve nem alkalmas arra, hogy a baba rágcsálja!

6 hónapos kor után szükség lehet puha építő játékokra, mint például a Clemmy. Zenélő játékokra, amit maga is nyomkodhat. Labdákra, melyeket eldobhat. Hintára, amiben el tud lazulni. 

7 hónapos babák fejlesztő játékai

Amikor a baba kúszni kezd, a legfontosabb, amire figyelnünk kell, hogy biztonságban legyen elég helye kúszni. A ruhája kellőképpen kényelmes legyen. Például egy farmer akkor is zavaró, ha éppen a hordozóban van, mert nem tudnak a helyes nagymozgások megfelelő szabad mozgás által kialakulni. Nagyon fontos, hogy minél kevesebbet legyen például járókában, amibe kapaszkodva túlságosan hamar fog felállni, és esetleg kimaradhat a mászás, ami viszont a későbbi összehangolt mozgáshoz nagyon fontos. Keresztdominanciát okozhat, esetleg kétkezességet, ami írási nehézségekhez is vezethet.  

A beszédfejlesztést elősegíthetjük a hangutánzó szavakkal, a kulcsszavak ismétlésével, a ritmikus mondókázással, a mozgásos játékokkal, a hallási figyelem fejlesztésével. A beszédkedv felkeltésével.

Az önálló, elmélyült játék kialakulása miatt érdemes már ettől a kortól bevezetni a csendes doboz módszert, amiről korábban már írtunk.

Próbáljuk az utánozó készséget fejleszteni. Dícsérjük, ha valamit utánunk csinál. Utánzásra alkalmas fejlesztő feladatok: cuppantsunk neki puszit, tanítsuk meg pápát integetni, ütögessünk tárgyakat. 

A 8 hónapos babáknál már valószínűsíthető, hogy mászni kezd. Ha a mászás mégsem jönne össze, akkor sincs veszve semmi, mert egy törölközőt téve a baba hasa alá, kissé megemelve, motiválhatjuk őt, hogy mászni kezdjen. Ha már kezd ráérezni, akkor akár egy mini gördeszkát is alá tehetünk. 

9 hónapos babák

Kezdődik a felállás, persze a babák más ütemben fejlődnek, de nagyjából innen már bizton számíthatunk rá, hogy valamibe belekapaszkodva a baba előbb-utóbb fel fog állni. Ebből lehetnek nagy esések is, sírások, balesetek. 

Fontos, hogy a mászást, a lehető legjobban begyakorolja a baba.

Guríthatunk neki labdát, előjöhetnek lassan az első szerepjátékok. Az etetés lesz az feltehetőleg, amit majd megpróbál a baba leutánozni valamelyik játékával.

Ebben a korban a passzív szókincset bővíthetjük a séták során sok beszéddel, de ha erre nincs lehetőség, akkor képeskönyvekből is mutogathatunk például kisállatokat, melyeknek elmondjuk, hogy milyen hangja van, vagy akár hangutánzó játékok segítségével is megismertethetjük az állathangokkal.

Játszhatunk olyat, hogy a baba mögé ülve, hol egyik, hol másik irányból bújunk elő. Kukk! Ez egy remek móka lesz a babával. 

Tehetünk kisebb ételeket, mint például a köles golyót egy tányérkába, amit fel tud csipegetni, és önállóan el tudja fogyasztani. A szabadban adhatunk neki leveleket, hogy gyűrögesse.

Szociális téren is egyre több dolgunk lesz. Társaságba járva megismerkedik a többi babával, gyermekkel, akiknek a viselkedésére reagálnia kell valahogy. 10-11 hónapos korban elmehetünk a játszótérre, de van aki már korábban is kiviszi a babát, hogy például a hintát kipróbálhassa. A játszótér egy nehéz terep ebben segíthet Novák Ferenc a Játszórér és Viselkedés című cikkében. A szociális kompetenciákon túl azonban a kézügyesség, egyensúly érzék fejlesztésére is lehetőséget biztosít a játszótér, így még ha nehéz is nekünk ott lenni szülőként, érdemes megfontolni, hogy elvigyük a gyermekünket néha. 

Tanítsuk meg neki, hogy a megnevezett testrészeket megmutassa. Építhetünk neki akadálypályát, ahol végigmászhat. Nagyon sok új játéka lehet, összerakható játékok, montesszori csészék, edények, amire fedőt tehet. Bábozás közben lehet a téma az altatás, vagy a látogatás az orvosnál. 

Megtanul húzni játékokat amit egy madzagra köthetünk. Figyelni kell, hogy ne legyen túl hosszú a madzag, nehogy balesetet okozzon!

Gyakorolhatjuk a rövid utasításokat, hozd ide, tedd le, engedd el. Utánzással rávehetjük a gyerekeket, hogy emelje fel a kezét a magasba, vagy hajtsa le a fejét a párnára. 

9 hónapos kortól jó, ha van babakocsira akasztható játékuk, esőcsinálójuk, bébi pop-it-juk, gurulós játékuk, fürdős játékuk. 

12 hónapos babák

Montessori tornyok, formabeillesztők, képeskönyvek húzós játékok mind jól jöhetnek ebben a korban, de jól jöhetnek a hinták, bébi taxik, kismotorok is. 

A babák ebben a korban már kísérletezhetnek az önálló evéssel is.

A megfelelő játékok kiválasztásával, könnyen és hatékonyan segíthetjük a baba fejlődését. A fejlesztő játékok kategóriánkban babáknak válogattunk össze fejlesztő játékokat. A termékek mellett megtalálható az ajánlott korosztály, és hogy mely fejlesztési területeket érinti pozitívan az adott játék.