Pindurpalota Blog

Mi az a Csendes doboz?

Pindurpalota
Pindurpalota
2022.03.11 15:08
Mi az a Csendes doboz?

Mi az a Csendes Doboz?

Tulajdonképpen egy egyszerű ötlet, ami sok egyszerű, ám mindennapos problémára megoldást kínál, nekünk szülőknek, mikor otthon vagyunk a gyermekünkkel. Mikor otthon vagyunk, egy folyamatos nyomás van a legtöbb édesanyán. Játszani hív a gyerek, de főzni kellene, el kéne rámolni a mosott ruhát, de mégsem hagyhatom magára. Figyelni kéne rá, hogy fejlődjön is, jó lenne megtanítani önállóan játszani, node mikor, és hogyan csináljam meg a saját dolgomat?

Olvasd el blog cikk sorozatunkban, "Miben segítenek a csendes dobozok?"!

A csendes dobozokról általában

Milyen probléma miatt van szükség a csendes dobozra?

Csendes dobozokIsmerős az érzés, amikor otthon vagytok a gyerkőccel, mert beteg, vagy mert még nem jár közösségbe, vagy egyszerűen csak szünet van, és ő "nem tud egyedül, nélküled eljátszani 5 percet sem"? Igényli is a folyamatos figyelmet, és nem is mered egyedül hagyni egy percre sem, mert az otthonotokat mint egy hurrikán a feje tetejére képes állítani 2 perc alatt. Folyamatosan rendetlenség van.

Ismerős az az ézés, hogy kiszaladsz teregetni, és mire visszaérsz az összes ruha már ki van dobálva a szekrényből? Kiszaladsz megkavarni a pörköltöt, már bekente testápolóval a plüssöket? Keresel valamit a hűtőbe, mire visszafordulsz, már minden csupa liszt, hisz ő segít egy kicsit főzni neked. Ismerős az, hogy amíg te egy percre elfordulsz, már a macska be van zárva a fiókba, a hugica arca körbe van rajzolva filccel, és még a homlokán is bajusz van? 

Közben neked viszont dolgoznod, tanulnod, háztartást vezezni is kellene, elpakolni a tiszta edényeket. Mit kezdhetünk hát, ezzel a nehéz, ám szinte minden kisgyermekes családban előforduló problémával?

Ami álalában nem jön be, hogy teleszórjuk a gyereket játékkal, fejlesztő játékkal, hogy foglalja le magát. "Node miért nem képes elfoglalni magát? Annyi játéka van". Sok szakember szerint a túlkínálat is okozhat gondot. Emellett azért ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy a gyerekeknek bátorításra, és a szülei figyelmére is szüksége van. 

Ha azt szeretnénk, hogy a gyermek megfelelő ütemben fejlődjön, igyekezzünk az arany középutat megtalálni mindenben! A figyelemben, az együttlétben, a játékban, az önállósodásban, a tárgyi dolgokban is.

Mi is sokat törtük a fejünket, hogyan is lehetne segíteni ezen a helyzeten. Ha bent hagyjuk a szobában, szinte biztos, hogy a játékok 50%-a szoba közepére kerül szétszórva, aztán lehet veszekedni, vagy pakolni

Mi az a csendes doboz?

A mi megoldásunk, ami lehetőleg sok családban beválik majd, a csendes doboz. A csendes doboz egy sima doboz, lehet kartonból, lehet átlátszó, lehet műanyag, mindegy. Ebbe a dobozba összeválogatunk a gyereknek 6-8 játékot, amivel önmaga is el tudja foglalni magát. Olyan játékokat érdemes beletenni, ami felfedezésre ösztönzi, amivel kiélheti a kreatívitását, szórakoztatja és tanítja őt, de mégis egyedül is el tud vele lehetőleg hosszabb időszakokra mélyedni. Ezeknek a játékoknak nem kell feltétlenül újnak lennie, a dobozba legtöbbször régebbi játékok kerülnek, valamiféle szisztéma szerint, de érdemes időről időre 1-1 új dolgot is belecsempészni.

Hogyan kezdjünk neki a csendes doboz összeválogatásának?

Próbáljuk végig gondolni azokat a tevékenységeket, amik a gyermekünket leköthetik, és a korosztályának megfelelnek. Szinte minden óvodás, bölcsis gyermek szereti például az építő játékokat, a fűzőcskéket, a kirakósokat. Néhányan nem annyira szeretnek rajzolni, mások viszont nagyon is kreatívak. Legyen a dobozban olyan kreatív alapanyag, amiből ő azt csinál, amit szeretne. Nyilván egy 2 évest ne hagyjunk egyedül ragasztóval, és ollóval, de esetleg papírt, vastag ceruzát, ujjra húzható zsírkrétát kaphat, ha biztonságosnak ítéljük meg, és fél szemmel azért rá tudunk nézni.

Legyenek benne fejlesztő játékok, és szórakoztató játékok is mindenképpen!

A mostani csendes dobozoknál mi igyekeztünk egy széles korosztály igényeit lefedni, de mikor ti összeállítjátok majd a sajátototokat, javasoljuk, hogy a gyermek életkorához passzoló dolgokat pakoljatok bele. Legyen benne kihívás, de azért sikerélmény is. Ti ismeritek a gyermekeiteket, és a képességeit is, de ne felejtkezzetek meg róla, hogy nagyon hamar nőnek, és napról napra egyre ügyesebbek.

Mit ne várjunk el a csendes doboztól?

Ez sem csodaszer, és nem minden gyermek egyforma, van amelyiknek be fog jönni ez a módszer, és van amelyiknek nem. Ne gondoljuk, és ne is várjuk egy kisgyerektől, hogy veszünk neki egy csomó játékot, és ő onnantól egyedül tölti a napját, és önfejlesztő üzemmódba kapcsol. A csendes dobozok célja inkább a fokozatos önállósodásra való szoktatás, és egy lehetőség, hogy esetleg később egyre több időt vissza tudjunk magunknak csenni. A pici gyerekeket nem lehet felügyelet nélkül hagyni, emiatt hagyjuk, hogy a dobozával követhessen bennüket, és ott játszon lehetőleg a közelünkbe. Ha kérdése van, vagy elakad, elmegy a kedve, vagy csak dicsekedni szeretne, akkor nézzünk rá, vagy ha tehetjük, üljünk le mellé, így újra vissza lehet terelni a figyelmét a játékra.

A csendes doboz játék szabályai

Mi van a csendes dobozban?

  •  Alapvető szabály, hogy sosem jó a gyerekeket "menj játszani" felkiáltással elküldeni, mert 1 perc múlva sarkon fordul hozzánk. Ha rászánunk azoban 1-2 percet, megmutatni neki, hogy mivel hogyan tud játszani, mivel mit lehet még csinálni, akkor ő is szeretné majd - általában egyedül is - kipróbálni ezeket a tevékenyésgeket. Amikor elmerül ezen tevkenységekben, akkor jött el a mi időnk, hogy finoman kihátráljunk a kisasztalkája mellől a saját teendőink felé.

  • 1 nap 1 doboz. Nem nyitogatjuk a következőt! Ezzel az a cél, hogy ne unja meg az összes játékot egyszerre, meg legyen a vágyakozás, és várakozás élménye. Ha túl sok játék van egyszerre a gyermek előtt, nem igazán tud egyikben sem elmélyülni, hiszen mindegyiket egyszerre akarja majd.

  • Előre kell tisztázni a gyermekkel, hogyha már nem játszik, mindent vissza kell pakolnia a dobozba! Ezzel tudjuk őt rendszerességre, rendszerezésre, rendre szoktatni. Nem kell emiatt aggódni, ha először nem megy, előbb utóbb megszokja, ha kitartóak vagyunk, és ezt természetesnek vesszük. A bölcsödékben is elpakolnak a gyerekek maguk után. 

  • Más játékokkal is játszhat, ha elunja a dobozát, de a következő napi az csak másnap következik. 

Ötletek csendes dobozba hétfőtől vasárnapig

A Pindurpalotában összegyűjtöttük az első 7 napos ötlet kavalkádunkat. Nézzétek meg, mi miket pakoltunk bele a lehetséges hétköznapi elfoglaltságok közé! Ezeket vagy hasonló termékeket mindig találtok a Pindurpalotában, ha valami nagyon megtetszene, de nincs az otthoni készletben.