Pindurpalota Blog

Gyereknapi játékötletek otthonra

Pindur Anett
2023.05.09 10:20
Gyereknapi játékötletek otthonra

8+1 ötlet otthoni gyereknapra

Ha nem juttok ki az idén semmilyen gyermeknapi rendezvényre, mutatunk néhány otthon is kivitelezhető mókás játékötletet, ami a gyerekeknek egy felejthetetlen élményt ad majd.

A gyermeklét a legboldogabb időszak az életünkben, valószínűleg minden ember egyetért ezzel. Éppen ezért nem meglepő, hogy a gyerekeknek szánt események oly nagy népszerűségnek örvendenek világszerte. Az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb ünnep a gyereknap, ami minden évben május utolsó vasárnapján kerül megrendezésre. 

Gyermeknap otthon - Ötletek, ha otthon töltenéd a gyereknapot

A gyerekek számára nem csak az iskolai, óvodai és városi rendezvények jelenthetik a szórakozás és a játék lehetőségét. Számos játékot lehet otthon is játszani gyereknap alkalmával, amelyek egyaránt lehetnek beltéri és kültéri játékok is. Azonban az otthoni játékok kiválasztása olyan kihívás lehet, amelynek során nem csak a játékok kiválasztása nehéz, de a megfelelő játék- és fejlesztési környezet megteremtése is. Ez a cikk néhány ötlettel szolgál, hogy segítsen az otthoni játékok kiválasztásában és megteremtésében, ha nincs kedvetek kimozdulni a városi forgatagba.

Tavasz végén -bízva a jó időben- nézzük meg, hogy milyen játékokat játszhatunk a szabadban, de néhány közülük a lakásban is kivitelezhető lehet.

  • Futóverseny, akadálypálya

A futóverseny egy egyszerű játék, amelyet a gyerekek imádnak, ugyanakkor kiválóan fejleszti a mozgást és az ügyességet is. Ahhoz, hogy a verseny izgalmas és szórakoztató legyen, egyszerűen készítsünk ki egy start- és célvonalat. Lehetőségeinkhez mérten készíthetünk a gyerekeknek akadálypályát is, felhasználva a lakásban például székeket, asztalokat, kint padokat, labdákat, bólyákat. Ha van nagy felület, ahova tudtok rajzolni, oda is tudtok készíteni akadálypályát aszfaltkréta segítségével. Bent pedig lehet egy óriási papír, amit a festékboltban árulnak. Használhattok emellett maszkoló szalagot is, térelválasztóként leragasztva a padlóra. Érdemes zenét is kapcsolni, ami még inkább feldobja a hangulatot. A lenti videón mutatjuk, hogy mi korábban milyen akadálypályát csináltunk, amit aszfaltkrétával készítettünk.

  • Bowling - műanyag flakonnal és gumilabdával

A labdajátékok nem csak szórakoztatóak, de kiválóan fejlesztik a gyermekek koordinációját és a mozgását. Rakjatok ki műanyag flakonokat, és a labda elgurításával próbáljatok meg minél többet leborítani. Ezek a játékok nem csak szórakoztatóak, de kiváló lehetőséget nyújtanak arra is, hogy a gyerekek társaikkal együtt dolgozzanak, ami pozitív hatással van a csapatmunkára. Ha flakon helyett rendes játékot szeretnél, nézd meg teke készletünket. 

  • Célbadobás - ruháskosárba, vagy üres konzerves dobozokra

Mindenki fogjon meg egy plüss állatkát, és kezdődhet a célbadobás. Minden körben növeljétek a távolságot, hogy egyre izgalmasabb legyen a verseny. Ha plüssök helyet karikákat dobálnátok, nézzétek meg karikadobáló célbadobó játékunkat. Kislabdával is lehet gyakorolni a célbadobást, nagyobbakkal pl kiürült konzervesdobozokra, amit színes papírral bevonva vidám smile arcokat is lehet belőlük kialakítani, akár a gyerekekkel közösen is.

  • Célba lövés - Vízipisztollyal.

Ha van lehetőségünk, feszítsünk ki egy takarót, pólót amin látszik a vízfolt. A cél az, hogy eltaláljuk a vízipisztollyal az anyagot. Ha nehezíteni szeretnénk, a feladat lehet pl.: egy mosolygó fej lerajzolása a vízipisztoly segítségével. A célba lövést kedvünk szerint variálhatjuk. Lőhetnek a gyerekek lelógatott lufikra, műanyag flakonokra is. Ha van kis medencénk, akkor papír hajókat is csinálhatunk, amiket a vizipisztollyal lőve kell átlökdösni a másik oldalra, de vigyázni kell, hogy nehogy túl sokszor találjuk el, mert akkor elsüllyed.

  • Tojás/krumpli sétáltatás kanállal

Tegyük a krumplit (a bevállalósabb anyukák használhatnak tojást is), egy kanálba. A gyerekeknek el kell szállítania az ételt a célba anélkül, hogy az leesne. Nehezíthetjük a játékot a szem bekötésével. További egyensúlyozó játékot találsz a pinterest oldalunkon. Ha nem szeretnétek valódi étellel játszani, használhattok műanyag ételeket is.

  • Keksztorony

Adjunk a gyerekeknek pár db háztartási kekszet. Feladatuk az, hogy a homlokukra tornyot építsenek. A leggyorsabb, legmagasabb torony győz!

  • Tánc újságpapíron

Mindenki kapjon egy újságpapírt. Kapcsoljunk zenét és kezdődhet a tánc, az újságpapírról nem szabad lelépni! Időnként állítsuk meg a zenét, ekkor hajtsuk mindig félbe a papírt. Az nyer, aki úgy táncolja végig a dalt, hogy nem lép le az újságról.

  • Kincskeresés

Rejtsünk el a kertben kincseket, apró meglepetéseket a gyerekeknek. Rajzoljunk hozzá térképet, hogy még izgalmasabb legyen a játék. Ezt a játékot játszhatják a gyerekek egyedül, de akár csapatban is. Ha nincs kert, vagy kicsi a lakás, akkor homokgyurmába is rejthetünk apróságokat.

  • Limbó (hintó) - Az elmaradhatatlan

Fogjunk meg egy seprűt, felmosót és kezdődhet a limbó! Ki tud átmenni alatta anélkül, hogy hozzáérne?


A játékok mellett nagyon fontos a jókedv és a vidámság is, ami elkíséri a gyerekeket az egész nap során. Ezek fokozásához elengedhetetlen a csillámtetkó, arcfestés, buborékfújás, a zene és a finom nassolni valók gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, amit ízlésesen szolgálhatunk fel a kínáló tálakban. Szervezhetjük a bulinkat meghatározott tematika alapján is, pl.: jelmezes buli.

 

Ennek a napnak a gyerekek körül kell forognia. Lehet, hogy nagy lesz a hangzavar, nagy kupi marad ránk estére, de biztosan felejthetetlen élményt ajándékozunk gyermekünknek egy otthoni gyereknapi bulival.