Pindurpalota Blog

Óvodai beszoktatás: dolgok, amiket elvárnak a pedagógusok, ha óvodába készül a gyereked

Pindurpalota
Pindurpalota
2021.01.07 11:27
Óvodai beszoktatás: dolgok, amiket elvárnak a pedagógusok, ha óvodába készül a gyereked

Ovis korba lépett gyermeked, és már meg is van a beiratkozás? De vajon gyermeked készen áll-e már az ovis életre? Van néhány dolog, amit a pedagógusok elvárnak már az első ovis évben, így ezekre érdemes odafigyelned! Természetesen mindez a gyerek javát szolgálja.

Ovis korban a gyerek tudjon beszélni

A beszédfogyatékos gyerekek nem tudják kifejezni magukat, és ez nehézségeket okoz nekik. Bár az intézmények felveszik őket, de frusztráltabbak lehetnek azok a gyerekek, akik nem tudják a többieknek, és az óvó nőknek elmondani a problémáikat.

Ennek egy speciális verziója a mutizmus. A mutista gyerekek nem beszélnek az oviban, azonban otthon igen. 

Az ovis gyerek legyen szobatiszta!

Az óvoda nem egészségügyi intézmény. A tele pelus veszélyes hulladék, aminek a tárolására nincsenek felkészülve az óvodák, és kapacitás sincs arra, hogy a gyermekeket pelenkázzák. Én is tapasztaltam ebből konfliktust a szülő és az óvoda között. A 3 éves gyermek még pelenkás volt, és a szülők elmondása alapján a nyári szüneteben hiába próbálkoztak a gyerek nem akarta megszokni a wc-t, bilit. Emiatt az óvoda jelezte a szülőnek, hogy márpedig itt az ideje, hogy a pelus lekerüljön, amin a szülő megsértődött. Ez egy teljesen másik történet, nem is ehhez a cikkhez tartozik, de valahogy úgy fogalmazták meg, hogy a “Saját magunk kényelme nem szabad, hogy felülírja a gyermek érdekeit”.  A gyermeknek pedig az önállósodás az érdeke. Szóval még akkor is, ha a gyerkőc éjjel többször pisil is be, az óvódának az az álláspontja, hogy nem adjuk vissza rá a pelenkát, ha egyszer lekerült róla. Akinek egyébként ilyen gondja van, ajánlom figyelmébe Jo Frost a Szuperdada könyvének a Szobatisztaság fejezetét.

Az elválásra való felkészítés

A nyári szünetben lehet a nagyszülőkhöz vinni a gyerkőcöt, vagy apához, mert meg kell szoknia azt, hogy nem vagyunk mindig együtt. Természetesen senkinek nem megy zökkenőmentesen az elválás – még nekünk, szülőknek se – de érdemes minél jobban felkészíteni erre a gyermeket (és magunkat).

A türelem fontos az óvodában! 

Az óvoda elvárása, hogy a gyerek tudjon türelmes lenni, és várni, mert bizony az oviban nem tud az óvónő egyből pattanni, ha a kis 3 évesünk valamit szeretne.  

Az időérzéket is érdemes kialakítani

A beszoktatásnál nagyon fontos, hogy a gyerkőc megértse az idő múlását, és tudjon távlatokban gondolkodni. Anya délután jön, nem most azonnal. Ezt meg kell tudnia érteni, és elfogadni.

A gyerek tudja jelezni testi szükségleteit

Az óvoda elvárja, hogy a gyermek tudja jelezni a testi szükségleteit. Folyik az orra zsepit kér, pisilnie kell, szól. Éhes, elmondja, hogy enni szeretne.  

És tudjon önállóan étkezni

Mivel 30-32 gyermek is lehet 2-3 gondozóra rábízva, mindenképpen elvárás, hogy a gyerkőc tudjon egyedül étkezni.

Fogadjuk el a regressziót! 

Előfordulhat, hogy a beszoktatás ideje alatt a gyermek fejlődésében regresszió áll be. A már szobatiszta gyerek újra bepisil, dadogni kezd, újra cumit kér, nyafogósabbá válik. Ezek normálisnak mondható pszichés tünetei a leválásnak. Nem jelenti azt, hogy az óvónő bántja a gyermekünket. Normális lefolyása 2-3 hét, maximum 1 hónap. 

Anya, ne sírj! 

Ez az egyik legnehezebb kérés a pedagógusok felől. Az elválás, annak elfogadása, hogy a mi kis pöttömkénk már megnőtt nehéz, és fájdalmas gondolat, ami egyben büszkeséggel is tölti el a szívünket. Ha azonban a gyermek azt látja, hogy mi sírunk megijed, és oda a bizalom az óvoda iránt. Ahogyan nem segít az sem, ha mikor távozunk, vagy megérkezünk az arcunk tele van aggódással, és féltéssel.

Ha kíváncsi vagy a mi beszoktatós történetünkre, hasznos tippekkel és tanácsokkal, a beszoktatást segítő játékokkal, ITT elolvashatod!