Pindurpalota Blog

Szabadtéri játékok szerepe a kisgyermek fejlődésében

Pindurpalota
Pindurpalota
2021.05.05 13:48
Szabadtéri játékok szerepe a kisgyermek fejlődésében

Szabadtéri játékok szerepe a kisgyermek fejlődésében

Milyen szerepe van a gyermek életében a  szabadtéri mozgásnak? Milyen hétköznapi eszközök segíthetik fejlődését?

Szabadtéri játékok szerepe a kisgyermek fejlődésében

Vitathatatlan, hogy a felgyorsult élet hatással van a gyermekek életére is. A modern technikának köszönhetően -ami számos előnnyel is jár-, a gyerekek túl sok időt töltenek a monitor előtt, fejet lehajtva, mobilozva. A csípőizületük ezáltal megrövidül, válluk előre esik, romlik a testtartásuk, látásuk. Szociális életükre is kihatással lehet, ha csak az online térben kommunikálnak, ismerkednek.

A szabadtéri játékok nemcsak élettanilag, fizikailag, de szellemileg is pozitív hatással bírnak. Az udvari játékok a friss levegőn a nagymozgások fejlesztésére alkalmasak, de ugyanúgy a kis motoros készségek is fejlődnek, miközben az izomzat és az immunrendszer is erősödik.

Emlékezzünk vissza gyerekkorunkra, mikor még tv-t is alig néztünk. Legtöbb időnket a szabadban töltöttük labdázással, hintázással. Aszfaltra rajzoltunk kővel és krétával, ugrálóköteleztünk, gumival ugráltunk, kavicsokkal célba dobtunk. Csapatokat verbuváltunk és fociztunk, kidobósoztunk, tollasoztuk, homokvárat építettünk. Ezek a játéklehetőségek ugyanúgy megmaradtak, csak valahogy az időnk fogyott el..., vagy mások a prioritások? Pedig, ha tudatában lennénk mennyi előnye van:

Erőnlét fejlődése: A rendszeres és változatos mozgás erősíti az izmokat, javítja a keringést, ezáltal erősödik az immunrendszer is. 

Szocializálódás: A játék közben barátokat szerzünk, megtanulunk alkalmazkodni, másokra odafigyelni, döntéseket hozunk, szabályokat alkotunk és problémákat oldunk meg közösen.

Önbizalom erősítés: A szabadtéri játék során mindig akadnak olyan kihívások, amiket teljesítve a gyerekek legyőzik félelmeiket. Legyen szó hintázásról, csúszdázásról, mászókára mászásról. Mivel ez spontán, a saját szórakozásunk céljából választott tevékenység, így külső nyomás és elvárás nélkül szerzett örömforrás, megfelelési kényszer nélkül.

Fejlődik a kreativitás: A változatos körülmények kreativitásra késztetnek, újabb és újabb ötletek megvalósítására ösztönöznek. 

Tanulás: A mozgás fontosságát nem véletlenül hangsúlyozzák a szakemberek, a teljes testtel begyakorolt nagymozgások, a különböző ritmusjátékok alapját képezik azoknak a funkcióknak, amelyek az iskolai tanulás során szükségesek lesznek. A teljes testtel végrehajtott mozgás már zsigeri szinten alapozza meg az írás, olvasás, számolás készségét.

Forrás: Freepik

Íme néhány példa arra, hogy a legegyszerűbb játékok is milyen fizikai aktivitásra késztetik a gyereket:

  • Aszfaltkréta:  Örök kedvenc játék, ami számtalan lehetőséget kínál. Rajzolj kincses térképet, szivárványt, virágokat, ugróiskolát, akadálypályát és ugrálj! Egy játék alkalmával fejlődik a finommotorika, a kreativitás és erősödik az izomzat.   

  • UgrókötelezésJátszható egyedül, vagy barátokkal, ugrálhatsz egy lábon, vagy két lábon, előre vagy hátra. Fejleszti a koordinációt, erősíti a core (törzs-has-hát) izmokat, barátokkal játszva erősíti a szociális kapcsolatokat. 

  • Hintázás:  Az egyik legintenzívebben fejlesztő mozgásforma, mely az egyensúlyérzék, mozgáskoordináció, ritmusérzék, téri tájékozódás mellett a ringató mozgások miatt is nyugtató hatással van gyermekre, felnőttre egyaránt. Na és kinek lesz kaposzta a feje?

  • Labdázás:  Közkedvelt játék, amit lehet dobni, pattogtatni, rúgni, gurítani, vagy akár ütni is. Bármelyik módját is választjuk, garantáltan hatással lesz a szem-kéz, szem-láb koordinációra, téri tájékozódásra, gömbérzékelésre, és erősíti, fejleszti a testi és idegrendszeri funkciókat is. Akár egyedül, akár párban, de csapatban is indulhat a foci, kosár, vagy a kidobós!

  • Ütős játékok:  A tollasozás, beach ball-ozás, pingpongozás, teniszezés javítja a reflexet, hirtelen irányváltásra késztet, fokozza a gyorsaságot, folyamatos koncentrációt tart fent. 

  • Homokozás:  Miközben kreatívitásukat élik a gyerekek, addig a kézben lévő kisizmok összehangoltan működve fejlődnek a szem-kéz koordinációval együtt. Készíts homokvárat, áss egy gödröt, szitáld és formázd a homokot, alkoss szabadon! 

  • Ügyességi, célbadobós játék:  Fejleszti a gyerekek logikai készségét, térlátását és a fegyelmezett összpontosítás miatt segít a hosszantartó koncentrálásban is. 

Gyerekkori szokásaink kihatnak felnőtt életünkre is. Amennyiben gyerekként megszokjuk a rendszeres sportolást és ez rutinszerűvé válik, úgy lesz része a mindennapjainknak is. Azok a gyerekek, akik úgy nőnek fel, hogy természetes számukra a mozgás, azok felnőtt korukban is törekednek majd az egészséges életmódra. Nem csoda, hogy még az orvosok is receptre írják fel a szabadtéri mozgást. 

Összefoglalva tehát, teljesen mindegy, hogy fogócskázunk, labdázunk, fára mászunk, vagy frizbizünk. A lényeg, hogy napi szinten tartsuk a sport/szabadtéri aktivitás által karban az elménket és a fizikai állapotunkat.