Pindurpalota Blog

Szombati csendes doboz - foglalkoztató és fejlesztő ötletek gyerekeknek

Pindurpalota
Pindurpalota
2022.03.17 07:00
Szombati csendes doboz - foglalkoztató és fejlesztő ötletek gyerekeknek

Szombati Csendes doboz

Ha nem tudod, hogyan szabadíthatnál fel egy kis időt magadnak, itt a megoldás. Önállóságra szoktató kreatív ötletek egy dobozban. Úgy foglalhatod le vele a gyermeket, hogy közben te is szabad lehetsz. Mindenképp olvasd el ezt a blogbejegyzést, ha érdekel mit ajánlunk szombatra!

Szombati csendes doboz

Szombati Csendes doboz

Erre a napra is rengeteg jó ötletünk van. A csendes dobozoknak az a lényege, hogy önálló tevékenységre, elfoglaltságra ösztönözzön és ne a TV előtt ülve teljen az idő. Ezért most is került a dobozba építő, foglalkoztató és többféle kreatív játék. Minél változatosabb a doboz összetétele, annál tovább foglalja le magát vele a gyermek. Ezt figyelembe véve a következő termékeket válogattuk össze.

Matató táska - matatókönyv:

A "matató" dolgok már önmagukban is sokrétű elfoglaltságot jelentenek a kicsiknek. Elég a kezükbe adni és már el is felejtett minket a gyermek. Ráadásul jó sokáig tart minden kis anyagot, csatot, gombot, fűzőt felfedezni. Közben pedig észrevétlenül fejlődnek a finommotorikus készségei, a szem és kéz koordinációja. Az a legjobb benne, hogy bárhol játszhat vele, hiszen nincs nagy helyigénye. Itt egy rövid videó erről a kis kompakt foglalkoztató táskáról:

Fa játékok:

Tartósságuk miatt a fából készült játékok mindig jó választás és nem utolsó sorban környezetkímélő is.
A memória egy klasszikus játék, amit mindenki ismer. Ez a játék legnagyobb segítség az emlékezőképesség fejlesztésében.

A Fogd ki! játékkal egyszerre ismerkedhet számokkal, színekkel, csipeszes, illetve mágneses horgászbotos kifogással. Nagy örömet okoz, ha sikerül kifogni az összes halat és méhecskét. A csipesszel való munka kiválóan előkészíti a terepet a grafomotorikus feladatokhoz. 

A formabedobó játék nagyon hasznos, segít a koncentráció kialakulásában, amíg megkeresi a formák megfelelő helyét, ahova be tudja illeszteni.

Építőkocka készlet:

Bármilyen építő játékból nagyszerű dolgok születhetnek. A különböző színű és formájú elemekből készült kreálmányoknak csak a képzelet szabhat határt. Egy szivacs építőkockának nagy előnye, hogy könnyű, ezért nem jár hangzavarral és sérülést sem tud okozni a gyerekeknek, így 3 éves kortól bárki örömét lelheti benne. 

A gyerekeknek adhatunk is feladatokat, például, hogy csoportosítsák valami alapján az építő elemeket, de biztos, hogy fel is találják magukat. Az ovis gyerekeknek a legjobb szórakozás, ha minél magasabb tornyokat építhetnek, a bölcsiseknek pedig, ha eldönthetik a tornyokat. 

Kreatív készletek:

A kicsiknek olyan élénk a fantáziája, hogyha elé raksz egy üres lapot egy vízfesték készlettel, biztos lehetsz benne, hogy tud rá mit festeni. A kicsiknek érdemes nagyobb méretű papírokat adni, A3-ast, mert könnyebben tudnak vele alkotni.

A Quilling gép is remek választás lehet. Ennek a papírcsík technologiás játéknak van már egy gombnyomással működtethető gépe, amit a kisebbek is biztonsággal használhatnak. Ugyan először meg kell mutatni neki, hogyan működik, de ha elsajátította a használatát, akkor sokáig el tudja foglalni vele magát. Különböző formákat készítve színes képeket alkothatnak. Nagyon jól fejleszti a kézügyességüket. Még több quilling technikás termékért erre a link-re kattintsatok. A lenti videóban pedig azt láthatjátok, hogy milyen egyszerű használni ezt a gépet: