Montessori játékok

Montessori játékok kategória

Olyan fejlesztő játékot keresel kisbabádnak, ami egyben szórakoztató és érdekes is számára? A Montessori játékok kategóriában megtalálod a híres pedagógiai elven készített toronyépítő vagy vízöntögető játékot is, a többi fejlesztő játék mellett. Mindegyik játékra jellemző a tartós és biztonságos kialakítás, valamint pozitívumuk még, hogy elférnek a csöpp kezekben.

„Segíts nekem, hogy magam csinálhassam!”

(Maria Montessori)

Nézet:
Sorrend:

A Montessori módszer alapelve, módszertana

A Montessori módszer a gyermek tiszteletére épül. Maria Montessori szerint minden gyermekben él a cselekvési vágy és a világ megismerésének igénye, ennél fogva biztosítani kell számukra a spontán, szabad tevékenység lehetőségeit, a megfelelő környezetet. A gyermek maga végezzen el mindent, ami fejlődését elősegíti, önmaga alkossa meg képzeteit, fejlessze érzékszerveit, építse fel tudatát. Az öntevékenységhez a pedagógiai célok megvalósításához szükségesek a nevelés tartalmát hordozó, önerősítésre, önfejlesztésre épülő speciális fejlesztő eszközök. A Montessori pedagógia rendszerben a következőképpen alakul a tanulási folyamata: próbálkozás – gyakorlás – képesség kialakulása – tudás. 

A Montessori játékok

A Montessori játékok mindegyike érzékszervi fejlesztésen keresztül megvalósuló játék, illetve munkaeszköz, melyek egytől egyig cselekvésre motiválják a kicsiket. Minden ilyen jellegű játék magában hordoz egyfajta problémamegoldást, és önellenőrzési lehetőséget is. A Montessori játékok nagyszerűsége egyszerűségükben rejlik. Ilyenek például a kicsiknek készült toronyépítő játékok, melyek lényege, hogy a különböző méretű és színű karikákat a megfelelő sorrendben helyezzék fel egy rúdra. A kicsik először a színes karikákat fogdossák, rakosgatják, nézegetik, megtanulják a kicsi és nagy közötti különbséget, majd idővel felfedezik, hogy a karikákat a megfelelő nagyságrendi sorrendben a rúdra helyezhetik. Mindezek közben fejlődik a színek, formák megismerése, a szem- és kézkoordináció, a finommotorikus készség és a logikus gondolkodás. Montessori sok eszközt úgy fejlesztett ki, hogy rakosgatásukkal előkészíti a gyermek kezét a finommotorikus mozgásra, mely később elengedhetetlen az írás elsajátításánál. A Montessori játékok mind azon az elven működnek, hogy a gyerekek többféle szinten tudjanak velük játszani, és a játék során önmagukat fejlesztik azáltal, hogy új összefüggésekre jönnek rá.

A Montessori játékok közös tulajdonságai

  • Méretükben a gyermekek kezéhez igazodnak
  • Esztétikusak, szépek, anyagukban és színükben egyaránt, ezáltal is cselekvésre motiválják a gyermeket
  • Meghatározott ismeret, vagy képesség kialakítását segítik elő
  • Tartalmazzák a megoldás kontrollját
  • Tartósak, higénikusak, tisztántarthatóak.

A Montessori játékok leggyakoribb fajtái

  • Különböző gombokkal, csatokkal, cipzárral, szalagokkal, szíjakkal ellátott keretek
  • Vízöntögetős játékok
  • Öntögetős, rendezgetős játékok
  • Toronyépítő játékok.