Zenélő játékok

Zenélő babajátékok

Igazán jó játékot keresel a kisbabádnak? Válogass zenélő babajátékaink közül, és garantáltan örömet fogsz okozni velük. A zene a szórakozás mellett észrevétlenül tökéletesít számos képességet. Örömzenéljünk hát gyermekeinkkel, és hagyjuk őket kibontakozni, elmerülni a hangok világában! A zene egyidőben hat a két agyféltekére, hangolja azok működését. Formálja az értelmet és az érzelmeket, tökéletesíti a mozgást, az észlelést és segíti a szociális érést.

A ritmus javítja a figyelmet, a koncentrációt, a határozottságot és a beidegző képességet. Számos kutatás összefonódásokat mutat a zenei, és a matematikai érzék együttjárásáról. 

Nézet:
Sorrend:

Zenélő babajátékok: készségfejlesztés hangokkal, babakorban

Mi a legjobb módja annak, hogy felkeltsük egy kisbaba figyelmét és érdeklődését? Naná, hogy a zenélő babajátékok! Ezek az élénk színű, kedves és biztonságos, hangot kiadó vagy zenélő babajátékok minden bizonnyal kisbabád kedvencévé válnak majd!

 

De mire is jók pontosan a zenélő babajátékok?

A zenélő babajátékok varázsa éppen az általuk kiadott hanghatásban rejlik. A kisbabák számára a készségfejlesztés még a legapróbb mozdulatokban rejlik: amikor a baba a játék felé fordítja a fejét, később pedig kis kezével a játék után nyúl az mind-mind fontos pontja a készségfejlesztésnek, mozgásfejlesztésnek.

Ehhez persze nem kell, hogy feltétlen zenéljen egy játék – de nem is árt. A kellemes csilingelő hangok, a zenélő babajátékok ugyanis még nagyobb figyelmet kapnak a babáktól! A kiságy fölé akasztva, vagy a játszószőnyegen – a lényeg, hogy a baba számára jól látható helyre kerüljenek elhelyezésre ezek a zenélő babajátékok, így biztosan nem fog unatkozni!

 

Zenélő babajátékok az ébrenlét időszakában

A zenélő babajátékok használatát két csoportra bonthatjuk attól függően, hogy mi a célunk vele. Az első és legfontosabb természetesen a készségfejlesztés. Az ezt megcélzó zenélő babajátékok az ébrenlét időszakában kerülnek felhasználásra: vibráló színük, kedves hanghatásaik felkeltik a babák figyelmét, és – legalább néhány percre – le is kötik azt.

Ez nem csak anyának ad néhány „szabad” percet, de a babának is értékes készségfejlesztő: a mozgó zenélő babajátékokat a kicsi ugyanis követi szemével – amellyel fejlődnek a szemizmok – majd feléjük fordul, később pedig utánuk is nyúl. A baba növekedésével a zenélő babajátékokon keresztül láthatod, hogyan fejlődik a kicsi: a végén már ő maga is fel tudja húzni a zenélő babajátékot, ami a mozgáskoordinációban is fontos szerepet játszik.

 

Zenélő babajátékok elalváshoz

Sok szülő hagyja, hogy gyermeke a kiságyban is „játsszon”, és sokan vannak, akik azt vallják, hogy a kiságy csak alvásra való. Mindegy, melyik csoportba tartozol, egy biztos: az élénk hangú zenélő babajátékokat jobb az ébrenléti időre korlátozni, hiszen stimulálhatják a babát, és nehezebb lehet ez elalvás.

Van azonban rengeteg olyan zenélő babajáték is, amely kifejezetten az elalvás segítésére jött létre: ezek kellemes, dallamos hangokat hallatnak, és valóban a kiságy fölé akasztandóak! Az elalvást segítő zenélő babajátékok segítségével kisbabád könnyebben hozzászokik a rutinhoz (ha megszólal a zenélő babajáték, az az alvás ideje!), nyugtató hangja pedig elálmosítja a kicsit. Fontos azonban, hogy még az ilyen elalvást segítő zenélő babajátékok is újra felkelthetik a baba figyelmét, ezért amikor már kezd elszenderülni, érdemes kikapcsolni a hanghatásokat.

 

Zenélő babajátékok nagyobb babáknak, gyerekeknek

A fent említett zenélő babajátékok nagy része kisebb babáknak készült, de természetesen a zenélő játékok a későbbiek során is fontos szerepet játszanak. Még a baba kúszását is segíthetik: hiszen olyan érdekes, hogy muszáj utánuk menni! A nagyobb babáknál már zenei készségfejlesztésről is beszélhetünk a különböző játék hangszereken keresztül.