Készségfejlesztő

Készségfejlesztő játékok

A készségfejlesztő játékok hozzájárulnak a különböző alapkészségek megfelelő fejlődéséhez, lehetővé teszik a térlátás és képfelismerés, a finommotorikus, és egyéb meglévő képességek javulását, melyek a későbbiek során gyermekként, felnőttként egyaránt hasznunkra fognak válni.

Kínálatunkban mindenféle fejlesztőjáték megtalálható, melyeket különböző csoportokra bontottunk az egyszerűbb eligazodás/választás érdekében. Puzzle, Logikai társasjátékok, intelligencia növelő, kompetencia javító játékok, fa gyöngyök, fűzős játékok, szövőeszközök és egyéb kreativitást és kézügyességet, illetve alapkompetenciákat fejlesztő termékek széles válaszékban állnak a rendelkezésedre, ha átböngészed a Pindurpalota készségfejlesztő játékok kategóriáját.

Nincs ilyen termék.
Keresendő kifejezés
Keresés típusa
ÉS (mindegyik szó szerepel)
VAGY (bármely szó szerepel)
Keresés kategóriában
Összes kategória
Miben keressen
Név
Cikkszám
Rövid leírás a termékről
Termék részletes tulajdonságai
Egyéb választható tulajdonságok
Termék paraméterek
Minimális ár
Ft
Maximális ár
Ft

A készségfejlesztő játékok csoportosítása

A készségfejlesztő játékokat többféleképpen csoportosíthatjuk. A Pindurpalota webáruház készségfejlesztő játékok kategóriájában összefoglaltuk azokat, melyek a gyermekek fejlődésénél véleményünk szerint a legfontosabbak. Segítségként az alábbi bekezdésekben külön taglaljuk a különböző készségek jelentését, és hogy azokat milyen típusú játékok fejlesztik. Reméljük ez a kis leírás segít majd eligazodni pedagógusi végzettség nélkül is! Természetesen, ha kérdésed merülne fel a termékekkel kapcsolatban, akkor ügyfélszolgálatunk készséggel áll a rendelkezésedre. 

Családi és szociális készségfejlesztés

Ezeknek a készségfejlesztő játékoknak a célja, hogy a későbbiek során a gyerkőcök könnyebben be tudjanak illeszkedni a családi, iskolai életbe, társadalomba, ne legyen számukra nehéz a megfelelő viselkedés, az illemszabályok betartása, és a különböző szociális problémák kezelése, megoldása. A saját érzelmeik felismerése, megnevezése ugyanúgy ebbe a csoportba tartozik, ami sokszor még felnőttként is nehézséget okozhat számunkra, amikor például, nem tudjuk megfejteni, hogy egy-egy szituációban miért válunk frusztrálttá, dühössé.

Családi és szociális készségfejlesztő játékok

Minden játékot ide sorolhatunk, amivel egy társaság vagy az egész család együtt játszhat: ide tartoznak a különböző társasjátékok. A szociális készségfejlesztést kisebb korban a mesekönyvek, majd a szerepjátékok, utánozós játékok segítik a gyerekek körében. Pl.: babák, autók, bábok, konyhai készletek, orvosos játékok…stb. 

Finommotorikus készségfejlesztés 

A finommotorikus készségeink fejlettsége az élet minden egyes területén megmutatkoznak, emiatt nagyon fontos, hogy gyermekünk ezen készségeinek a fejlődését a lehető legjobban megalapozzuk.  

A finommotorikához tartozik az egyik legfontosabb részkészség is, a a grafomotoros készség, mely az iskolába lépéshez szükséges, hogy az írást könnyebben megtanulhassák a gyerekek. A készségfejlesztő játékokkal erősíthetjük a bal vagy jobbkezesség dominanciáját, az ujjak egymástól független mozgatását, melyek az aprólékos mozdulatoknál is a hasznunkra fognak válni.

A kéz és szemkoordináció fejlődéséhez is számos rávezető játékot találsz kínálatunkban. Részletes leírást a grafomotorikáról itt találsz:

Miért fontos a gyerekek életében a grafomotorikus fejlesztés? 

Finommotorikus készséget fejlesztő játékok 

A finommotorikus készségeket fejlesztő játékok nem csak a gyerekeknek hasznosak, de az olyan komoly betegségeknél is jól alkalmazhatóak, mint például a Parkinson-kór. Gyurmázással a gyerekek (és idős emberek is) jelentősen megmozgatják ujjaikat. Emellett jelentősen fejlődik a finommotorikus készség üveggolyók görgetésével, ujjfestéssel, gyöngyfűzéssel, fonással, fűzős játékokkal és nem utolsó sorban a kirakókkal, csavarozós szerelős játékokkal, formabedobókkal, labdákkal. 

Kreativitás készségfejlesztése

Ezekkel a fejlesztő játékokkal növelhetjük a gyerekek kreativitását, fantáziáját, mely az élet minden területén jól fog jönni, ha a különböző problémák megoldásához új ötletekre lesz szükség, vagy ha új dolgokat szeretnének alkotni, teremteni. A kimutatások szerint a kreatív embereknek jobb a problémamegoldó képessége, emiatt nem bagatelizálhatjuk el ennek a területnek a fejlettségét sem.

Kreativitást fejlesztő játékok 

Rengeteg játék közül lehet válogatni webshopunk kínálatában, melyek a kreativitást fejlesztik, mint például az ékszerkészítő, gyöngyfűzős játékok, a papírcsík technika (Quilling), a gyurmák, építőjátékok, gipszkiöntők, kifestők, barkácsolós játékok, dekorációkat készítő, varró-kötő és ragasztgatós játékok.

Mozgás és téri orientáció fejlesztése

A nagymozgások vagy alapmozgások az egész testet érintő, a főbb izomcsoportokat igénybe vevő mozgások, mint például a gurulás, mászás, kúszás, járás, futás, ugrás. A nagymozgások közé tartoznak a szem - és kézkoordináció alapmozgásai is, mint például a labdadobás, elkapás, pattogtatás. A nagymozgások az alapjai a finommozgások fejlődésének. Először az alapmozgásokat kell gyakorolni, automatizálni, mert csak ezek alapján tudjuk a finomabb mozgásokat fejleszteni. A mozgás a leghatékonyabb tanulási forma, ha gyermekünk érzékleteit feldolgozó agyi központjait szeretnénk működésbe hozni. A szociális és kognitív képességek fejlesztésére is hatásuk van, hiszen például az iskolában is szükségünk van erre a készségre, amikor ülünk az iskolapadban, vagy cipeljük az iskolatáskát egyik teremből a másikba. A téri orientáció a mozgásokhoz kapcsolható, ugyanis fontos, hogy a gyerekek térben is tájékozódni tudjanak, ismerjék a jobb, bal, alatt, felett, mellett…stb. fogalmát. Ezeket nem csak megnevezniük kell tudni, hanem behatárolni is.

Mozgást és téri orientációt fejlesztő játékok 

Mozgást fejlesztő játéknak tekintünk minden olyan játékot, mely megmozgatja a karok, lábak, hát vagy/és nyak izmait, mint a labdajátékok, az ugrálókötél, a játékmotorok hajtása, ugrálólabda, babakocsi vagy egyéb játék tologatása, roller, és a bicikli hajtása. Téri orientáció fejlesztéséhez tökéletes választás lehet pl. Twister nevű játékunk, ha a jobb-bal irányokat szeretnénk megismertetni gyermekünkkel, vagy az emberi test ismeretét fejlesztő játékok.

Figyelem, koncentráció és memória fejlesztése

A figyelmet, koncentrációt fejlesztő játékokkal a gyerekek figyelme, figyelemmegosztásának képessége, figyelem tartós megtartása, a különböző dolgokra való összpontosítása fejlődik. A játékokkal a gyerekek megtanulják, hogy amit elkezdenek, érdemes befejezni, mely a tanulásban, illetve felnőttkorban a munkában is nagy jelentőséggel bír. A rövid távú memória és a hosszú távú emlékezet fejlődése az egyéb tanuláshoz szükséges készségeket is segítik.

Figyelmet, koncentrációt és memóriát fejlesztő játékok

Ha a gyerekek memóriáját szeretnénk fejleszteni, széles választék áll rendelkezésre játékok tekintetében: hagyományos memóriajátékok, kártyajátékok, Brainbox…stb. Figyelmet, koncentrációt fejlesztenek a képkeresős, különbségkeresős, pármegtalálós, kakukktojásos és nem utolsó sorban a labirintusos játékok. A Kiddo foglalkoztató füzetei közül a különbség keresők. 

 

Kommunikációs készség fejlesztése 

A kommunikációs készségek mélyen beágyazódnak a személyiség egészébe, így a kommunikációs képességek fejlesztése személyiségfejlesztés is, amihez mindenek előtt szükség van önismeretre, önmagunk elfogadására is. A velünk született készségek gyerekeknél a megfelelő játékokkal fejleszthetők. A nyelvi és kommunikációs képességek meghatározó módon befolyásolják az iskolai, majd később a munkaerőpiaci és társadalmi érvényesülést, a sikerességet, a gyermek elégedettségét és önbecsülését. Befolyásolják a tanuláshoz való általános viszonyt, a motivációt, az értékválasztást és a kortárscsoporthoz tartozást, valamint a pályaválasztást. 

Kommunikációs készséget fejlesztő játékok

Beszédkészséget fejlesztenek kisebb korban pl. a mesekönyvek, a beszélő interaktív játékok, nagyobbaknál pedig a kommunikációt fejlesztő játékok: Activity, Tic-Tac Bumm, Tabu, különböző bábjátékok, Story Cube..stb.

Egyéb készségfejlesztő játékok

Természetesen a készségfejlesztő játékokat még számos csoportra bonthatnánk, például: logikus gondolkodást, rajz - és íráskészséget, szem - és kézkoordinációt, nyelvkészséget, ritmusérzéket, önértékelést, érzékelést és észlelést fejlesztő játékokra.

Igyekeztünk a fejlesztési területeket, melyre egy-egy játék jó hatással van feltüntetni a termékleírásainkban ikonos formában is, hogy megkönnyítsük a keresgélést. Tovább >> Jelmagyarázat Fejlesztési területek ikonjaihoz