Diszlexia

Diszlexia

A diszlexia egy olvasási nehézség. Előfordulhat, hogy évekig nem ismerik fel ennek a meglétét. A diszlexia egy állapot, mely mellett a legtöbb érintett sikeresen teljesíthet az iskolában, ha személyre szabott fejlesztésben részesül. Ebben a kategóriában megtalálsz minden olyan játékot, melyek ebben segítségedre lehetnek.

Nincs ilyen termék.
Keresendő kifejezés
Keresés típusa
ÉS (mindegyik szó szerepel)
VAGY (bármely szó szerepel)
Keresés kategóriában
Összes kategória
Miben keressen
Név
Cikkszám
Rövid leírás a termékről
Termék részletes tulajdonságai
Egyéb választható tulajdonságok
Termék paraméterek
Minimális ár
Ft
Maximális ár
Ft

Diszlexia megelőzése játékokkal

Mi az a Diszlexia?

A Diszlexia (Bryant és Bradly 1985-ös definíciója szerint) az írás és olvasás elsajátításának neurológiai alapú nehézsége, amely nem magyarázható értelmi fogyatékossággal vagy a megfelelő oktatás hiányával. Több fontos eleme is van ennek a definíciónak: a neurológiai alap, az hogy a diszlexia független az értelmi képességektől, végül az, hogy nem azért lesz valaki diszlexiás, mert nem megfelelő módszerekkel tanítják írni-olvasni. A nem megfelelő módszerek miatt lehet, hogy olvasási- írási nehézségei lesznek – de az nem diszlexia.

A Diszlexia jelei, és felismerése

Mivel a Diszlexiának genetikai alapjai is vannak, így az olyan családokban, ahol már előfordult diszlexia, érdemes jobban odafigyelni. Kisbabáknál nagyon fontos a mozgásfejlődés. Ha a baba jóval később csinál egyes mozgásokat, illetve ha a mozgásfejlődéséből kimarad a mászás, mindenképpen forduljunk korai fejlesztéssel foglalkozó szakemberhez. A kisbaba korban végzett fejlesztés hihetetlenül sokat segíthet. Óvodáskorban szintén érdemes figyelni a mozgásra, diszlexia veszélyeztetettségre utaló jel lehet mind a nagymozgások ügyetlensége pl. nem tudja elkapni a gyerek a labdát, mind a finommozgások területén lévő elmaradás (itt olyan területekre kell gondolni, amihez “kézügyeség kell”- rajzolás, vágás, gyöngyfűzés, öltözés). Ezenkívül gondot okozhat a gyereknek a testrészeinek megnevezése, a térben (pl. előtt, alatt, fölött) és időben (reggel, este, tegnap, ma, holnap) való tájékozódás. Jellemző lehet még a szegényes szókincs, a beszédmegértés és észlelés zavara is.

Diszlexiások fejlesztése játékkal

Webáruházunkban megtalálsz minden olyan fejlesztő játékot, mellyel a diszlexiás gyerekek fejleszthetőek, vagy maga a diszlexiás állapot kialakulásának a kockázata csökkenthető. Nézz körül a Pindurpalota kínálatában!

Gyarmathy Éva A diszlexia a specifikus tanítási zavar című könyvében többek között olyan természetes fejlesztéseket említ meg, mint a felolvasás, a közös zenélés, a házimunkában való részvétel. Kiemeli azt is, hogy korunkra jellemző egy úgynevezett audiovizuális élmény túlterheltség, ami szintén nem kedvez az olvasáshoz szükséges készségek fejlődésének.

Remek ötleteket, és tanulási segédleteket találhatunk a Sikeres diszlexiás oldalon.

 Mi igyekeztünk ezeken kívül összeszedni a lehető legtöbb segítő játékot. 

Fejlesztő játékok  típusai diszlexiásoknak

Mozgásra ösztönző játékok babáknak

 • Labdák
 • Mini gördeszkák
 • Mászásra ösztönzők

Szókincs fejlesztése

 • Mesekönyvek
 • Verseskönyvek

Beszéd közbeni helyes légzés fejlesztéséhez: 

 • Buborékfújók 
 • Labdalebegtetők

Finommotorikus fejlesztéshez

 • Gyöngyfűzők
 • Gyurmák
 • Csipeszes játékok
 • Vonalvezetők