LEGO

LEGO

A LEGO a világhírű Dán játékgyártó terméke, a legnépszerűbb játékcsaládok egyike. Figurái és teljes készletei között keresgélhetsz a kategóriában - Star Wars, Harry Potter, Indiana Jones, Toy Story vagy éppen Ninjago, és megannyi hajó, robot, autó között, 3-99 éves korig. Válassz a legnépszerűbb Lego brendek közül, mint például a Lego City, Lego Friends, Junior, vagy éppen a Creator. Legózni mindenki szeret, nem véletlenül tartja piacvezető pozícióját a játékgyártók között.

A LEGO HATÁSA A GYERMEK FEJLŐDÉSÉRE

LEGO DUPLO

A gyerekek először, úgy másfél éves koruk körül, a LEGO DUPLO készleteivel találkoznak, hiszen ezek nagyobb, könnyebben megfogható darabokból állnak. A DUPLO építőjáték, a legkisebbeket a világ megismerésben, felfedezésben segíti, először inkább még csak pakolászás, és rombolás formájában. Nem kell megijedni, ez életkori sajátosság, nem is várhatjuk el egy kezdő Duplózótól, hogy építsen, hiszen ő részeiben, elemeiben akarja megérteni a világot, ezért szerel, rombol szét mindent, ami a keze ügyébe kerül. Egy idő után azonban már az építés öröméért játszanak, majd elkezdik használni a fantáziájukat, megjelennek a szerepjáték elemei, az alkotások házzá, autóvá, bolttá, rendőrkapiránysággá, tűzoltóállomássá, állatkertté alakulnak.

Építés közben fejlődik a gyerekekben az „én tudat”, testtudat, miközben a DUPLO kockákat rakosgatja megtapasztalja, hogy meddig ér a keze, hány kocka fér el benne. A vizuális és térérzékelés is ekkor kezd kialakulni a színek, formák megismerésével, annak felismerésével, hogy a szögletes kocka nem illeszthető bele a kerek lyukba, mi van közelebb, távolabb. Az építőkockák segítségével egyre jobban „leképezik” a valóságot, megtapasztalják a fizika törvényeit, fejlesztik motorikus készségeiket, fantáziájukat. Azon sem kell meglepődni, ha először még a neki épített házba megpróbál „beköltözni” és pelusos popójával beleülni a Duplo hintába. Ez a normális tanulási folyamat része.


A LEGO hatása a társas és érzelmi készségekre

Az építőelemekkel való közös játék (barátokkal vagy szülővel) segítheti a gyermeked társas és érzelmi készségeinek fejlődését. Az építőelemek szétosztásától kezdve, annak elhatározásán keresztül, hogy mit építsenek és milyen legyen a konstrukció, az építőelemekkel való játékig minden fontos képességet tanít és fejleszt - például a „tárgyaló”- és kompromisszum készséget, mások tiszteletét, segítőkészséget és szabálykövetést. Azzal, hogy összeillesztik a kis építőelemeket, kihívásokat teljesítenek, a sikerélmények hatására nő az önbizalmuk, ezáltal szociális képességeik is gyorsabban fejlődnek, nyitottabbak, közvetlenebbek lesznek, könnyebben kommunikálnak.

A LEGO és a fizikai készségek

A LEGO® termékek fejlesztő hatással vannak a gyermek finommotorikus készségére, illetve szem és kéz mozgásának koordinációjára is. Az építőelemek megfelelő pozícióba mozgatása pontos kézmozdulatokat és térbeli gondolkodást igényel - nem beszélve a koncentrációról. Ahogy nőnek a gyerekek egyre finomabb mozgásokra, egyre kisebb kockák, tárgyak megfogására lesznek képesek. Ezek a készségek egész életünk során fontos szerepet töltenek be és elsajátításukkal megnyílik az út a gyermekek előtt az olyan összetett feladatok irányába, mint a cipőfűzés, vagy az írás.


A LEGO és az értelmi képességek


Építőjátékként magától értetődő, hogy a LEGO fejleszti a gyermekek logikáját. Ezen kívül megkönnyíti számukra számos elvont fizikai és matematikai fogalom megértését. Úgy, mint forma, terület, méret, hossz, minták és számok. A játék a LEGO® elemekkel lehet egyik módja annak is, hogy gyermeke megértse élményeit és kifejezze érzéseit - mint egy festő, festés közben. Az építés a LEGO® elemekkel segít gyermekének megérezni olyan dolgokat, amelyek számára még túl elvontak ahhoz, hogy gondolkodjon, vagy beszéljen róluk.

Felmérések kimutatták, hogy a Legózó gyerekek intelligensebbek nem Legózó társaiknál, könnyebben veszik az akadályokat az iskolában.

A LEGO és a nyelvi készségek


A kicsiket örömmel tölti el, ha beszélhetnek arról, amit építettek - még akkor is, ha bele sem fogtak az építésbe. Képesek végtelenül hosszan beszélni arról mit építenek és milyennek szeretnék azt látni, amikor elkészül. Ezekből a leírásokból gyakran szőnek hosszú történeteket, amelyeket sokszor az építés lépései közben adnak elő szüleiknek vagy barátaiknak. Ez utat nyit verbális képességeik fejlődésének irányába.

 

A LEGO és a szabálytudat

Fontos, hogy a kicsik megismerjék, és megértsék, hogy vannak szabályok, amiket nem lehet megkerülni, kikerülni, ilyen például a gravitáció, vagy a LEGO kockák építésének korlátai. Akkor is be kell tartaniuk bizonyos szabályokat, ha együtt játszanak, vagy ha a felnőttek szabnak határokat. Ezek megértése és elfogadása nem megy mindig könnyen a gyerekeknek, de idővel belátják, hogy szükség van rájuk, és eredményesebbek lesznek, ha betartják őket.

 

LEGO készletek nagyobbaknak

LEGO Technic

Ha az iskoláskorú gyerekek már nem találnak elég kihívást az építőkockákban, kipróbálhatják a LEGO Technic készleteket. A Technic szettek összetettebbek, komplexebbek a hagyományos LEGO készleteknél, kimondottan a különböző szerkezetek, összetett rendszerek tanulmányozására, megismerésére lettek kifejlesztve. Nagyobb ügyességet, koncentrációt, pontosságot igényelnek. A LEGO Technik készletek olyan különleges elemeket is tartalmaznak, mint a tengelyek, fogaskerekek, szelepek, esetenként még elektromos motorokat is. Az ilyen szettekkel realisztikusan működő járműveket, munkagépeket építhetnek, melyekkel láthatják, hogy hogyan és miért működnek ezek a szerkezetek.

LEGO Mindstorms

A Mindstorms szetteket a programozás iránt érdeklődőknek ajánljuk, segítségével bepillantást nyerhetnek a programozás alapjaiba, robotokat építhetnek. Ezekben a készletekben a hagyományos LEGO elemeket lehet programozható építőelemekkel, motorokkal, érzékelőkkel kombinálni. A Mindstorms készletekkel életre keltheted LEGO kockáidat, miközben felfedezheted a LEGO és saját képzeleted korlátlan lehetőségeit.

Nagy utat tett meg a LEGO az egyszerű építőkockáktól, a programozható robotokig, és biztos, hogy a fejlődése itt sem áll meg. Közben gyerekek, és felnőttek millióinak nyújtott nagyszerű szórakozást, valamint segít készségeik, képességeik fejlesztésében, kibontakoztatásában. A LEGO tehát nemcsak játék, hanem kiváló fejlesztő is egyben.

A LEGO és a család kapcsolata

A LEGO összeköti a családot, hiszen lányok, fiúk, kicsik és nagyobbak is játszhatnak együtt vele, alkotásaiknak csak a fantázia szabhat határt, mert LEGO-ból szinte minden megépíthető. A LEGO kockák sokáig és sokféleképpen lekötik a gyerekek figyelmét, akár építenek, vagy csak rakosgatják, válogatják őket, biztosan jól szórakoznak közben, miközben számtalan készségüket, képességüket fejlesztik. A készletek bővíthetők, több generációt is „kiszolgálnak”, hiszen a régebbi darabok ugyanúgy kompatibilisek a legújabb szettekkel is.

Szülőként fontos szempont, hogy a LEGO biztonságos, nagyon jó minőségű játék. Biztos hogy minden egyes kockája illik a másikhoz, nem fakulnak ki a színei, sokáig lehet vele játszani. Gyártásakor 1 millióból 1-2 darab hibás termék van mindössze. Minden darabot meghatározott erővel lehet összerakni, szétszedni, ezt egyik Lego utánzat sem tudja biztosítani. A legszigorúbb minőségi ellenőrzésen esik át minden egyes kocka, így nem fordulhat elő minőségbeli, színbeli eltérés. A Lego utánzatok közül egy sem tudja hozni azt a pontosságot, és minőséget, amit a LEGO kockák nyújtanak. Az építőkockák nemcsak a gyermeknek a szülőnek is jó játékok, amivel együtt játszhattok a kicsivel, miközben figyelhetitek fejlődését.

 

A LEGO, a LEGO logó, a DUPLO, a LEGENDS OF CHIMA, a MINDSTORMS valamint a Minifigure a LEGO Csoport védjegyei. ©2014 The LEGO Group.