Pindurpalota Blog

Kreatív gyerekjátékok: alkossatok a hideg délutánokon csodás dolgokat!

2019.12.06 08:04
Kreatív gyerekjátékok: alkossatok a hideg délutánokon csodás dolgokat!

A legtöbb gyerek figyelmét hosszú távon igen nehéz egy feladattal lekötni, ám a kreatív tevékenységek, az alkotás, a „kész” utáni vágy sokat segíthet ezen – ami az iskolai teljesítményét is segítheti. Minél hamarabb ráérez arra, hogy egy-egy dolgot jobb befejezni, annál kitartóbb lehet az iskolában is, ahol talán életében először kell majd 45 percen keresztül egy dologra figyelni… De mi mindent alkothattok Ti is otthon, akár vásárolt termékekből, akár csak abból ami már most is ott lapul a fiókok mélyén? Adunk néhány ötletet, hiszen hosszú még a tél! :)

Hóemberzokni: apró puha kedvesség, amit minden gyerek imádni fog!

A gyerekekkel való közös munka során a legjobb, ha maga a munkafolyamat egyszerű, a kis kezek is könnyedén elvégezhetik – a végeredmény pedig olyan, amivel aztán játszani is lehet.


A zoknihóember készítés pont ilyen: gyerekekkel együtt is viszonylag gyorsan kész az alkotás, és a kedves kis figurákat imádni fogják!

 

Nincs más dolgotok, mint egy fehér zokni lábszárát lenyisszantani, a zoknit megtölteni vattával és némi rizzsel (ettől stabilabban áll majd, ráadásul jó tapintása is lesz), és egy erős fonállal „derekat” kötni neki. A feje tetején töltjük meg a figurákat, ahol a lyukat később akár össze is varhatjátok – de ha ehhez még pici a csemetéd, elég erősen megkötni is, vagy segíthetsz neki. A hóember alapja már kész is van! Jöhet a dekoráció! :)

 

Néhány gyöngy, mikulás sapi vagy szintén zokniból készült sapka, egy szép szalag sálnak, és már kész is van!

 

Jégvarázs- és télrajongók: öltöztessétek jégbe a gyerekszobát, papírból!

(a kép forrása: pinterest.com)

A Jégvarázs mánia kellős közepén biztosak vagyunk benne, hogy minden kislány odáig lesz ezért az ötletért, hiszen végre ők maguk is varázsolhatnak jeget! Persze, ha nálatok éppen nem Elza a sztár, akkor is szuper szórakozás, és csodás dekoráció készíthető belőle.

 

A quilling termékei nálunk nagy sztárok, imádunk az egyszerű papírcsíkokból minél szebb dolgokat készíteni, ráadásul ez szintén egy olyan tevékenység, amit a kicsik is élvezettel végeznek. A képen látható szuper hópelyhek is ezzel a technikával készültek, de természetesen bármilyen más forma is megszülethet a tekercselt papírcsíkokból.

 

A quillingezéshez pedig alig van szükség eszközökre: a papírcsíkokat mindenképp érdemes megvásárolni, hiszen azok kivágása unalmas lehet és így könnyen a feladat végét is jelentheti. Ezen kívül egy kis ragasztóra lesz szükségetek, természetesen egy ollóra, és valamire, amire tekercselhettek (ez lehet akár egy hurkapálca is).
A kicsi kezeknek pedig szuper tekercseléskönnyítő gépet is vásárolhattok, ezekkel szupergyors lesz a folyamat és biztos, hogy nem unja meg olyan gyorsan az alkotást a gyerek!

 

Quillingezős termékeinket ITT találod.

 

A csippentő mozdulat, az apró papírcsíkok precíz fogása ráadásul rendkívül jól fejleszti a gyermek finommotorikus képességeit és az íráskészséget is.

 

Só-liszt gyurma: a legolcsóbb mulatság egy-egy téli délutánra

A kép forrása: pinterest.com

 

Nagyon szuper gyurmákat lehet kapni a PindurPalotában is, de ha éppen nincs otthon és gyurmáznátok kicsit, az sem akadály! Biztosak vagyunk benne, hogy Te is ismered a só-liszt gyurmát, nekünk legalábbis gyerekkorunkban mindig ez volt a téli szórakozás.

 

Recept:
• 20 dkg liszt
• 20 dkg apró szemű só
• 125 ml víz
• 1,5-2 evőkanál étolaj


Csak keverd össze a hozzávalókat, és kész is a szép fehér gyurma! A legjobb benne, hogy mindenféle káros anyagoktól mentes, az sem probléma ha a gyerkőc megkóstolja – bár finomnak nem finom :D


És már jöhet is az alkotás: bármit elkészíthettek belőle! Hóemberek, csigák, karácsonyfadíszek – csak a képzelet szab határt. A kész műveket egy tálcán tegyétek meleg helyre, és másnapra megszárad!

 

Ráadásul a gyurmázás, az anyag markolászása erősíti az apró kezeket, ami a későbbiek során nagy segítségére lesz a jó íráskészség kialakulásában is!


Valami mást játszanátok? IDE kattintva olvashatod el cikkünket, amelyben szuper benti játékötleteket gyűjtöttünk össze!