Pindurpalota Blog

Őszi dekorációs- és kézműves ötletek

Pindur Anita
2023.09.06 09:12
Őszi dekorációs- és kézműves ötletek

Őszi dekorációs- és kézműves ötletek

Sokan díszítik otthonukat évszaknak megfelelő dekorációval. Talán ősszel van a legkönnyebb dolgunk, hiszen a természet gyönyörű színekben pompázik ilyenkor. Gyűjthetünk színes leveleket, gesztenyét, makkot, tobozokat, illetve különböző bogyókat is. Ebben az időszakban érik a tök is, ami változatos színeivel és fomájával szintén rengeteg dekorációs lehetőséget biztosít. Ezeket az erdőben szedett ágakkal vagy otthonunkban található fa elemekkel is kombinálhatjuk. A dekoráció elkészítésébe a gyerekeket is bevonhatjuk, hiszen ők is nagyon szeretnek alkotni. Cikkünkben adunk néhány ötletet a dekorációkhoz, de mindenki szabadon engedheti fantáziáját, és megvalósíthatja saját ötleteit is!

Bejárat

Otthonunk bejárata meghatározza saját-, illetve a hozzánk érkező vendégek hangulatát. Egy vidám őszi dekoráció jó kedvre deríthet mindenkit. 

Fa lécek + zsákvászon figurák

Amennyiben kertes házban élünk és kellő tér van a bejárati ajtó mellett, akkor bátran készíthetünk nagyobb dekorációs elemeket is, mint például farönk vagy zsákvászon figura, esetleg falécekből kialakított díszek. Ezeket őszi növényekkel is kiegészíthetjük, így egy színes és rendkívül figyelemfelkeltő összeállítást kaphatunk. Amennyiben figurákat is készítünk, az a gyerekeknek különösen tetszeni fog.

Kaspóban/vödörben díszek

Kisebb nagyobb kaspóban vagy vödörben is lehet ötletes díszeket készíteni, amit az ajtó mellé tehetünk. Ezekhez nem kell túl nagy hely sem, mégis odavonzzák a tekintetet. Tehetünk bele élő vagy szárított növényeket, ágakat, dísz tököt, vagy bármit, ami az őszhöz köthető. Az összeállítást feldobhatjuk szalagokkal vagy kedves üzeneteket tartalmazó kis fatáblákkal is.

Koszorú

Amennyiben nincs hely az ajtó mellett vagy jobban tetszik az egyszerűbb dekoráció, akkor készítsünk koszorút, amit az ajtóra akaszthatunk. Az alapja készülhet faágakból, fémből, kikeményített zsinórból, szalmából vagy akár polisztirolból is. Ezeket díszíthetjük színes levelekkel, termésekkel, virágokkal, illetve szalagokkal is.

Fotó: Pinterest

Kert

Madáretető

Már ősszel elkészíthetjük a kismadarak számára a madáretetőket, amibe majd a téli élelmüket tesszük. Ehhez biztos találunk otthon faléceket, vagy az erdőben olyan faágakat, amiből el tudjuk készíteni. Ezeket összecsavarozva vagy zsineggel egymáshoz kötözve rögzíthetjük. Mindenképpen legyen teteje, hogy ne ázzanak el a beleszórt magok. Amellett, hogy segítjük a kismadarak élelemhez jutását, még jól is mutatnak a fákon a madáretetők.

Seprű díszítve

Egy rossz kerti seprű is lehet dekorációs elem a kertben. Akár magát a seprűt is befesthetjük, de színes levelekkel, tobozokkal, szalagokkal is tökéletes díszt készíthetünk belőle. 

Rönkdíszek 

Egy kivágott fa vastagabb törzseiből is készíthetünk kültéri díszeket. Megtarthatjuk az eredeti színét, de akár be is festhetjük őket. Jópofa figurák, vagy komolyabb díszek is lehetnek belőlük, de még egy-két nagyra nőtt gomba is jól mutathat a kertben, aminek a rönk az alapja.

Fotó: Freepik

Szoba

Befőttes üvegben vagy egy különleges pohárban ágak, bogyók, szőlőlevél, égősor, stb.

Keressünk egy különleges befőttes üveget vagy egy szép vázát, esetleg poharat. Tegyük bele az otthon található, illetve a természetben gyűjtött vagy üzletben vásárolt tárgyakat, díszeket. Rendezzük el őket saját ízlés szerint, hogy a szobában is gyönyörködhessünk az ősz színeiben.

Képek

A gyerekek biztos szívesen fognak őszi hangulatú képeket rajzolni vagy festeni, amiket fel lehet dobni igazi levelekkel is például. De készülhet a teljes kép is levelekből, hiszen ilyenkor ősszel a természet csodás színeket alkot, ami magában is nagyon jól mutat. A már meglévő képkereteket is feldíszíthetjük színes levelekkel, tobozokkal vagy más apró dísztárgyakkal. 

Gesztenye/makk/toboz figurák

A vadgesztenye, makk és toboz számos dekorációs lehetőséget rejt az őszi időszakban. Felhasználhatjuk őket az asztaldíszek készítésénel, de a gyerekek örömére különböző figurákat is készíthetünk belőlük. Az aranyos figurák elkészítésében ők is aktívan részt vehetnek, így nagyszerű közös elfoglaltság lehet.

Fotó: Pinterest

Kőfestés

Kisebb, nagyobb köveket találhatunk folyópartokon vagy akár séta, illetve kirándulás közben az erdőben is. Válasszunk ki belőlük néhány szép darabot, és akril festékkel fessünk rájuk mintákat. Amennyiben narancsos, barnás színeket használunk, akkor tökéletesen fognak illeszkedni köveink az őszi dekoráció többi eleméhez. A gyerekek számára is tökéletes elfoglaltság, amiben kiélhetik alkotóvágyukat.

Quilling díszek

Quilling papírtekercselővel is készíthetünk különleges díszeket. Válasszunk zöldes, barnás, narancsos színeket a papír csíkokból, és bátran játszunk a formákkal is. Egészítsük ki természetes kiegészítőkkel, mint például fenyőtoboz, vagy szárított gyümölcsök, így az eredmény egy tökéletes őszi alkotás lesz.

Asztal

Fa tálcán tök, tobozok, stb.

Egy fa tál vagy tálca nagyszerű alapot biztosít az őszi dekorációnknak. Persze, ha éppen nincs otthon, akkor kerámia vagy fém tálcát is használhatunk. Ha nem találjuk elég dekoratívnak az alapot, akkor takarjuk el valamivel, ami már a dísz része lehet, pl. mohával vagy levelekkel és erre tegyük a többi dekorációs elemet. 

Cserép + növény

Amennyiben inkább felfelé építkeznénk, hogy díszünk ne foglaljon sok helyet az asztalon, akkor egy cserép is tökéletes alapja lehet a dekorációnak. Az agyag cserepek színe eleve nagyszerűen illik az őszi színekhez, így ezt még festeni sem kell. Tehetünk bele élő növényt, vagy tűzőhabba szúrt szárított ágakat, növényeket, amiket tovább dekorálhatunk szalagokkal és más apró kiegészítőkkel.

Tálalás

Amennyiben nem szeretnénk, hogy a dekoráció külön helyet foglaljon az asztalon, akkor a tálalást is megbolondíthatjuk az ősz színeivel. Készíthetünk szalvétagyűrűt vagy pohárdekorációt is, vagy csak szórjunk el néhány dekorációs elemet az asztalon. Ezek nem foglalnak sok helyet, mégis tökéletes hangulatot árasztanak.


Fotó: Pinterest

Ablak

Ablakdísz: lógós

A lógós ablakdíszekkel két célt érhetünk el, hiszen külső és belső dekoráció is lesz egyben. Ezek lehetnek koszorú alakúak, aminek mindkét oldalát feldíszíthetjük, de akár a teljes ablak hosszán végigfutó függődísz is ágakból vagy levelekből. Meleg fényű világítással is feldobhatjuk, ami tökéletesen fog mutatni az ablakban.

Ablakzselé

A legegyszerűbb dekorációs elemek közé tartozik az ablakzselé. A különböző minták előre el vannak készítve, így csak fel kell tapasztani őket az üvegre. A színes mintákon átsejlő fény nagyszerű hangulatot varázsol a szobába. Bármikor egyszerűen le lehet venni őket a felületről, és máshova áthelyezni. Amennyiben picit porosak lesznek, egyszerűen mossuk le őket tiszta vízzel, szárítsuk meg és újra tökéletesen tapadni fognak az üvegre. Az ablakzselék rengeteg változatban kaphatók, akár évszakonként vagy ünnepekként is cserélhetjük őket.

Mécsestartók ablakpárkányra

Ősszel egyre hamarabb sötétedik, így már délután is nagyszerű hangulatot árasztanak az ablakpárkányra vagy asztalra tett mécsesek. A kerámiából vagy üvegből készült mécsestartók is készülhetnek őszi színekben, így tökéletesen illenek a többi díszhez. Amennyiben veszélyesnek érezzük a nyílt lángot, akkor használhatunk helyette melegfényű égőket is, amit akár mécses formában is lehet már kapni.

Kézműves díszek

Felnőttek és gyerekek is imádják a kreatív elfoglaltságokat. Adunk néhány tippet az otthon megtalálható vagy olcsón beszerezhető alapanyagokból készített dekorációs elemekhez. Ezek közül sokat a gyerekek akár önállóan is el tudnak készíteni.

Süni fonalból és kartonlapból

Vastagabb drapp színű kartonlapból vágd ki a süniformát, majd barna fonalból készíts egy pom-pomot. Ezt ragaszd a süniformára és már kész is van a cuki sündisznócska.

Őszi levelek

A gyerekek általában szeretnek rajzolni, festeni. Zsírkrétával, filctollal, ceruzával, vagy festékkel is készíthetnek színes őszi leveleket. Gyűjtsetek séta közben színes faleveleket, amiket mintaként használhatnak alkotásaikhoz. Amennyiben a leveleket befestitek festékkel és rányomjátok egy fehér papírra, akkor igazi levéllenyomatot is kaphattok. 

Toboz madár

Kirándulás vagy séta közben gyűjtött tobozokból cuki madarakat lehet készíteni. Fessétek be színes festékkel a toboz végeit, ezek lesznek a madár tollai. Filcből és mozgó szemekből készítsétek el a fejét, drótos zseníliából pedig a lábait és már kész is van a kismadár.

Levél állatok

Színes falevelekből állatokat is lehet készíteni. Magát a levelet is meg lehet festeni úgy, mintha egy állat lenne, de egy kartonpapírra rajzolt fej köré is lehet színes leveleket ragasztani, mintha az állat szőre vagy tolla lenne. Kísérletezzetek kedvetekre, hogy milyen állatokat tudtok így elkészíteni.

Cukorkatartó falevekből

Fújjatok fel egy lufit, majd a színes faleveleket ragasszátok rá több rétegben az egyik felére csirizzel (vízből és lisztből főzhető). Amikor megszáradt, akkor engedjétek le a lufit és már kész is van a kis tálka, amiben cukorkákat vagy más apróságot is tarthattok.

További kézműves dekorációs ötleteket találtok Pinterest oldalunkon!

 

Az őszi dekorációnál szerencsések vagyunk, hiszen a természetben talált anyagokból is elkészíthetők. Már az alapanyagok összegyűjtése is nagyszerű élmény lesz, nem beszélve a csodás díszek elkészítéréről. Mindezekbe a gyerekeket is bevonhatjuk, mivel ők is szívesen alkotnak.