Pindurpalota Blog

Masszázs labdás gyakorlatok

Pindurpalota
Pindurpalota
2019.10.12 00:40

Masszázs labda, és Szenzoros labda a gyakorlatban

Tippek a Pindurpalotában kapható masszázs labdák felhasználási lehetőségeire

 

Masszázs labda, és Szenzoros labda a gyakorlatban

A szenzoros labdák nagyszerű lehetőségeket rejtenek magukban, és szinte minden korosztálynak szívből ajànljuk őket. Egyrészt már egészen csecsemő kortól használhatjuk őket masszírozásra, egészen időskorig, de ezek mellett számtalan fejlesztő játék is játszható velük. 

Masszázs labdákkal való masszírozás

Az esti rutin nagyon fontos a kisbabák életében. Ha jó fektetési rituálét tudunk kialakítani, az a gyermek, és a mi életünket is meg fogja könnyíteni. Ebbe a rutinba, már a kórház utáni  első otthon töltött napon a babával elkezdhetjük beépíteni a masszázst, tapintás érzékelés fejlesztését, egy kedves altató dalt, a fürdést, a vacsorát, esetleg egy egyszerű mesét. Eleinte még fejből, például ami a kisbaba napjairól szól.

Masszázs labdákkal csecsemőknél

A masszázs labdákat a hasra fordított fürdésre készülő baba hátán nagyon-nagyon finoman végig gurítjuk. Ha több fele labdánk is van, mindegyikkel megtehetjük mindezt. Aztán amikor visszafordítjuk a babát, akkor egy kis tornával egybekötött mondókázás, éneklés jöhet. Pl.: Berkeke-Berkeke nagy a tó feneke. És közben úszó mozdulatokat csinálunk a a lábikókkal. Utána jöhet a tekeredik a kígyó, rétes akar lenni, tekeredik a rétes, kígyó akar lenni. Ekkozben finoman körözzük a végtagokat. A labdákat a szeme elé tesszük, hogy a gyermek figyelmét felkeltsük. Ahogy cseperedik, már tudja majd követni a szemével, nyúl érte, és a szájába teszi, megforgatja. 

Labda érzékelés 

A szenzoros, azaz érzékelős vagy tapintós labdák különböző rücskökkel, színekkel, idomokkal rendelkeznek. Érdekes a szemnek, felkelti a vizuális érdeklődést. Érdekes a szenzomotorikus érzékelés szemszögéből is kitapogatni a különbözőségeket.

Ahogy a babák nőnek, úgy tágul ki a lehetőségek tárháza a szenzoros játék labdákkal. A labdák elgurítása mozgásra ösztönzi őket. Eleinte csak kisebb távokra, aztán egyre nagyobbakra gurítsuk a labdákat. 

Amikor a baba felül jöhet a labda gurítása, dobálása. A labdázást érdekesebbé tehetjük a színek megtanulásával. “Dobd ide a kéket”. Gurítsd ide a zöldet. A masszázs labdák kiálló részei miatt a dobálós játékoknál könnyebb elkapni őket, mint sima felületű társaikat. 

Szenzormotorikus játék masszázs labdákkal

Ovis korban játszhatunk vele kitapogatóst. Beletesszük egy zsákba, vagy dobozba a szenzoros labdákat. Ha a gyerkőc jól ismeri már a labdákat, akkor tudni fogja, hogy melyik színű labdának milyen a fogása. Behunyt szemmel belenyúl a zsákba, és meg kell mondani, milyen színűt fogott meg, majd kihúzza a kezét a zsákmánnyal együtt, hogy ellenőrizhessük, hogy jót mondott-e.

Kézügyesség fejlesztés masszázs labdákkal

Fogd meg a sárgát a bal kezeddel, és dobd a dobozba. Most a jobb kezedbe a sárgát, balba a zöldet, és egyszerre dobd mindkettőt. Majd kettő kettő labdával egyszerre mehet a célbadobás.

Fogd meg a piros labdát, és gurítsd végig a karodon, a mellkasodon, majd vedd át a másik kezedbe, majd vissza, de vigyázz, hogy le ne essen!

Labdaeső

Ha van sok pici labdatengerbe való, vagy szivacs labdánk, masszázs labdánk, akkor lefektethetjük a gyerköcöt, gyerkőcöket és finoman rájuk önthetjük a lasztikat, ha akarják. Utána jöhet a ki gyűjti össze előbb a pinkeket? A fehéreket? stb.

Mozgásfejlesztés szenzoros labdákkal

Bármilyen korosztálynak jót tesz, ha leülünk, a labdákat a földre helyezzük. Előre hátra gurítjuk a talpunkkal a labdákat. Aztán körbe, körbe. Számtalan mozgásos játékra használható, akár az idősebb korosztály számára is. Webáruházunk kínálatában több féle masszázs, és szenzoros labda megtalálható:

https://pindurpalota.hu/jatekok/baby-jatekok-kellekek/fejleszto-jatekok/masszazs-labdak-6db-os-keszlet-babaknak

https://pindurpalota.hu/jatekok/kerti-jatekok/labdak/labda-csomag-4-darabos-tuskes